SF har havnet i sin største politiske krise siden regjeringen ble dannet i 2011.

Ikke bare trakk SF seg ut av den danske regjeringen, men også partilederen gikk av og partiets helseminister byttet parti til Socialdemokraterne. Helseminister Astrid Krag skrev på Facebook at de siste begivenhetene har gjort det klart at Socialdemokraterne nå er det partiet som best favner hennes holdninger. Det er ikke avklart om Krag fortsetter som helse­minister i den nye regjeringen.

— Ny regjering om kort tid

- Regjeringen fortsetter, og SF utgjør en del av dens parlamentariske grunnlag, opplyste SFs partileder Annette Vilhelmsen på en pressekonferanse i København i går.

Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd

Ole Sohn, SFs kulturpolitiske talsmann

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, som også leder det danske sosialdemokratiske partiet, forsikret på sin egen pressekonferanse at regjeringen fortsetter som en koalisjon av hennes parti og det liberale Radikale Venstre.

En ny regjering blir presentert om «kort tid», ifølge Thorning-Schmidt. Danske medier mener det tidligst kan skje i dag. Seks ministere fra SF forsvinner, og politiske kommentatorer mener Thorning-Schmidt kanskje vil benytte anledningen til å endre departementsstrukturen.

Etter et krisemøte der SFs folketingsrepresentanter og landsstyre deltok onsdag kveld, meldte tre ledende SF-ere at de trakk seg fra sine verv.

ENDRINGER: Politiske kommentatorer mener statsminister Helle Thorning-Schmidt kanskje vil benytte anledningen til å endre departementsstrukturen nå som SF er ute av regjeringen. I går varslet hun at regjeringen fortsetter. Foto: KELD NAVNTOFT, EPA

Krise og kaos

Torsdag morgen var det klart at minst to av SFs representanter ville boikotte en avstemning i Folketinget. Tidlig på formiddagen meldte danske medier at SF hadde besluttet å trekke seg fra regjeringen. SFs leder hadde også bestemt seg for å gå av.

- Som det er blitt kjent, har jeg bestemt meg for ikke å stille på nytt som formannskandidat, sa Vilhelmsen på en presse­konferanse.

- Det vil bli innkalt til ekstraordinært landsmøte, og i den forbindelse vil det bli valgt ny formann.

- Pinlig

Senere samme dag ble det kjent at helseminister Astrid Krag skifter parti fra SF til Socialdemokraterne. Det er ikke avklart om Krag fortsetter som helse­minister i den nye regjeringen.

SFs interne opprør mot et forslag som partiet selv har vært med på å utarbeide og godkjenne, har utløst sterke reaksjoner fra partifolk som støtter forslaget.

- SF kan ikke opptre som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd, sier SFs kulturpolitiske talsmann Ole Sohn, tidligere partiets gruppeleder i Folketinget.

Ultimatum?

Folketingsmedlem Özlem Cekic skrev på sin Facebook-side at statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde varslet at hun kaster SF ut av regjeringen om så mye som en eneste SF-er støttet forslaget om å utsette behandlingen av kapitalutvidelsen i Dong Energy.

Det var Enhedslisten på ytre venstre fløy som hadde satt frem forslaget, som i går formiddag ble avvist med overveldende flertall i Folketinget.

Thorning-Schmidt avviste senere på sin pressekonferanse at hun hadde truet med noe slikt.

- Jeg har ikke stilt noen ultimative krav eller truet SF-erne. Jeg har ikke på noen måte truet med den slags, sa hun.

Det er et forslag om kapital­utvidelse av det største og statseide danske energiselskapet Dong Energy som har skapt den intense striden i SF, selv om partiets egne ministere var med på avtalen.

Særlig omstridt er forslaget om at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, med sin beryktede historie fra boligkrisen og finanskrisen i USA tidligere på 2000-tallet, skal få kjøpe 19 prosent av aksjene i Dong Energy.

I går ettermiddag stemte imidlertid et flertall i Folke­tinget for å selge deler av energi­selskapet.

Selskapet skal over tid også børsnoteres. Enkelte frykter at Dong Energy da vil ende på utenlandske hender under kontroll av noen som opererer fra postboksselskaper i skatteparadiser. NTB