En sprudlende, utadvendt lagspiller

Linda Orvedal fyller 60 år i dag.

Publisert Publisert

Linda Ovredal fyller 60 år 3. juni. «Med henne slipper man aldri unna med runde formuleringer, og hun tar selv aldri munnen for full. Det som sies og skrives skal være presist, konsist og logisk konsistent», skriver venner i jubilantomtalen. Foto: Helge Skodvin

 • Victor D. Norman

Når Linda Orvedal fyller seksti den 3. juni, er vi mange – svært mange – som ønsker å gratulere henne:

Venner og kolleger ved NHH og Konkurransetilsynet, medlemmer av styrer og utvalg som hun har deltatt i, og ikke minst et kvart hundre studentkull fra NHH som har hatt gleden av å ha henne som foreleser.

Linda er oppvokst i Lier og kom til NHH som student i 1981. Her ble hun siviløkonom i 1985, tok høyere avdelings eksamen i 1988 og avla doktorgraden i 1992.

Da hadde hun vært stipendiat ved Senter for Anvendt Forskning i flere år, og høsten 1992 ble hun ansatt som førsteamanuensis i internasjonal økonomi ved høyskolen.

Fra 2011 var hun sjeføkonom i Konkurransetilsynet i en treårsperiode, og vendte så tilbake til NHH hvor hun har vært siden.

Forskningsmessig tilhører Linda en generasjon som utviklet det som er blitt kalt «ny internasjonal økonomi» og som dreier seg om internasjonal handel i markeder med stordriftsfordeler og ufullkomne markeder, og hun har vært en aktiv deltaker i dette forskningsfeltet helt siden stipendiattiden på 1980-tallet.

Samtidig har hun imidlertid alltid vært opptatt av velferdsøkonomi og økonomisk politikk, og det er derfor ikke tilfeldig at mye av hennes forskning har handlet om implikasjonene for handelspolitikk av nasjonale og internasjonale markedsimperfeksjoner. Det gjenspeiles både i doktoravhandlingen og i en rekke av hennes øvrige arbeider.

Faglig er det tre trekk ved Linda vi vil fremheve. Det første er presisjonsnivået. Som kollega eller student oppdager man raskt at hun startet sine studier med et årskurs i matematikk. I diskusjoner med henne slipper man aldri unna med runde formuleringer, og hun tar selv aldri munnen for full. Det som sies og skrives skal være presist, konsist og logisk konsistent.

Noen ville tro at dette var beskrivelse av en tørrpinn. Det er hun imidlertid ikke. Hun er en sprudlende, utadvendt lagspiller som alltid sier ja til å stille opp, og som aldri er opptatt av selv å bli kreditert for innsatsen.

Hun har blant annet påtatt seg tunge undervisningsadministrative verv, som f.eks. dekan for bachelorutdanningen i perioden 2005–2009 og programleder for bachelorstudiet på NHH fra 2017, samt vært medlem i diverse komiteer og utvalg.

Kombinasjonen av presisjonsnivå og lagspill er kanskje forklaringen på det tredje trekket: Hennes evner og innsats som lærer.

Helt fra hun som høyere avdelings student var gruppelærer i matematikk har hun vært kjent som den foreleseren man ville ha når man skulle lære stoffet. I 2017 ble hennes undervisning hedret med NHH-studentenes ærespris Bronsesvampen.

Som nære venner og kolleger av Linda har vi hatt gleden av å samarbeide med henne i over tretti år.

Vi stiller oss fremst i rekken av gratulanter på sekstiårsdagen hennes. Både fra NHH og i andre deler av økonommiljøet i Norge er køen bak oss lang.

På vegne av venner og kolleger på NHH,
Victor D. Norman og Jan I. Haaland

Publisert
 1. «En sprudlende, utadvendt lagspiller»

 2. Oddegutten er nitti

 3. Merkene etter ham er sprengt i fjell og støpt i betong

 4. Han har vunnet mange venner i «halve byen og hele Sandviken!»

 5. – Og dermed var det slutt på freden, som min far sa

 6. Her feirer Margreth 100-årsdagen

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

 1. «Skal sjåførane få høgare løn, må du og eg betale meir»

 2. Øygarden: Seks klassetrinn i karantene

 3. Frigir navnet på mannen som omkom i Gulen

 4. – Dette er en familie som har det vondt og er i sjokk

 5. Mange gjorde som Pia: – Dei tilsette har vore kreative for å kome seg på jobb

 6. Syv vaner som gjør at du kan miste respekten på jobb

 1. Jubilanter
 2. NHH
 3. Næringsliv
 4. Økonomi
 5. Konkurransetilsynet