Satte i gang maskinene med aktivister på taket

Stemningen tilspisser seg mellom gruveselskap og gruvemotstandere. I dag startet Nordic Rutile opp en av boremaskinene med to aksjonister oppå.

Publisert Publisert

BORET MED AKSJONISTER OPPÅ: Boremaskinene satte tirsdag morgen i gang arbeidet med aksjonister lenket fast til taket. - Kan ikke være lov, sier Olav Aga. Foto: Thomas Addison

 • Anne Sofie Bergvall
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aksjonister fra Natur og Ungdom lenket seg i dagens aksjon fast til taket på en av boreriggene til gruveselskapet Nordic Rutile. Kort tid etter ga lederen for selskapet beskjed om at maskinene skulle startes opp og begynne å bore.

 • Lurer du på hva hele greien handler om? BT gir deg de syv viktigste spørsmålene og svarene.

Skal ha truet ungdommene

— De sa at med mindre vi flyttet oss, ville de begynne å bore. Jeg opplevde det som en trussel, sier Olav Nicolay Larsson Aga (22).

Aga og Rose Øvretveit (16) var to av de fire aksjonistene som var på Engebøfjellet for å demonstrere mot prøveboringene. Demonstrasjonene er nå i sin tredje uke. Da ungdommene ankom arbeidsplassen rundt klokken halv åtte tirsdag morgen satte de seg opp på taket av den ene boreriggen og lenket seg fast.

 • Forskerne er uenige om konsekvensene: Vil sjødeponi ødelegge fjorden?
  Like etter ankom daglig leder for Nordic Rutile, selskapet som driver prøveboring i Engebøfjellet, Thomas Addison. Ifølge aksjonistene ba Addison arbeiderne starte opp arbeidet med ungdommene på taket.

— Han ba dem aktivt starte opp boringen, og sa vi satt trygt fordi vi satt oppå riggen, sier Aga.

Var trygt å jobbe

Addison avviser at han skal ha truet ungdommene eller beordret arbeiderne til å sette igang. Han bekrefter derimot at den ene av de to maskinene på området ble satt i arbeid, og sier demonstrantene ble opplyst om at de kunne fjerne seg før arbeidet startet.

— Jeg har ikke truet noen, det eneste jeg har truet med er å ringe politiet. I samråd med selskapet som driver boreriggene valgte vi å starte opp maskinene. Jeg beordret ikke arbeiderne, men jeg sa kanskje «start up», sier Addison.

 • Nordic Mining-sjef er lut lei av aksjonistene: - En hån mot demokratiet
  Selskapet har tidligere ikke villet starte opp maskinene på grunn av hensyn til liv og helse. Det mente han ikke sto i fare denne gangen.

— Det var såpass med avstand til arbeidsplassen at det ikke var en farlig situasjon. Vi anså sikkerheten som ivaretatt, sier Addison.

- Kan ikke være lov

— Jeg kan ikke forstå at dette er lov og i tråd med HMS og arbeidsmiljøloven, sier Aga.

Ungdommene sier de ikke opplevde situasjonen som farlig, men at de likevel ikke forstår at det er lov å bruke maskinene mens aksjonistene er på dem. Ifølge Addison hadde det vært en annen sak dersom aksjonistene hadde vært et annet sted enn på taket.

 • Når de er på bakken er de mer mobile og kan flytte seg rundt på maskinene. Da hadde vi ikke hatt mulighet til å starte opp. Hadde aksjonistene flyttet seg ned fra maskinen og til et annet sted,hadde vi måttet stoppe, sier han.

Lederen understreker at det var det finske selskapet, som er hyret inn til å gjennomføre boringene, som hadde siste ord i saken.

Politiet vil ikke vurdere sikkerhet

Rundt klokken 13.00 kom politiet for å hente ned de ulovlige aksjonistene.

— Vi har hentet ned fire stykker og fått avklart at to av dem satt på taket på boreriggen mens de boret, sier operasjonsleder for politiet i Sogn og Fjordane, Per Rimmen.

 • Tre ungdomspartiledere fjernet: - Dette er historisk
  På spørsmål om politiet mente situasjonen var trygg for aksjonistene, viser Rimmen til at ansvarlig arbeidsleder på stedet mente det var fullt forsvarlig - altså det finske selskapet som var ansatt av Nordic Rutile.

— Politiet har ikke tatt en vurdering på det, sier han.

- Skulle bedt dem stoppe

Dette opprører Aga, som mener politiet burde bedt gruveselskapet stoppe.

— Vår politikontakt ringte klokken åtte og sa at vi satt oppå mens maskinene ble startet. Da maskinene ble startet opp i ett-tiden ringte vi igjen og sa ifra. De har ikke reagert på det, men jeg synes de burde si at selskapet ikke kunne starte med oss oppå, sier han.

 • Her er Hardanger-aktivisten sine beste tips til sivil ulydighet: - Hold hodet kaldt.
  Ifølge Rimmen ble politiet opplyst at en maskin skulle være startet, men ikke om arbeidet var påbegynt. Politiet rykket ikke ut på denne henvendelsen, men på meldingen fra Addison om at aksjonistene drev med sivil ulydighet.
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. - Det bor mye rart under overflaten folk ikke vet om

 2. Lenkegjengen fikk aksjonere i fred

 3. Trekker seg i protest

 4. Forsking i Bakvendtland

BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN