Også politiet etterforskes i cruisesaken

Spesialenheten for politisaker gransker om alt gikk riktig for seg da korrupsjonssaken mot Trude Drevland først ble lagt vekk etter bare noen timer.

Publisert Publisert

AVHØR: Ellen Eikeseth Mjøs, som leder Spesialenheten avdeling Vest, bekrefter overfor NRK at de gjennomfører avhør for å granske den første henleggelsen av cruisesaken. Foto: Odd E. Nerbø

  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etterforskningen handler om forspillet til det som fredag endte med innstilling på korrupsjonstiltale mot både tidligere ordfører Trude Drevland (H) og havnedirektør Inge Tangerås.

— Det jeg kan si er at vi tar avhør i saken. Jeg kommer ikke til å kommentere det mer i dag, sier Ellen Eikeseth Mjøs, som leder Spesialenhetens avdeling Vest, til NRK.

Hun bekrefter dermed at deer i gang med å granske hva som faktisk skjedde da politiet la vekk og lukket korrupsjonsetterforskningen mot Trude Drevland etter bare noen timer i mai 2015. Spørsmålet er om alt gikk riktig for seg, eller om noen i politiet eller hos påtalemyndigheten utviste uforstand i tjenesten.

Lagt vekk etter timer

Bergens Tidende fortalte i august i fjor hvordan politiets etterforskning ble stengt ned i ekspressfart, etter at Drevland var blitt anmeldt i etterkant av dåpsfesten 17. mai 2015.

Dette bør du vite:

Les også

Fem punkter som oppsummerer Drevland-saken

Det var økoavsnittet i Hordaland politidistrikt som først opprettet saken, torsdag 28. mai 2015. Men allerede samme dag ble etterforskningen lukket og saken sendt over til den påtaleansvarlige juristen, politiadvokat Ole Bjørn Mevatne. Han la den deretter formelt vekk den påfølgende mandagen.

Den eneste etterforskningenpolitiet rakk å gjøre, var å ta kontakt med Bergen kommune.

I ukene etter at saken var lagt vekk, kom det frem en rekke opplysninger blant annet i Bergens Tidende i dåpssaken — blant annet at Drevland som ordfører hadde drevet lobbyarbeid for cruisereder Torstein Hagen, og at hun og havnedirektør Inge Tangerås hadde vært i Venezia på rederens regning.

Fikk kraftig kritikk

Flere korrupsjonseksperter kritiserte haste-henleggelsen kraftig i BT i august, noe som førte til at daværende politimester John Reidar Nilsen bad om en ny vurdering av saken. Samme dag beordret statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen at saken skulle gjenopptas.

Den nye etterforskningen ble avsluttet denne uken, etter ni måneders arbeid. Politiet mener nå at både Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås skal tiltales for korrupsjon.

- Ville ha svar

Anmeldelsen av politiets første og kortvarige etterforskning kom fra bergensadvokat Bengt Waldow i fjor høst.

— Jeg ville få svar på hvilke vurderinger som ble gjort da de droppet saken mot Drevland, men opprettholdt mistanken mot Tangerås, sier Waldow til NRK.

Spesialenhetens leder vil overfor kanalen ikke kommentere hvem som blir etterforsket eller kalt inn til avhør om henleggelsen.

— Jeg har ingen ytterligere kommentarer nå, sier Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten Vest.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Undersøkte aldri Drevlands bindinger

  2. Jussprofessor dømmer politiets lovtolkning nord og ned

  3. Drevland-saken blir gjenopptatt

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN