Turkameratene Jan Petter Holst og Ivar Hostad skal gå skitur på Fløyen, men stopper foran en veltet lyktestolpe som ligger over skisporet.

— Det er jo litt uforsvarlig når lyktestolpen ligger slik uten noen merking. Skiløperne kommer i høy fart, og det er mange unger som leker her. Tar du borti, så kan det gå galt, sier Jan Petter Holst.

Det er stormen «Nina» som veltet lyktestolpen og mørklagt løypen videre.— Det er tragisk at ikke byens befolkning får fullt utbytte av de fantastiske forholdene som er der oppe nå, sier daglig leder Roger Gjelsvik i Turn- og idrettsforeningen Viking.

Nedprioriterer Fløyen

Idrettslagets medlemmer har lagt ned et utall dugnadstimer for at lysløypen skal kunne brukes under nettopp slike forhold som nå.

— Noen steder har trær veltet over strømledningene. Andre steder er strømstolpene revet over ende, sier driftssjef Per Fedje i Idrettsservice i Bergen kommune.

Kommunens folk har vært i full sving i lang tid for å ta seg av trærne som har veltet.

— Vi har meldt inn skadene på strømnettet til BKK, men fått tilbakemelding om at de først må prioritere å gi private husstander strømforsyningen tilbake, sier Fedje.

MÅNESKINN: Det kan være lurt å ta med hodelykt, hvis du skal ut på tur etter mørkets frembrudd.
Rune Sævig

Kan ta tid

Senest mandag formiddag var han i ny kontakt med strømleverandøren, men uten å få noe løfte om snarlig utbedring av skadene i lysløypen på Bergens tak.

— Det ser derfor ut for at dette kan ta noe i tid. Vi snakker sannsynligvis om uker, og ikke dager, sier Per Fedje.

Kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin i BKK bekrefter at strømforsyningen til lysløypene på Fløyen og Frotveit ikke har vært prioritert.

— Vi har måttet prioritere andre oppdrag, sier hun, og viser til at stormfulle «Nina» har gitt BKK arbeid til langt ut på våren.

— Det er virkelig synd. Dette betyr at vi ikke får bruke vår egen lysløype en god stund til, og blir henvist til andre lysløyper som ligger lenger unna. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid å reparere dette, sier Roger Gjelsvik i Turn og IF Viking.

Mørkt også på Frotveit

Men heller ikke i andre lysløyper er alt på stell. Stormen «Nina» ødela også deler av lysløypen på Frotveit.

— Skadene der er om mulig enda større enn på Fløyen, sier Per Fedje i Idrettsservice.

De skriver på kommunens hjemmesider at elektriker er bestilt, men at det er er usikkert om lysnettet vil bli ordnet denne sesongen. BKK sier de vil gjøre det de kan for å fikse luset på Fløyen.— Vi har selvfølgelig full forståelse for at det er viktig med lys i disse løypene når det ellers er ypperlige forhold i dem, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin.

Etter stormen har det også vært vanskelig å benytte løypene på Frotveit og Totland på grunn av veltede trær.

— Den gledelige meldingen er at våre folk nå har ryddet disse løypene ferdig, slik at det nå er fullt mulig å gå fulle sløyfer der, sier Fedje.

I deler av lysløypen virker lyset.

Hodelykter

Inntil videre er det likevel bare hodelykter som duger på Fløyen om man vil bruke løypene etter mørkets frembrudd.

— Selv om løypene er uten lys, vil jeg oppfordre folk til nettopp å bruke hodelykter. Slike dager som dette er ikke dagligdags her hos oss, og da gjelder det å benytte seg av dem, sier daglig leder Roger Gjelsvik i Turn og IF Viking.