Regjeringen innfører hytteforbud

Nå vil hytteeiere i flere kommuner ha eiendomsskatt tilbake. Ordførere er blankt avvisende.

Publisert Publisert

Helseminister Bent Høie fortalte i dag at det ikke lenger er lov å dra på hytten hvis den ligger i en annen kommune enn din egen. Foto: Ørn E. Borgen (Arkiv)

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er 12 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Vi kommer nå til å forby opphold på hytter utenfor din egen hjemkommune, sa helseminister Bent Høie under regjeringens pressekonferanse tidligere torsdag.

Forbudet begrunnes med at flere fortsatt oppholder seg på hytter og fritidsboliger, selv om regjeringen har bedt folk om å dra hjem.

– Dersom mange skulle bli syke, har ikke de små hyttekommunene kapasitet til å ta vare på alle, sa Høie.

Noen unntak

Helseministeren fortalte at det selvfølgelig er unntak.

– Hvis én person i husstanden er smittet, kan resten av familien dra på hytten for å unngå å bli smittet.

Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader, tillates også, mens brudd på reglene vil kunne straffes med bøter eller inntil seks måneders fengsel.

Ber om å få tilbake eiendomsskatt

– Vi har fått henvendelser fra folk som ønsker å få tilbake eiendomsskatten på hytten, sier ordfører i Kvam, Torgeir Næss.

Han forteller at den første henvendelsen om dette kom 16. mars, og at de har fortsatt å tikke inn jevnlig.

– Eiendomsskatten er en skatt på selve bygningen og har ingenting med opphold å gjøre.

Næss forteller også at flere har kontaktet kommunen og bedt om dispensasjon slik at de kan dra på hytten.

Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb mener det er helt feil tidspunkt nå for å diskutere eiendomsskatt. Foto: Klemetsen Fred Ivar Utsi (arkiv)

Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) kjenner til at også de har fått henvendelser om tilbakebetaling av eiendomsskatt. Slike spørsmål vil bli avvist, fastslår Ap-ordføreren.

– Nå får det bare være. Vi står midt i en nasjonal krise, og slike problemstillinger skal vi ikke bruke tid på. Nå handler det om å redde flest mulig liv. Da blir det helt feil å fokusere på eiendomsskatten nå.

Hytteforbudet som kom torsdag, omtaler Ringkjøb som ventet.

– Det som er bra, er at det gir like regler for alle. Nå er det ikke noen tvil lenger. Og vi kan gi best mulig hjelp til alle. Kommunens helsevesen er dimensjonert for å ta seg av de fastboende.

Voss-ordføreren opplyser at tallet på mobiler de kan registrere innenfor Voss er blitt betraktelig begrenset siden diskusjonen om opphold på hytte utenfor hjemkommunen startet.

– Det virker som om de aller fleste har tatt oppfordringen om å holde seg hjemme til situasjonen har normalisert seg.

Flere andre medier har omtalt hyttekommuner der eiendomsskatten er blitt et hett tema i disse dager. VG skrev blant annet at ordføreren i Hol kommune er frustrert over disse henvendelsene.

Lydige hytteeiere i Kvam

Ordfører i Kvam, Torgeir Næss, forteller at flere har ringt inn og bedt om å få eiendomsskatten tilbake. Foto: Kvam kommune

– De fleste dro hjem da det ble anbefalt at man ikke skulle oppholde seg på hytten. Men vi fikk inn rapporter om at noen ble værende, sier ordfører Næss i Kvam.

Han er positiv til regjeringens tiltak, og tenker spesielt på kommuner hvor mange har valgt å ignorere anbefalingen om å holde seg hjemme.

– I Kvam sendte vi ut en melding med beskjed om at de burde dra hjem, noe de aller fleste respekterte.

Han synes det er fint at de som vil få fordeler av å være på hytten, skal få lov til det.

Næss understreker at det ikke vil være kommunen sitt ansvar å holde folk borte fra hyttene sine.

– Vi vil ikke sjekke om folk oppholder seg på hyttene. Det er staten sitt ansvar.

– Først og fremst forebygge

Stabssjef Kjetil Øyri i Vest politidistrikt sier de må se på hvordan hytteforbudet kan følges opp fra politiets side.

– Å håndheve dette nye forbudet er noe vi vil måtte gjøre, i den grad vi har kapasitet. Det blir på samme måte som med karantenebrudd; det er noe vi er pålagt å gjøre noe med hvis vi kan, sier Øyri.

Han sier to områder er politiets hovedprioritet: ro og orden samt liv og helse. Og at oppdrag knyttet til korona og smittespredning naturlig faller inn under det siste.

– Men hvordan kan dere håndheve hytteforbudet i praksis?

– Vi må se på utformingen av dette, og i hvilken grad vi har mulighet til å følge dette opp i vårt distrikt. Tilnærmingen er at vi ønsker å snakke med folk og informere, og først og fremst forebygge at folk reiser på hytten.

Stabssjef Kjetil Øyri i Vest politidistrikt, her på et oppdrag som innsatsleder i 2018. Foto: Adrian Brudvik (arkiv)

– Dere er til en viss grad ekstra til stede i hyttefeltene allerede, for å holde oppsyn med eventuelle tyver som utnytter situasjonen?

– Ja. Vi vil helt klart kunne fange opp eventuelle brudd på hytteforbudet på den måten, når vi likevel er ute og patruljerer.

– Men du ser ikke for deg politisperring i for eksempel Trengereid, med stopping av bilister og spørsmål om hvor de er på vei?

– Nei, vi ønsker å tilnærme oss dette først og fremst gjennom informasjon. Forbudet som kom torsdag er massivt omtalt allerede, så det skal godt gjøres at noen ikke har fått det med seg.

16. mars kom Riksadvokaten med en rekke pålegg til politi og påtalemakt om behandling av brudd på smittevernloven.

I brevet fra Riksadvokaten heter det blant annet at den pågående spredningen «gjør at virksomheten primært må dreie seg om å ivareta alle forhold som berører liv og helse innenfor vårt ansvarsområde».

– Er det blitt mye ekstrapålegg for dere i ordensmakten som følge av koronakrisen?

– Det har kommet en del nytt regelverk som politiet må håndheve, men dette er håndterbart og vi følger opp etter hvilken kapasitet vi har, sier Øyri.

Les også

Oppdatert: Dagens viktigste saker om koronautbruddet

PS: Vi ønsker å høre fra deg

Hvis du har tips vi bør vite om, kan du ta direkte kontakt med noen av våre journalister som jobber fulltid med virusutbruddet:

Kari Pedersen – telefon 481 21 755

Målfrid Bordvik – telefon 906 34 648

Anne Hovden – telefon 924 97 615

Du kan også sende en kryptert melding til journalistenes telefonnummer via appen Signal.

Hvis du har spesielt sensitive tips kan du kontakte oss helt anonymt. Les mer om det her.

Publisert