Her får Støre sin første nedtur

Jonas Gahr Støre går på sin første smell som partileder.

Publisert Publisert

partibarometer.JPG Foto: GRAFIKK: KNUT HJORTLAND

  • Terje Valestrand
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Etter en sammenhengende opptur på meningsmålingene siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder i oktober, viser dagens ferske nasjonale partibarometer et dramatisk fall for Arbeiderpartiet.

HOLDT TALE: Jonas Gahr Støre holdt sin første løandsmøtetale som partileder torsdag. Foto: SCANPIX

Målingen kommer samme dag som Ap innledet sitt landsmøte i Oslo, og Støre holdt sin første tale som partileder.Arbeiderpartiet ligger fortsatt an til å gjøre et godt lokalvalg, med 37,3 prosents oppslutning. Men det er en nedgang på hele 4,8 prosentpoeng siden forrige landsomfattende partibarometer fra Respons Analyse, i mars.

Bakgrunnstallene viser at Ap i hovedsak har tatt velgere fra gruppene som enten ikke stemte i 2013, stemte Venstre eller Høyre.

Støre selv var ikke tilgjengelig til å kommentere målingen tordag ettermiddag. Stortingsrepresentant og påtroppende medlem i sentralstyret, Jette Christensen, sier følgende om tallene:

— Det er inspirerende at mange er enig i vår politikk. På noen målinger går vi frem, på andre tilbake, men felles er at vi ligger høyt. Denne målingen er en forventning, og jeg ser frem til å gå inn i landsmøtet og diskutere ny politikk for mer frihet og trygghet for flere, sier hun.

- Tærer på tålmodigheten

Høyre går samtidig opp med 3,9 prosentpoeng. Resultatet på 25,8 prosent er noe lavere enn valgresultatet i 2013, men den beste målingen for Høyre siden i fjor høst.

Les også

Støre vil ta imot 10.000 syriske flyktninger

— Denne målingen er så fersk at den kan ha fanget opp satsingen i samferdselssektoren og asylavtalen som de fire ikke-sosialistiske partiene er blitt enige om. Jeg tror Høyre scorer på at de fire borgerlige partiene fremstår som enige, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.Han er ikke overrasket over Arbeiderpartiets nedgang fra mars.

— Ap over 40 prosent har virket i overkant. Men vi skal ikke undervurdere Ap. Likevel tror jeg det tærer på tålmodigheten hos velgere som ønsker å vite hva Ap egentlig vil. Det er lett å kritisere andre, men det har vært lite substans fra Støre hittil, sier Helleland.

Ikke rødgrønt flertall lenger

Sammen med Frps fremgang er det med å endre maktbalansen i forhold til forrige måling.

I mars ville de rødgrønne partiene Ap, Sp og SV hatt rent flertall alene i Stortinget, dersom målingen var valgresultat. På denne målingen ville De Grønne kommet på vippen.

Miljøpartiet De Grønne gjør nemlig sin beste nasjonale BT-måling noensinne, med hele 4,4 prosents oppslutning. Det betyr at partiet på denne målingen er større en SV (3,1) og nesten like stor som Venstre (5,0). I et valg ville det gitt De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson ytterligere seks kolleger på tinget.

Partibarometeret er en stortingsmåling, mens høstens valg er lokalvalg til kommunestyrer og fylkesting. Likevel gir slike målinger en klar pekepinn på hvilken vei vinden blåser.

- Høyre og Ap like ille

— Det er gøy å drømme søtt, men vi konsentrerer oss om virkeligheten her og nå. Først og fremst er det en kjempeoppmuntring for hundrevis av grønne folk som står på lister til kommunevalget å se at vi har den politiske vinden i ryggen, sier Hansson.

PÅ VIPPEN: Rasmus Hansson (MDG) tror partiet kan havne på vippen i flere kommuner, deriblant Oslo og Bergen. Foto: Aas, Erlend

— Hvordan vil dere benytte eventuelle vippeposisjoner dere får i kommunestyrer etter høstens valg? - Det er en situasjon som veldig fort kan bli en realitet i flere byer. Vi tar det på største alvor, og vil bruke for alt det er verdt til å tvinge frem en mye grønnere politikk.

- Er dere fortsatt blokknøytrale?

— Vi gir samme tilbud til Høyre og Ap, ingen av dem får rabatt. Blokkene er en avsporing og en hemsko for en grønn utvikling i norsk politikk, fordi det tillater Høyre og Ap å opprettholde myten om at de er den viktigste skillelinjen i norsk politikk. I virkeligheten er begge bakerst i bussen, sier Hansson.

Trond Helleland (H) er ikke veldig overbevist om at Høyre kan regne med støtte fra De Grønne.

— Jeg tror Høyre i Bergen og Oslo trenger et flertall uten MDG på vippen. Jeg har følelsen av at de legger seg mot venstre, men det er alltid vanskelig å forutsi forhandlinger, sier han.

LETTET: Parlamentarisk leder Trond Helleland er glad for at Høyre-nedgangen har snudd. Arkivfoto: Håvard Bjelland.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Direkte nå: Siste nytt om koronasituasjonen

  2. 60-åring bosatt på Frekhaug omkom i ulykke

  3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

  4. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

  5. Bergensrederiet KGJS skal ikke lenger drive skipene sine selv

  6. Her klinker Bamba ballen i krysset