Livet i undergangen

Gangveien ved Strax-huset flyter over av sprøyter og boss. Tre ganger i uken stiller frivillige opp for å rydde.

Publisert:

RYDDER OPP: Bjørn Nilsen beskriver seg som en veteran i rusmiljøet. De siste årene har han gått på LAR. Flere ganger i uken jobber han for Senter for arbeidslivsforberedelse. - Jeg blir drittlei av å bare sitte hjemme, sier han. Foto: Marita Aarekol

En kvinne sitter gjennomvåt i en vanndam etter å ha satt seg et skudd. En mann strammer et skjerf rundt armen mens han leter etter en blodåre. En tredje sitter fremoverbøyd i trappen, i skyggen av Puddefjordsbroen, og varmer en dose heroin over lighterflammen.

Mellom klyngene av rusjegere går Synnøve Nilsen med en bossekk og plukker pilleesker, sølvpapir, sneiper og sprøyter. Det hun ikke får has på med klypen, fisker hun opp med fingrene. En kort stund er det strøkent på gangveien mellom Damsgårdsveien og Michael Krohns gate.

Les også: Nei til frisoner: — Åpne russcener er uakseptabelt

- Trenger pengene

— Det er kjekt å være med og jobbe sammen med andre. Og så trenger vi penger til husleie, sier Synnøve. Også mannen hennes, Steinar, er med på ryddesjauen tre ganger i uken. Deltakerne får 200 kroner for noen timers arbeid. Organisator er Senter for arbeidslivsforberedelse.

ARBEIDSVILLIG: Tre ganger i uken stiller Synnøve Nilsen og mannen Steinar på Strax-huset for å melde seg til ryddejobben. Foto: MARITA AAREKOL

— Steinar stiller opp, selv om han er alvorlig syk. I dag var han heldigvis i god nok form til å være med, sier hun.De to har vært gift i 15 år, og går på legemiddelassistert rehabilitering (LAR) etter å ha vært rusavhengige i lang tid.

— Det var Steinar som fikk meg bort fra heroinen. Han har våket over meg og har reddet livet mitt flere ganger, sier Synnøve.

Les også: Forsker anbefaler sprøyterom

Markedsplass

Strax-huset flyttet fra Florida til Damsgårdsveien sommeren 2012. Etter at Nygårdsparken ble stengt i fjor, har trafikkmaskinen ved Puddefjordsbroen blitt byens fremste samlingssted for rusavhengige. Dette er deres undergang.

  • Slik gikk det da parken stengte: Beboere fikk nytt liv
    Onsdag formiddag var det om lag 25 personer samlet i tunnelen, i tillegg til stor gjennomgangstrafikk.

— I dag er det rolig her, det pleier å være flere. Det er helt tragisk at vi må stå her i et hull fullt av møkk og piss for å få tak i nervemedisin, sier en mann som sier han kommer hver dag for å kjøpe piller mot angst.

Vil ikke sitte hjemme

Fra rullestolen sin plukker Bjørn Nilsen boss i tunnelen, mens kjøpere og selgere handler speed, «sub» og piller rundt ham.

— I dag ser det faktisk veldig bra ut her. Forrige gang fylte jeg opp fire bossekker på noen timer, sier han.

Les også: Her er narko-lovbrudd ekstra dyrt

Å komme seg ut og treffe kjente og gjøre et ærlig arbeid er langt mer meningsfullt enn bare å sitte hjemme i leiligheten.

— Men folk kan være aggressive av og til. Når jeg spyler undergangen hender det de hyler og skriker truer med bank hvis de blir våte. Men alle vet hvorfor jeg er her, og hvis jeg ikke gjør jobben min blir jeg oppsagt.

- Bøtelegger uskyldige

Flere av brukerne forteller at narkomarkedet er blitt mer spredt etter at Nygårdsparken stengte.

En gruppe som nesten er borte, er de unge nordafrikanerne som solgte og brukte stoff i Nygårdsparken. Både politiet og Utekontakten har tidligere bekreftet at miljøet er kraftig redusert. Brukerne sier det samme.

KOMMER OFTE: Politiet er på plass nesten daglig i rusmiljøet på Damsgård. Her blir en ung mann pågrepet av en patrulje. Foto: MARITA AAREKOL

André Helland mener den største forskjellen etter at Nygårdsparken ble stengt, er at politiet er mer aggressive enn før.— Jeg begynner virkelig å lure når de bøtelegger uskyldige folk som ikke har solgt noe. Strax-huset skal være et fristed for folk som sliter. Det er unødvendig at politiet kommer med pistol og batong i beltet og jager oss, sier Helland.

Advarer selgerne

Idet en patrulje nærmer seg, roper en mann på fortauet til selgerne for å advare dem. De ser ikke ut til å bry seg nevneverdig, og går bare rundt hjørnet for å fullføre handelen.

Les også: - Forbudslinjen har spilt falitt

En kar som nettopp har satt seg et skudd, får beskjed av en politimann om å plukke opp kanylen og kaste den i sprøytekassen. En annen hilser gemyttelig på patruljen og får et smil tilbake. En tredje legger armene på ryggen idet han får vite at han er pågrepet. Han blir påsatt håndjern og ført bort.

Det er bare nok en hverdag i Bergens nye åpne russcene.

— Dette er blitt den nye Nygårdsparken, sier Helland.

Publisert: