Fikk prestegård under takst

De unge paret klarte å presse prisen ned 150.000 kroner, og fikk kjøpe den store prestegården i Skånevik i Etne for 2,5 millioner kroner.

Publisert Publisert

INGEN BUDKAMP: Flere forsøkte seg med lave bud for å sikre seg den over hundre år gamle prestegården i Skånevik, men ble avvist av selger. Foto: Eiendomsmegler 1

  • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For 2,5 millioner kroner får du en leilighet på 60 kvadrat med to soverom i Bergen. I Skånevik fikk det unge paret Torfinn Flatebø og Maren Thomassen et herskapelig hus på til sammen 440 kvadratmeter, mange soverom, stor eplehage og den beste sjøutsikt for samme sum.

Prisantydningen for presteboligen var 2.650.000 kroner. Flere forsøkte seg med enda lavere bud, men ble avvist.

Stor tomt

Eiendomsmegler Leiv Helge Kaldheim i Eiendomsmegler 1 Haugesund som sto for salget, mener prisen var grei.

– Det er ikke veldig mange eneboliger som omsettes i Sunnhordland, og Skånevik spesielt. Det uvanlige med denne eiendommen er at tomten er så stor. Huset er over hundre år gammelt, men godt vedlikeholdt med nytt kjøkken og to varmepumper. Det er mulig å flytte rett inn i huset, sier Kaldheim.

Kjøperne vil ikke bli intervjuet, men mange setter pris på at det er lokale folk som vil bosette seg fast på eiendommen.

Paret benyttet anledningen nå når en lang rekke prestegårder i Bjørgvin legges ut for salg. Nesten 20 prestegårder er solgt i Bjørgvin bispedømme de siste årene etter at kravet om tjenesteboliger for prester forsvant i 2015.

Opplysningsvesenets fond, som står som eier av prestegårdene, skal de neste årene selge ut enda flere eiendommer etter hvert som de blir fraflyttet.

– Ser på prestegården som felleseie

Men ofte er det sterke følelser i sving når bygdens prestegård legges ut på markedet.

– Det merket vi også i Skånevik. Mange ser på prestegården som et felleseie. Her har folk samlet seg for kirkekaffe og andre arrangementer. Det må vi ha respekt for, og derfor bruker vi god tid for å åpne opp eiendommen slik at alle som ønsket det, får besøke den før salget, sier Kaldheim.

Han står bak flere salg av prestegårder i regionen, og venter at to-tre nye vil bli lagt ut for salg i tiden som kommer.

– Vi har sett at det er stor interesse for disse eiendommene. Jeg tror ikke den blir mindre når flere nå legges ut, sier Kaldheim.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Boligprisene på Nygårdshøyden har økt kraftig etter at parken stengte

  2. Kjøttbasaren er solgt

  3. Toppmegler økte inntekten med over millionen – se hvem som tjente best på boligsalg i fjor

  1. Boligsalg
  2. Etne
  3. Sunnhordland