Mannskap flyttet fra rigg på Troll-feltet

Et 20-talls mannskaper er flyttet fra borerigg på Troll-feltet etter en gasshendelse lørdag morgen.

EVAKUERT: Songa Endurance.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

107 personer var om bord på boreriggen Songa Endurance da mannskapene oppdaget gass på boredekket lørdag morgen.

– Vi kaller det ikke en gasslekkasje, men det ble oppdaget mindre mengder gass, sier mediekontakt Ole Anders Skauby i Statoil.

Les også

Plaster på oljelekkasjen

Gassen viste seg å komme fra en brønn der det hadde oppstått komplikasjoner med å trekke ut produksjonsstrengen.

– Brønnen er nå sikret med utblåsningsventil (BOP) rundt borestrengen på havbunnen og med ventil oppe på riggen. Det arbeides nå med å stabilisere brønnen, skriver selskapet i en pressemelding.

Flyttet vekk

Ekstra fagfolk ble fløyet ut til boreplattformen. Et 20-talls av mannskapene om bord ble så flyttet til andre installasjoner på feltet. Dette er mannskaper uten arbeidsoppgaver knyttet til hendelsen.

Både Statoil og Songa Offshore har mobilisert beredskapsorgansisjoner. Statoil har folk på plass i Bergen og Stavanger. Dessuten ligger det klar skip og helikopter, i tilfelle situasjonen utvikler seg.

Det er fortsatt trykk i brønnen og det arbeides nå med å stabilisere brønnen, skriver Statoil. Væske for å stabilisere brønnen sendes nå ut til riggen fra land for å kunne gjennomføre dette arbeidet. Disse forsyningene er ventet på feltet rundt kl. 20.00 i kveld.

Les også

Nedskrivninger gir tap for Songa Offshore

Dette er væske som tar opp gass og på den måten reduserer trykket som bygger seg opp i den avstengte brønnen.

To barrierer

Statoil karakteriserer hendelsen som en brønnkontrollhendelse. Hendelsen ble meldt til selskapets alarmsentral klokken 09.50 lørdag.

– Men kort forklart er det en av to barrierer i brønnen som er borte. Vi skal alltid ha to barrierer for å sikre oss mot lekkasje, hvis vi mister en barriere, som kan være en ventil, sement eller boreslam, får vi det vi kaller en brønnkontrollhendelse. Da må vi gjenopprette den andre barrieren, og det er det vi jobber med nå, forklarer Skauby.

Songa Endurance arbeidet på brønnen G4 på Troll-feltet nær Troll B, da komplikasjoner oppsto.

Troll-feltet ligger i nordre del av Nordsjøen, om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Hordaland.

Publisert: