Over 100 ble magesyke etter å ha spist her

Helse-Norge inviterte til konferanse. Over 100 ble matforgiftet.

Publisert Publisert

AKUTT SYKDOM: Over 100 gjester på Radisson Blu Plaza Hotel Oslo ble i begynnelsen av mars magesyke. Alle var deltagere på Helse- og kvalitetsregisterkonferansen. ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Under Helse— og kvalitetsregisterkonferansen i Oslo sist uke ble over 100 deltakere rammet av akutt mage- og tarmsykdom.

Mattilsynet mistenker at smitten skal ha blitt spredt under en lunsjbuffet torsdag 10. mars ved Radisson Blu Plaza Hotel Oslo, hvor blant annet Folkehelseinstituttet (FHI) var medarrangør av konferansen.

Vet ikke kilden

De samarbeider nå med Smittevernoverlegen i Oslo og Mattilsynet for å kartlegge kilden til utbruddet.

— Vi har vært på inspeksjon ved hotellet og tatt prøver av en rekke matvarer. Noen av de syke har også vært hos lege og tatt pasientprøver. Forhåpentlig vet vi hva som var smittekilden over helgen, sier Marit Kolle, avdelingsleder ved Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum.

Alle de 113 personene som ble syke fikk symptomer som kvalme og oppkast, magesmerter og diaré. Noen av dem akutte.

Mattilsynet kan foreløpig ikke konkludere om smitten kommer fra bakterier eller virus. Virussmitte er ofte smitte fra mennesker, men kan overføres via maten.

— Vi går bredt ut for å finne kilden. Er det snakk om bakterier, kan det skyldes råvarer som krydderurter eller salater. Matforgiftningsbakterier som overlever koking, og som gjerne står på lunken temperatur, kan også få bakterier til å gro, sier Kolle.

Verre enn ventet

Foreløpig skal det ikke være avdekket forhold som peker i retning av at smitten stammer fra omgivelsene på hotellet.

— Vi har ikke sett noe på kjøkkeneteller andre steder som skulle indikere det. Derfor er vi nok avhengig av å finne en fellesnevner, noe som typisk kommer frem ved å analysere matvarer, sier hun.

Folkehelseinstituttet har bistått Mattilsynet for å finne frem til smittekilden. Blant annet har de sendt ut en større spørreundersøkelse til deltakerne.

Her spør de om hva som ble spist og drukket under konferansen, samt om man ble syk eller ikke.

FOLK VARSLET: Mattilsynet er tilfreds med at deltakere som ble syke brukte tilsynets varslingsknapp til å melde fra, allerede under selve konferansen. Det gjorde at de kunne handle raskt, påpeker avdelingsleder Marit Kolle.- Desto flere som meldte fra om at de hadde blitt syke, desto enklere kunne vi forstå utbruddets omfang og føre dialog med Plaza. Foto: Mattilsynet

«Dette utbruddet har vist seg å bli vesentlig større enn det man opprinnelig trodde», heter det i e-posten. På dette tidspunktet var det snakk om at rundt 80 personer hadde blitt syke, men siden har tallet altså økt.

— Svært alvorlig

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo er et populært konferansehotell og har blant annet Norges største bankettsal.

Hotellsjef Tarje Hellebust forteller at de aldri før har vært borti lignende hendelser.

— Dette er en svært alvorlig situasjon som vi tar på største alvor. Vi tok proaktivt kontakt med Mattilsynet for å finne ut hva som eventuelt hadde skjedd, og hva som kunne være årsaken. Siden har vi jobbet tett med dem, sier han.

Hotellet har i etterkant gått gjennom rutiner for både hygiene og renhold. Hellebust understreker at ingenting pr. dags dato tyder på at hotellet er smittekilden.

— Det hele er leit og vi ser frem til å finne ut av kilden. Nå har vi en tett dialog med Mattilsynet, men også opp mot gjestene. Vi må sørge for at de blir godt ivaretatt, sier Hellebust.

Sjeldent kraftig

Til nå har 399 av drøye 600 deltakere svart på undersøkelsen fra FHI. Hele 113 av disse har oppgitt at de ble syke.

— Det er kolossalt mange. Slikt forekommer ikke ofte, sier fagdirektør og medarrangør Marta Ebbingi FHI.

Hun er leder for flere som ble syke, og ble også selv rammet. Verst var det noen dager etter konferansen.

— Jeg var akutt syk i omtrent ett døgn, og er ikke helt frisk ennå. Men jeg har kommet meg betraktelig, sier hun.

Folkehelseinstituttet har ikke regnet på kostnadene, men tapte en god del dagsverk som følge av utbruddet.

Smittekonferanse

Første uken i april skal FHI holde nok en konferanse ved det samme hotellet. Da er det Smitteverndagene 2016 som arrangeres.

HOTELLSJEF BEKLAGET: Ved å svare på hotellets kundetilfredsundersøkelse i etterkant, ga fagdirektør Marta Ebbing i Folkehelseinstituttet klar beskjed om hva hun syntes om utbruddet. - Jeg hadde ingenting å si på servicen, men når det skjer slike ting som dette med maten trekker det noe voldsomt ned. I dag fikk jeg en hyggelig beklagelse fra hotellsjefen, sier hun.

FHI venter nå på resultatene fra utbruddsetterforskningen.

— Mens vi har ventet har vi forholdt oss til generelle hygieneråd som er utsendt til alle konferansedeltakerne, forteller Ebbing.

Hotellsjef Tarje Hellebust oppfordrer gjester som skulle føle noe form for ubehag om å ta kontakt.

— Vi ønsker at alle skal være fornøyde med arrangementer hos oss.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Veldig trist og tragisk

  2. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

  3. Uenighet om ferie-SFO i Øygarden

  4. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  5. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  6. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive