- Jeg trodde jeg hadde truffet drømmemannen

49-åringen innrømmer å ha svindlet 13 personer for 3,6 millioner kroner, flere av dem kvinner som falt for hans sjarm.

Publisert Publisert

FALT FOR HAM: Den 49 år gamle mannen (innfelt) er tiltalt for å ha svindlet 13 personer for over 3,6 millioner kroner. Ni av dem var kvinner som lot seg sjarmere til å betale ham penger. Foto: EIRIK BREKKE/PRIVAT

 • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ni kvinner og fire menn skal ha blitt lurt av mannen. En av kvinnene møtte ham på et utested i Bergen sentrum høsten 2010.

— Vi møttes på Scruffy Murphys og han var en spandabel storsjarmør. I juni 2011 flyttet vi sammen på Måseskjæret, og jeg trodde jeg hadde truffet drømmemannen. Men da husleien skulle betales, hadde han aldri penger. Jeg betaler fortsatt ned på husleien fra den gang, sier en av kvinnene.

- Han siklet etter pengene

Hun ble lurt til å betale ham over 900.000 kroner, ifølge tiltalen. Han skal ha opplyst at pengene gjaldt kortsiktige lån og skulle investeres i aksjer eller gull eller platina.

— Noe av pengene hadde jeg arvet etter min far, og det visste han. Jeg fikk også utbetalt en million kroner etter samlivsbrudd. Han siklet etter pengene og kunne ikke få de fort nok. Jeg trodde på ham og betalte. Han ga meg noe som skulle være et gjeldsbrev. I dag pleier jeg å si at jeg var millionær i tre timer, sier hun.

Les også:

Les også

Kvinne fra Stord svindlet menn på Tinder og Facebook

— Endte på sosialen

Hun beskriver sin tidligere samboer som hyggelig, flink å snakke for seg og sjarmerende. Det ble mange kvelder på restaurant, med måltid som han gjerne betalte.

— Men da husleie skulle betales, hadde han aldri penger. Var han i Oslo, måtte jeg betale flybillett for å få ham tilbake. Det var alltid penger som var låst og jeg måtte legge ut. Han snakket om at han hadde vært i shipping i London, hadde to sekretærer der og hadde solgt en dyr eiendom der. Jeg trodde på ham og ga ham pengene mine. Siden har jeg betalt for det. Jeg endte på sosialkontoret, sier hun.

Selv om både penger og kjæreste forsvant, ler hun mens hun snakker med BT.

— Jeg vet jeg ikke er den eneste som ble lurt, sier hun.

Stadig mer dating-svindel:

Les også

Lokker kvinner med soldatuniformer

— Han virket sjarmerende

En av kvinnene forteller at hun møtte mannen på Gardermoen.

— Jeg ventet på et fly til Bergen og møtte ham. Han virket sjarmerende og vi ble enige om å holde kontakten. Han flyttet inn til meg og forsøkte å få meg til å betale, men heldigvis skjønte jeg at noe var galt. Jeg er vel den eneste som ikke betalte, sier en annen kvinne til BT.

Han er tiltalt for å ha forsøkt å lure henne for 1.050.000 kroner.

- Fast forbrytersk forsett

Det var i januar i fjor mannen ble pågrepet og fengslet i Bergen. Etter at saken ble kjent i mediene, meldte flere kvinner seg. Politiadvokat Sigurd Olsen Granli i Vest politidistrikt har signert tiltalebeslutningen mot 49-åringen. Til høsten skal saken opp i Bergen tingrett.

— Noen kvinner i Bergen anmeldte ham, og det ble iverksatt etterforskning. Deretter ble flere forhold avdekket tilbake i tid. Han har erkjent samtlige forhold han er tiltalt for, sier Granli.

Han forteller at det ikke er likhetstrekk mellom alle de fornærmede.

— Han har sett muligheter og tatt dem uten en veldig fast fremgangsmåte. Det har gjerne vært tilbud om investeringer. Tiltalte har utvist et fast forbrytersk forsett over flere år, med flere fornærmede. Vi ser svært alvorlig på saken, sier Granli.

De første sakene i tiltalen går tilbake til 2005. Da skal tiltalte ha lurt to menn på Østlandet til å betale ham 800.000 og 250.000 kroner. Så fortsatte det ifølge tiltalen på denne måten:

 • 2008: Kvinne i Oslo overførte 479.000 kroner.
 • 2008: Kvinne i Trøndelag overførte 150.000
 • 2009: Kvinne på Østlandet overførte 198.000
 • 2009-2010: Kvinne på Østlandet betalte 67.000
 • 2010: Kvinne i Finnmark overførte 145.000
 • 2010: Mann på Østlandet betalte 200.000
 • 2010: Kvinne i Bergen forsøkt lurt til å betalte 1.050.000 kroner, men hun gjorde det ikke.
 • 2010-2012: Kvinne i Bergen overførte 934.985
 • 2012-2013: Kvinne i Trøndelag betalte 50.000
 • 2014: Mann på Sørlandet overførte 230.000
 • 2014: Kvinne i bergensområdet betalte 150.000
  Samtlige ofre fikk vite at pengene skulle investeres.

Mannen kan regne med flere år i fengsel, uten at politiadvokaten Granli vil si noe straff.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med tiltalte eller hans forsvarer.

Les også:

Publisert