Refser at politiet ikke dukket opp

Freddy Helle (42) havnet i slåsskamp og ringte politiet etter hjelp - uten hell. Nå klager han dem inn for Spesialenheten for politisaker.

Publisert Publisert

ANMELDER: Freddy Helle (42) ville anmelde slåsskampen lørdag kveld, men ble bedt om å komme tilbake dagen etter. At politiet ikke rykket ut, klager han nå inn for Spesialenheten for politisaker. Foto: Tor Høvik

  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Lørdag formiddag skal Helle ha blitt truet og slått av to menn ved Strax-huset i Bergen. Han ringte selv til politiet og meldte fra om hendelsen, men politiet hadde ikke ressurser til å rykke ut.

— For meg var det utrolig skremmende å bli angrepet. Da jeg sa jeg skulle ringe politiet, var det som å helle bensin på bålet. Da prøvde den ene å skalle meg og volden eskalerte, forteller han.

Opptatt med trafikkuhell

Politiet besvarte henvendelsen fra Helle klokken 13.37. Ifølge jourhavendes logg hadde de imidlertid ikke ledig patrulje å sende ut.

Les også:

Les også

Livet i undergangen

— Ut fra det som ble formidlet skal slåsskampen ha vært over da vedkommende kontaktet politiet. Da er det ikke et pågående oppdrag for oss. Men vi kunne naturligvis dratt innom for å snakke med vitner. Dessverre hadde vi ikke mulighet, sier politiadvokat Tore Sørland.

Politiet skal ha vært opptatt med to ulike trafikkuhell da Helle kontaktet dem. Han er under LAR-behandling og spiser middag på Strax-huset hver dag.

— Da jeg ringte dem første gangen, var det ikke over. Det vart fortsatt håndgemeng mellom to jenter, blant annet. Det var mye støy og uro, og flere involvert, forteller Helle.

Ringte opp igjen

Ifølge Helle skal politiet ha lovet å komme da han ringte dem første gangen.

— Jeg fortalte at jeg var blitt angrepet og at det var et masseslagsmål i undergangen ved Strax-huset. De tok navnet mitt og sa de skulle sende en bil. Den kom aldri. Da jeg ringte opp igjen, fikk jeg beskjed om at de ikke hadde noen ledig bil å sende, forklarer han.

Les også:

Les også

Raneren fortsatt på frifot

Operatøren som tok imot samtalen var ikke lenger på vakt da BT kontaktet politiet.

Jourhavende understreker at loggen er kortfattet.

— Jeg gikk på mange timer etter at dette skjedde og har ikke hatt noen befatning med saken. Men slik jeg tolker loggen, skal slåsskampen ha vært over, sier Sørland.

- Kan ikke stole på politiet

Helle anslår å ha ventet en times tid på politiet.

- Kjenner du deg trygg nå?

— Egentlig ikke. Neste gang jeg går via «Straxen» kan jeg risikere represalier. Jeg kan heller ikke stole på at politiet kommer.

Les også:

Les også

Da biltyven så en annen bil fra samme firma, fikk han det travelt

Lørdag kveld prøvde Helle å politianmelde saken. Da fikk han beskjed om å komme igjen dagen etterpå.

— Det var ikke akkurat overraskende. Det sier noe om rettssikkerheten.

REAGERER: Anette Svae fra Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland reagerer kraftig på at politiet ikke rykket ut. Her er hun med Freddy Helle på politistasjonen lørdag.

Helle er så oppgitt over at politiet ikke rykket ut, at han skal klage Hordaland politidistrikt inn for Spesialenheten for politisaker.

— Det går på sikkerheten til folk. Når folk blir slått ned og ringer politiet, forventer jeg at de reagerer uavhengig av hvem som ringer. Her skulle de ha rykket ut. Hadde de dukket opp, ville de også sendt et signal til miljøet om at vold ikke godtas, sier han.

Etterlyser rettssikkerhet

Anette Svae fra Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland reagerer skarpt på at politiet ikke agerte på Helles meldinger.

— Jeg skjønner ikke at det går an og kan generelt sett ikke akseptere noe slikt. Hvor er rettssikkerheten for disse stoffavhengige, spør hun.

Lørdag kveld var hun med Helle til politistasjonen som støtte.

Les også:

Les også

Nå har de nye, omstridte russentrene over 12.000 besøk

— Hadde dette skjedd et annet sted med andre mennesker, er jeg sikker på at politiet hadde vært der rimelig kjapt, sier Svae.

Jourhavende Tore Sørland avviser på det sterkeste at de driver noen form for forskjellsbehandling.

Færre patruljer på dagen

Han understreker at politiet forsøker å rykke ut til absolutt alle.

— Vi har ikke noe mindre ønske om å rykke ut hvis det er narkomane som ringer inn. Her har patruljene tatt en vurdering om at oppdragene de befant seg i var viktigere. Som sagt, politiet hadde fått inntrykk av at dette var over. Da kan man ikke uten videre hive seg rundt og forlate blant annet Sotrabrua, sier han.

Politiet i Bergen har flere patruljer ute på kveldstid enn på dagtid.

— Vaktvirksomheten er større når behovet er større. Midt på formiddagen er ressursene på det minst tilgjengelige. Vi beklager at vi ikke kunne rykke ut til denne hendelsen, sier Sørland.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

Sakene flest leser nå

  1. Kamelen dømt på alle punkter

  2. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  3. 124 nye bekreftede koronatilfeller i Norge siste døgn

  4. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  5. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  6. Farevarsel for kraftige vindkast på Vestlandet