Seks personer sendt til Haukeland etter gasslekkasje

Seks personer ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn giftig gass på Stureterminalen. To av de skadde er elever som var i praksis.

Publisert:

LEKKASJE: Seks personer er sendt til sykehus etter en gasslekkasje ved Stureterminalen i Øygarden. Foto: Tor Høvik

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 16.12. Meldingen gikk ut på at fem personer hadde pustet inn giftig gass. En gutt på 17, fire menn på 18,19, 30 og 50 år. Alle er sendt til Haukeland.

Personene skal ha pustet inn gassen hydrogensulfid. Høye konsentrasjoner av gassen kan være dødelig, og krever øyeblikkelig hjelp.

Helse Bergen meldte onsdag kveld at 17-åringen var kritisk skadet, mens 50-åringen var alvorlig skadet. De tre andre er lettere skadet.

Dessuten er en 22 år gammel brannmann lettere skadet. Han ble sendt til sykehus etter å kjent seg dårlig i etterkant av aksjonen.

Torsdag formiddag opplyser Helse Bergen at tilstanden for de to alvorligst skadde har bedret seg: 17-åringen omtales nå som alvorlig skadet, mens 50-åringen omtales som lettere skadet.

Har du informasjon? Tips BT her.

FERDIG PÅ STEDET: Kjersti Nordøy, kommunikasjonssjef i Statoil forlater Stureterminalen etter kveldens ulykke. Foto: Tor Høvik

Elever i praksis

De to yngste skadde, på 17 og 18 år, er elever som var på utplassering fra en videregående skole, opplyser mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil.

– Dette er en vanlig praksis som vi har, at vi stiller oss til rådighet for videregående skoler som ønsker å gi elever en praktisk utplassering, sier han.

Skauby understreker at elevene ikke gjør ordinært arbeid.

– De følger arbeidet som gjøres på et slikt anlegg for å få best mulig innsikt i anlegget. Da får de kyndige og erfarne folk som de følger. De blir ikke satt til å utføre selvstendige oppgaver, sier Skauby.

Opplæringsdirektør Svein Heggheim i Hordaland fylkeskommune bekrefter at det er snakk om to elever ved en videregående skole i fylket. Men han vil ikke opplyse hvilken.

– I samråd med Statoil og de pårørende har vi avtalt at informasjonen skal gå gjennom Statoil, sier han.

Les også

Fare for liv under gasslekkasje på danskebåten «Bergensfjord»

LEKKASJE: Det var her på Stureterminalen i Øygarden at fem menn pustet inn gass onsdag ettermiddag. Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Vet ikke hva som skjedde

19-åringen som ble skadet er derimot lærling ved anlegget, mens de to eldste er arbeidere.

Skauby kan ikke si mer om hva som skjedde da de fem pustet inn den giftige gassen, utover at elevene ikke skal ha vært alene.

– Vi kjenner ikke til mer nøyaktig hva som skjedde. Dette er ting som selvsagt blir undersøkt nærmere. Politiet og petroleumstilsynet vil også følge opp saken nøyere og kartlegge forholdene som har ført til denne hendelsen. Det vil naturligvis vi i Statoil også, men akkurat i dag har fokus vært på dem som er rammet av det som skjedde, sier Skauby.

ETTERFORSKER: Jannicke Olsen, innsatsleder på stedet, forteller at de er i gang med etterforskning ved Stureterminalen. Foto: Tor Høvik

Faren er over

Statoil opplyser i en pressemelding at de fem personene ble eksponert for H2S-gassen under arbeid på et renseanlegg for oljeholdig vann inne på terminalområdet.

«Det er utført gassmålinger og det er ikke fare for ytterligere eksponering. Området er sperret av. Statoil har mobilisert sin beredskapsorganisasjon og samarbeider med offentlig redningstjeneste og myndigheter i videre håndtering av situasjonen. Det er for tidlig å si noe om årsaken til hendelsen», heter det i pressemeldingen.

Statoil opprettet et pårørendetelefon etter ulykken.

– Det var viktig for oss å være tilgjengelig for dem som hadde familie på Stureterminalen. Vi oppfordret også alle ansatte til å si ifra at de var ok, så det var lite påtrykk på telefonen. De pårørende til de involverte blir fulgt direkte opp av oss, sier Skauby.

Les også

Nei, det lekker ikke gass fra Friele

PUSTET INN GASS: Politiet fikk melding om gassulykken klokken 16.20. Fem personer er sendt til Haukeland. Foto: Helge Hansen/Statoil

Mistet bevisstheten

Geir Jensen, vakthavende brannbefal i Øygarden brannvesen, forteller at de kom til stedet etter ti minutter. De var de første som ankom.

Det skal ha vært to personer oppe på en tank og tre som hadde klatret ned ved egen hjelp.

De to som var igjen oppe på tanken mistet bevisstheten, men kom til seg selv igjen etter hvert. Litt senere mistet en av dem bevisstheten igjen.

– Han ble hentet av redningshelikopteret og fraktet til Haukeland, forteller Jensen.

I tillegg til de fem ansatte, ble også en brannmann sendt til sykehuset for observasjon.

– Han klatret opp på tanken og gjorde det han skulle. Da han kom ned kjente han seg dårlig, sier Jensen til NRK.

Illeluktende

Da brannvesenet kom til området kunne de fremdeles kjenne den sterke lukten av gassen.– Det er en sterk og illeluktende gass som fortrenger oksygen og gjør at du mister bevisstheten. Da vi kom var det en liten konsentrasjon av gassen igjen, men man kunne nok ikke gått inn der uten verneutstyr, sier han.

– Hadde de klart å stoppe lekkasjen før dere kom til stedet?

– Ja, det hadde de. Det er en kran eller ventil du må skru på for å stoppe dette, sier han.

De vet ennå ikke hva ulykken skyldes.

Stureterminalen er et sted hvor man tar i land olje og kondensat fra flere oljefelt. Her lagres olje i store tanker. Det er Statoil som driver terminalen.

Aksjonen er avsluttet på Sture. En brannmann sitter vakt utover kvelden.

Publisert: