- Hjelpen vi gir er livsviktig

Hver dag tar frivillige på den greske øyen Lesbos imot flere hundre flyktninger i overfylte gummibåter. - Jeg aner ikke hvordan det skulle gått med dem dersom vi ikke var der, sier Ole Petter Sæbø.

Publisert Publisert

Den syriske familien er lykkelig over å ha kommet til den greske øyen Lesbos i gummibåt fra Tyrkia. Foto: ZOHRA BENSEMRA/Reuters

  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I fem dager har Ole Petter Sæbø (46) delt ut mat, vann, klær og førstehjelpsutstyr til flyktninger.

46-åringen fra Fyllingsdalen er medlem av Facebook-gruppen «Dråpen i havet», og reiste torsdag ned for å hjelpe flyktningene som strømmer til Hellas.

Folk gråter av glede og roper «I love you» når de står på trygg grunn.

Med seg hadde han 12 kofferter med klær, bæreseler, bleier og førstehjelpsutstyr.

— Det er litt absurd å være her. Vi står på fra tidlig morgen til det blir mørkt. Ofte er det så mye som skjer at man ikke har tid til å tenke, men bare må kaste seg uti vannet for å hjelpe folk i land. Hjelpen vi gir er livsviktig, sier Sæbø på telefon fra Hellas.

Les også: Den lille familien i båten

Kritiske til hjelpen

Han bor like ved stranden i Efthalou sammen med et titalls andre frivillige. Hit kommer et hundretalls flyktninger i overfylte gummibåter hver dag.

Ole Petter Sæbø (46) er på den greske øye Lebos i Hellas for å hjelpe flyktningene. Foto: Privat

— Vi er slitne, men ved godt mot. Samholdet mellom de som vil hjelpe er sterkt, sier Sæbø.Men mange fastboende er kritiske til hjelpearbeidet. Søndag fikk de frivillige beskjed om at det ikke lenger var lov til å dele ut mat og vann til flyktningene inne på busstasjonen.

— Myndighetene sa vi kunne bli arrestert hvis vi fortsatte. Mange grekere tror det kommer flere flyktninger fordi vi hjelper dem. Samtidig er det andre som bidrar i hjelpearbeidet, sier Sæbø.

De frivillige kommer fra mange forskjellige land for å hjelpe.

— Jeg aner ikke hvordan det skulle gått med flyktningene dersom vi ikke hadde vært der, sier han.

Les også: Reiser til Hellas for å hjelpe flyktninger

Gråter av glede

Hver dag står de tidlig opp for å ta imot nye båter.

Når de nærmer seg land blir det ofte kaotiske tilstander.

Flere ganger har Sæbø lagt på svøm for å hjelpe.

— Mange faller uti og kaver i vannet, men de fleste har heldigvis vest på. Flere ganger har vi måttet skyve båtene i land. Folk gråter av glede og roper «I love you» når de står på trygg grunn, sier han.

Mandag tok de imot en båt med en nyfødt baby som ikke var mer enn et døgn gammel.

— Det sterkeste vi opplever er kanskje takknemligheten for en flaske vann, en pakke kjeks eller barnas øyne når de får en ballong. Vi gråter alle en skvett innimellom. Disse menneskene risikerer alt for å komme hit, sier han.

Store kontraster

PÅ FLUKT: Et barn på flukt blir løftet i været etter at en det gikk hull på en oppblåsbar flåte om lag 100 meter fra den greske øyen Lesbos søndag. Ombord var syriske og afghanske flyktninger. Foto: Reuters

Ifølge Sæbø er forholdene for flyktningene på øyen kummerlige. Langs fortauene ligger hundrevis av mennesker som forsøker å sove. Unge, gamle, enslige mindreårige og familier.Et lite stykke unna er restaurantene fulle av lystige turister og levende musikk.

— Mange av flyktningene som kommer har penger, men får ikke lov til å ta inn på hotell, ta taxi eller kjøpe mat på restaurantene før de er registrert i Hellas, sier Sæbø.

For å komme seg til stedet hvor de kan bli registrert må de utmattede flyktningene gå syv mil på dårlige veier. Noen få blir kjørt av frivillige som har leid biler.

De kjøper også inn store mengder mat og vann, som de deler ut i den stekende varmen.

— Mange hadde ikke fått noe å spise hvis det ikke hadde vært for oss, sier Sæbø.

Les også: Bildet som engasjerer verden

Mange på flukt

Det som startet som en Facebook-gruppe er blitt en folkeaksjon. I skrivende stund har gruppen over 25.000 medlemmer. Ifølge initiativtaker Trude Jacobsen har over 40 nordmenn reist til Lesbos for å hjelpe i regi av Dråpen i havet. Hun oppfordrer derfor frivillige til å reise til andre, mindre øyer hvor det også er behov for hjelp.

Gruppen har også måttet be medlemmene om å dempe givergleder, for å kunne få oversikt over alt som er kommet inn.

Hittil i år er det kommet mer enn 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas. De fleste kommer fra Tyrkia til øyene Lesbos og Kos.

Men ikke alle kommer fra det med livet i behold.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at så mange som 72 flyktninger og migranter har druknet de siste dagene på vei fra Tyrkia til Hellas. Mange av disse er barn.

— Hvis båtene kantrer langt ute på sjøen, kan vi ikke gjøre annet enn å vente på kystvakten. Det er helt forferdelig, men vi må konsentrere oss om å hjelpe de vi kan, sier Sæbø.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

Mandag fremstilles 19-åringen for varetekt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Smitte på fly og skip til Bergen

  2. «Det nye partiet Sentrum var kanskje det siste denne valkampen hadde bruk for»

  3. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt parti med vestlands­politikere: – Stortinget er målet

  4. Erna Solberg mente hun burde tørke av seg oljen. Her svarer klimaaktivisten fra Sotra.

  5. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

  6. Hannah hadde aldri blitt fastlege på Askøy utan denne avtalen. – Den har alt å seie.