Stuper rett inn i navnekrangelen på Vestlandet

Nybakt kommunalminister Monica Mæland må løse opp i den gordiske knuten om navnet på det nye storfylket. Fredag møtes partene på hennes kontor.

Publisert Publisert

– LYKKE TIL: Avtroppende kommunalminister Jan Tore Sanner uttrykker muligens her sin glede over å slippe å ta stilling til navnestriden på Vestlandet. Den oppgaven får i stedet Monica Mæland. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Da er nemlig fylkesordførerne fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland invitert til kommunalministeren for å legge frem sine argumenter i navnestriden om storfylket.

Hordaland og Sogn og Fjordane skal som kjent slå seg sammen, og har vedtatt at det nye fylket skal hete «Vestlandet». Men det skapte reaksjoner i de to gjenværende fylkene som også definerer seg som vestlendinger.

Les også

Nå skal hun sjefe over sine gamle erkefiender

– Mangel på fantasi

– Det er mangel på fantasi. Geografibøkene er allerede skrevet, og der står det at Vestlandet består av fire fylker, sa Jon Aasen, fylkesordfører i Møre og Romsdal.

Også Språkrådet og forskere har vært svært kritiske til navnevalget. Ikke minst har revyfiguren «Kjellen» Bigset hisset seg kraftig opp.

Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, mente derimot at rogalendinger og møringer kan takke seg selv.

– Alle var invitert til å være med. Møre og Romsdal sa med en gang at de ikke ville være med, mens Rogaland var med frem til intensjonsavtalen forelå og stemte nei. Alle har fått samme muligheten, sier Hestetun.

– Skal bare lytte

Men den endelige avgjørelsen tas i Oslo. I løpet av våren skal regjeringen levere et forslag til Stortinget om navnene på de nye fylkene. Derfor kalte daværende kommunalminister Jan Tore Sanner partene inn til et møte før jul. Men siden det kolliderte med fylkesting i to av fylkene, ble møtet utsatt til 19. januar. Og i mellomtiden er det altså Monica Mæland som har overtatt jobben som kommunalminister.

– Det er morsomt at det første møtet blir med mine egne, sier Mæland.

Hun legger til at hun ser frem til å høre synspunktene på uenigheten omkring navnet, men vil ikke si noe om hvor hun selv står i spørsmålet.

– Jeg skal bare lytte, sier hun.

Les også

Sjekk hva din stortingsrepresentant mener om «Vestlandet»

Kan bli «Vestland»

Under møtet i Fellesnemnda like før jul, kom det frem at flere av fylkespolitikerne var på glid i navnespørsmålet.

– Vi må ha respekt for reaksjonene fra nabofylkene. Kanskje skal vi ta en ny debatt, foreslo blant andre Alexander Øren Heen (Sp).

Pål Kårbø (KrF) ville ta opp igjen muligheten for å kalle fylket «Vestland» i ubestemt form, på lik linje med Oppland og Nordland.

Men nemndsleder og fylkesordfører Anne Gine Hestetun avskar debatten med å påpeke at fylkestingene har vedtatt navnet.

– Men hva hvis regjeringen ikke godtar navnet «Vestlandet»?

– Det er bare antakelser, som jeg ikke vil spekulere i. Nå er vi involvert ved at vi er kalt inn til et møte, så tar vi det derfra, svarte Hestetun.

Alternativene

Saken har skapt stort engasjement, og det er kommet inn en rekke forslag til Fellesnemnda om nytt navn på fylket, fra borgere og organisasjoner i hele landet. Blant dem er «Fjordane fylke», «Fjordfylket», «Bjørgvin», «Vestamt», «Sogn og Hordaland», «Bergenhus», «Vestfylket», «Midtre Vestland», «Midt-Vestlandet», «Hordafjord» og «Gulating».

Språkrådet nevner muligheter som «Bergenhus», «Bjørgvin», «Gulafylket» og «Hordaland og Fjordane», men skriver at det er ulemper med alle.

«Vårt beste råd vil vere at det blir sett ned eigne namnekomitear i storfylka der namnet ikkje er opplagt, med medlemmer som har både namnefagleg og politisk kompetanse» skriver direktør Åse Wetås i Språkrådet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Disse kan måtte finne på et nytt navn på vestlandsfylket

  2. – Jeg synes Vestlandet er et fantastisk navn

  3. Forsker mener «Vestlandet» ikke kan brukes som navn på nytt fylke

  4. Varsler omkamp om «Vestlandet»

  1. Hordaland
  2. Sogn og Fjordane
  3. Møre og Romsdal
  4. Rogaland
  5. Monica Mæland