Døtrene ville gå i korte topper. Da gikk faren med bar mage for vise hvordan det så ut.

I BAR MAGE: Døtrene syntes ikke det var kult at faren gikk med magen bare hjemme på Møhlenpris. Men den preventive effekten var stor. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

  • Torunn Aarøy
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg gjentok det stadig vekk hjemme. De syntes ikke det var noe morsomt, men den preventive effekten var enorm, sier Stig Amdam.

Han er kjent som skuespiller og er far til to jenter og en gutt – blant dem Marie Amdam i Razika, et band som har tatt sterkt avstand fra kroppspress.

BT skriver denne helgen om fedre som mener at kroppshysteriet har gått for langt, og som ønsker å bruke sin rolle som far til å påvirke døtrene positivt når det kommer til press på kropp og utseende.

Les også

På banen mot kroppspresset

Amdam mener det viktigste er å engasjere ungene i andre ting enn kropp.

Uinteressant kropp

— Litteratur, historie, musikk. Det er så mye. Hvis de blir engasjert i noe blir gleden ved å løpe rundt og vise kroppen sin relativt uinteressant, sier han.

Han tror fedre kan ha større gjennomslagskraft enn mødre i noen sammenhenger.

— Vi foreldre må være tydeligere på at det ikke er greit å by seg frem på en billig måte, at det finnes grenser. Det skal ikke være tvil om hvor foreldrene står, sier han.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) er pappa til to jenter på 13 og 5 år. Han mener unge i dag har et stort press på seg gjennom både reklame og hele medievirkeligheten.

— Overfor mine døtre tar jeg tydelig avstand fra kropps- og kleshysteriet. Jeg synes alle bør stille seg spørsmål om det ikke er et overdrevet fokus på kropp og klær i dag. Det er viktig å si ifra.

Er tydelig på hjemmebane

Byrådslederen var relativt lite opptatt av det ytre i sin oppvekst. Da gikk de mye i gjenbruk og gamle klær.

BØR MELDE SEF: Martin Smith-Sivertsen (H) er opptatt av å fortelle døtrene at det er viktig å jobbe med talentene sine. Foto: Vegar Valde

— Dagens ungdom er pliktoppfyllende og vil gjerne være gode på alt. Det er ikke så lett. Jeg er tydelig på at en må konsentrere seg om de viktige tingene: Å være flink på skolen, jobbe med talentene sine og være snill og grei.

— Er menn tydelig nok dette i den offentlige debatten?

— Man kan spørre seg om ikke flere bør melde seg på denne. Men jeg tror det er vanskelig for mange, det er kanskje lettere å være tydelig på hjemmebane.

- Barna må få være seg selv

Audun Lysbakken, partileder i SV, mener det er et press på jenter i dag som får dem til å føle seg underlegne, dårlige og ufine. Han har tre barn. Barnet i midten er en jente.

PAPPAFEMINIST: Audun Lysbakken kaller seg gjerne pappafeminist. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

— Hva kan du som pappa gjøre?

— Jeg vil gjerne være en pappafeminist! Jeg håper å kunne være tydelig når min datter på fire år blir eldre. Ungene må ikke bli presset inn i en ramme, men få være seg selv. Når motebransjen manipulerer modeller som ser helt unaturlige ut, er ikke dette bare en sak for mammaer og pappaer – men for myndighetene også. Flere land har allerede krevd at retusjerte bilder skal merkes.

Lysbakken tror vi i fremtiden vil se flere pappafeminister.

— Papparolle er en god inngang til feminismen, da skjønner fedre lettere hva det går i. Vi har vært gjennom en papparevolusjon de siste 10–15 årene. Det tror jeg vil gi seg utslag i et enda tydeligere engasjement rundt døtrenes liv.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Farsarven

BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN