Yngve har sterilisert flere hundre menn

Kraftig økning av bergensere som legger seg under kniven.

FORT GJORT: - Selve steriliseringen tar omkring en halvtime, forteller urolog og kirurg, Yngve Nygård, ved Privathospitalet Fana medisinske senter.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I løpet av de siste fem årene har klinikkene i Bergen opplevd en markant økning av menn som ønsker å sterilisere seg.

Bare siden 2010 har man sett en tredobling av inngrep. Toppåret så langt kom i fjor, da 308 menn la seg under kniven.

Urolog og kirurg, Yngve Nygård, ved Privathospitalet Fana medisinske senter har utført sterilisering av flere titalls menn, bare det siste året. Han forteller at inngrepet langt i fra er noen komplisert operasjon.

— Det hele er over på omkring en halvtime. To snitt på tre millimeter og et par klipp er stort sett alt som skal til, forklarer han.

Rett tilbake på jobb

Ifølge Nygård er det ikke nødvendig med noen innleggelse for de mennene som ønsker å få utført en sterilisering.

— De aller fleste kommer hit, er innom operasjonssalen og går hjem igjen etterpå. Dagen etter er de tilbake på jobb. Men det anbefales selvsagt ikke store fysiske anstrengelser samme dag som man har fått utført inngrepet, sier urologen.

Han tror folks økende forståelse for ufarliggjøringen av inngrepet, har vært en av hovedårsakene til at stadig flere menn velger å gjennomføre operasjonen.

— Mange tror det er smertefullt, men det er egentlig kun bedøvelsen som gjør vondt i denne sammenhengen, sier Nygård.

Gir opp prevensjon

Hos Volvat Medisinske Senter har de i en rekke år utført sterilisering av menn. Medisinsk ansvarlig, Ronald Skjeie, forteller til BT at det store flertallet av de som gjennomfører inngrepet, er modne menn som har fått ønsket antall barn. Aldersmessig har pasientene ofte nådd slutten av 30- eller 40-årene.

Med en dobling av antall inngrep i løpet av de siste fem årene, har senteret sett en markant utvikling. Og prislappen på i overkant av 5000 kroner skremmer ikke, ifølge Skjeie.

Han legger til at også kvinnene ofte har et ord med i laget, når avgjørelsen skal bli tatt.

— Det er en del par som har problemer med å finne prevensjonsmetoder som ikke gir plager eller fungerer uproblematisk. Stort sett er det jo prevensjonsmidler for kvinner som blir tatt i bruk. Så det er ofte at avgjørelsen kommer som følge av det, forteller Skjeie.

Frykt og myter avlives

På landsbasis finnes det ikke lenger noen komplett statistikk for hvor mange menn som velger å utføre en såkalt vasektomi. Siste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra 2003, viser at det den gang var 3155 menn som steriliserte seg i Norge.

Skjeie mener i likhet med Nygård at holdningene til inngrepet har endret seg mye de senere årene.

— Tidligere var det en del frykt og myter om at det ville gå utover potensen om man steriliserte seg. Men dette er mer eller mindre avlivet nå. I tillegg tror jeg en del venner prater sammen hvis en har gjennomført inngrepet, og så sprer det seg at dette faktisk ikke er noen stor operasjon, tror han.

Alt håp er ikke ute

Til tross for avlivede myter, får Skjeie likevel en del spørsmål om sex-livet vil dø etter inngrepet. For de som har planer om å legge seg under kniven, kan Skjeie avkrefte dette. Og for de som angrer etterpå, er heller ikke nødvendigvis alt håp ute.

— Vi har fått inn menn som angrer. Det er ofte de som kommer inn i et nytt forhold og ønsker barn med sin nye partner. En re-operasjon er uproblematisk, og selv om det ikke er noen garanti for resultatet, så er det omkring 70 prosent som igjen kan få barn, slår han fast.

Publisert