Tre personer siktet for overgrep mot flere barn

For to år siden ble saken anmeldt av barnevernet og deretter henlagt. Nå er en kvinne og to menn, den ene er barnefaren, pågrepet for seksuell omgang med tre barn under ti år.

Publisert Publisert

FORSVARER: - Min klient vil begjære seg løslatt og nekter straffskyld, sier advokat Eirik Espelid foran et av de tre fengslingsmøtene fredag. Foto: PER LINDBERG

Siste: Alle de tre siktede ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i to uker med brev— og besøksforbud. I tillegg er det undergitt fullstendig isolasjon. - Alle tre er varetektsfengslet i to uker med isolasjon, slik jeg ba om, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland til BT fredag ettermiddag.

Alle tre er siktet for brudd på straffelovens paragraf 195, som gjelder seksuell omgang med barn under 10 år.

De siktede er to familiefedre i 30- og 40-årene og en kvinne i slutten av 20-årene.

Ekspert:

Les også

Dette kjennetegner barneovergripere

— Det var barnevernet som anmeldte saken. Det er tre barn involvert og siktelsen gjelder fra perioden 2010 til 2014, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

De tre barna var under ti år, og strafferammen er derfor 21 år. Det yngste offeret skal ha vært ett år da overgrepene startet.

Dømt for misbruk av barn

De tre barna er søsken og en av de siktede er far til barna. Overgrepene som omfattes av siktelsen skal blant annet ha skjedd hjemme hos ham.

BT er kjent med at den andre mannen som er siktet i saken tidligere er dømt for seksuell omgang med barn under 16 år. Han fikk en dom på åtte måneder og måtte betale offeret oppreisningserstatning.

Saken ble henlagt

Politiadvokat Høyland sier saken opprinnelig ble anmeldt av barnevernet i 2014. For et halvt år siden, i februar 2016, ble saken henlagt på grunn av mangel på bevis.

Også da var hun påtaleansvarlig.

— Saken ble gjenopptatt da det dukket opp nye bevis, sier Høyland.

Det ledettil pågripelsen av de tre denne uken.

Barnevernet anmeldte

BT får opplyst at barnevernet i 2014 i sin tid kom over saken gjennom opplysninger fra blant annet skolen.

— I sommer kom nye opplysninger som gjorde at vi gjenopptok etterforskningen, sier Høyland til BT.

På spørsmål fra BT om det ble gjort såkalte dommeravhør av barna også den gangen, svarer hun at saken ble «skikkelig etterforsket».

Bergen kommune opplyser at de leverte inn en anmeldelse til politiet i 2014. — Ved mistanke om misbruk av barn, så tar vi tar det på største alvor. Da må vi vurdere sikkerheten til barn som er involvert. Det skjedde i denne saken. Den ble anmeldt til politiet i 2014 og fulgte de rutinene vi har i slike saker, sier kommunaldirektør Nina Mevold.

Siktelse kom etter barneavhør

Den nye etterforskningen, med såkalte tilrettelagte avhør av de tre barna, førte så til pågripelser av de to mennene og kvinnen.

FENGSLING: Bjarte Aarlie er bistandsadvokat for barna i saken. Foto: Paul S. Amundsen

Barnas bistandsadvokat er Einar Råen. Han fulgte i dag avhør av barna ved Barnehuset mens fengslingsmøtet pågikk. Han var også bistandsadvokat for barna da politiet etterforsket saken i 2014.— Jeg har fulgt etterforskningen siden 2014 og har en oppfatning av politiet jobbet tett og godt med saken. Jeg har ikke sett grunn til å kritisere tidligere avgjørelser de har tatt i saken, sier Råen.

Bjarte Aarlie møtte under fengslingsmøtet for bistandsadvokaten.

— Det sier seg selv at noe av siktelsene mot de tre er basert på avhør av barna. Men jeg går ikke inn på hva barna har forklart, sier Aarlie.

Pågrepet onsdag

Politiadvokaten forteller at de tre ble pågrepet onsdag, og det er gjennomført ransaking hos de tre.

— Det er gjort beslag, blant annet i datamateriell, men jeg vil ikke kommentere beslagene. Det vil ta tid å gjennomgå beslagene, sier Høyland.

Politiadvokaten opplyser at politiet har bedt om at de tre fengsles i to uker med brev- og besøksforbud. Om det er aktuelt med flere pågripelser, vil etterforskningen vise, ifølge Høyland.

En lignende sak ble rullet opp i Bergen i 2005. Da ble et samboerpar pågrepet i en av Bergens nabokommuner, siktet for overgrep mot tre ungen gutter. Samboerparet ble senere dømt.

Ankom i joggebukse

Fredag morgen ved 09-tiden startet det første fengslingsmøtet i Bergen tingrett.

Ved 11-tiden kom en av de siktede til rettssal 1d i Bergen tingrett. Han ble ledsaget av to politimenn og ankom retten i blå jakke og joggebukse. Det er Eirik Espelid som forsvarer ham.

— Min klient vil begjære seg løslatt og nekter straffskyld. Han har det veldig tøft og tar dette veldig tungt, sier Eirik Espelid, forsvarer for en av mennene.

I RETTEN: Forsvarerer og bistandsadvokat under dagens fengslingsmøte. Foto: Paul S. Amundsen

Marius Wesenberg forsvarer en kvinne som ble fremstilt for fengsling i det første av dagens tre rettsmøter.

— Hun benekter på det sterkeste at det har skjedd overgrep og erkjenner ingen straffskyld, sier Wesenberg.

Han regner med at retten først i ettermiddag vil avgjøre om kvinnen skal fengsles eller løslates.

En tredje siktet

Steinar Berg Yndestad forsvarer den tredje siktede i saken, også han en mann. Også i den tredje fengslingen i saken ba politiet om lukkede dører. Og dommeren sa seg enig. Ifølge kjennelse er det fordi offentlig omtale kan skade opplysningen av saken.

Forsvarer Yndestad sier i forkant av fengslingsmøtet at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen. Hans klient stilte i retten med caps, svart T-skjorte og svart bukse.

— Han ber selvsagt om å bli løslatt, sier advokat Yndestad.

Publisert