Støttet Monika-varsler - ble omplassert

Politijurist Liv Giertsen mener hun ble straffet av politiledelsen.

VARSLER: Politijurist Liv Giertsen mener hun ble straffet etter at hun skrev et brev til politimesteren med støtte til Robin Schaefer.
  • Rune Christophersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg opplever at de ser på meg som brysom, og at de ønsker å nøytralisere meg. Jeg er bekymret for hvordan det vil bli for fremtidige varslere i politidistriktet, sier Giertsen til VG.

- Negativ omtale

Giertsen har tidligere varslet om at Monika-varsler Robin Schaefer ble omtalt i negative ordelag på et internt møte i politiet.

Bakgrunnen var at Schaefer fikk beskjed om å holde seg unna Monika-saken da han slo alarm om svakhetene i etterforskningen av åtteåringens dødsfall.

Giertsen mener hun blir utsatt for gjengjeldelse etter at hun uttrykte støtte til Schaefer. Hun får støtte fra Kjetil Rekdal, leder i Politiets fellesforbund i Hordaland.

— Vi mener å kunne underbygge med støtte fra lovverket rundt varslere, at behandlingen av Liv Giertsen er ulovlig, sier Rekdal til VG.

Alvorlig konflikt

Varslersaken har tidligere blitt gjennomgått av en granskingsgruppe fra Politidirektoratet. Den konkluderte tidligere i år med at det ikke hadde skjedd brudd på arbeidsmiljøloven, og at det ikke var noe som tydet på trakassering eller destruktiv ledelse. Det ble imidlertid pekt på at en alvorlig konflikt ved påtaleenheten ble dårlig håndtert.

Ifølge VG har hele påtalegruppen på Bergen sør politistasjon, hvor hun jobbet, blitt oppløst. Giertsen er omplassert til en stilling hun ikke ønsker.

Konstituert politimester John Reidar Nilsen avviser at dette har sammenheng med Giertsens støtte til Schaefer. Han begrunner oppløsningen av påtalegruppen med at arbeidssituasjonen på politistasjonen var svært negativ.

- Helseskadelig arbeidsmiljø

«Beslutningen om å oppløse enheten er forankret i det faktum at enhetens arbeidsmiljø var dysfunksjonelt og direkte skadelig for de ansatte. Dette har jeg ved flere anledninger kommunisert til leder av Politiets fellesforbund Hordaland, Kjetil Rekdal. Når PFH i sitt klageskriv velger å omtale arbeidsmiljøet som "et arbeidsmiljø som ikke fungerte", er dette i beste fall en upresis omskriving av fakta. I sitt klageskriv anfører PFH at vedtaket om å oppløse enheten er en direkte følge av varslerens varsel. En slik kobling er direkte usann», skriver Nilsen i en epost til BT.

Politidistriktet engasjerte lederutviklingsselskapet AFF for å løse konflikten. AFF fastslo at arbeidsmiljøet ved enheten kunne være helseskadelig, ifølge Nilsen.

«Når det påvises manglende vilje fra de involverte til å gjøre noe med saken, så ville det være direkte uansvarlig av meg som arbeidsgiver å ikke gjøre noe med forholdet. Beslutningen har ingen sammenheng med vår behandling av varselet», skriver Nilsen.

Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Silje trudde ho var gravid då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

  2. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet

  3. Båt med 10.000 liter diesel sank ved kai

  4. Advarer om kraftig vind: – Vi har ikke en veldig god uke i vente

  5. Hvordan oppleves en psykose? Det vil Erlend gjerne vise deg.

  6. Horneland hyller Sivert Heltne Nilsen