Ber om at Elden fjernes som forsvarer

Kristina Sviglinskaja og hennes advokat Stig Nilsen mener John Christian Elden ikke bør forsvare drapsdømte Donatas Lukosevicius.

Publisert Publisert

BØR FRATRE: Kristina Sviglinskaja mistet datteren i Sund på Sotra. Hennes tidligere samboer ble dømt for drapet. Han har fått John Christian Elden som forsvarer, noe Monikas mor ikke mener er riktig. Her er hun sammen med bistandsadvokat Stig Nilsen. Foto: Tor Høvik

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er NRK som melder dette torsdag. Elden representerte politimester Geir Gudmundsen, som hadde øverste ansvar for at Monika-saken ble henlagt som selvdrap. Moren var sterkt uenig, og med hjelp av varsler Robin Schaefer, gjenopptok politiet etterforskningen.

Forsvarerskifte

Donatas Lukosevicius ble dømt for drap. Først anket han saken, så ble anken trukket, før den drapsdømte mannen anket likevel.

Han skiftet samtidig forsvarer til John Christian Elden. Det motsetter moren og bistandsadvokaten seg.

– Det er spesielt fra min klients ståsted at tiltalte nå skal forsvares av samme advokat som representerte politimesteren i samme sakskompleks. Derfor har vi levert innsigelse på oppnevningen av Elden som forsvarer i saken, sier Nilsen.

Kontaktet Elden

– Hva er problemet?

– Han representerte en person som hadde overordnet ansvar da saken ble henlagt som selvdrap. Han har fått innsyn i forhold fra politimesterens ståsted som han vanskelig kan overse som forsvarer for tiltalte, svarer Nilsen.

– Er dere redd for at han kan sitte på informasjon som ikke er fordelaktig for din klient?

– Jeg vet ikke hvilken informasjon han har fått innsyn i. Det vet han bare selv, og det gjør dette problematisk, svarer Nilsen.

Nilsen forteller at han tok direkte kontakt med Elden om saken via e-post og at han har fått svar.

– Hva han har svart, finner jeg det ikke naturlig å kommentere.

Anket og trakk anken

John Christian Elden skriver i en tekstmelding til NRK at ennå ikke har fått sett på innsigelsen fra Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat. På spørsmål om retten kan finne ham uegnet som forsvarer fordi han har representert politimesteren, svarer Elden at han vil komme tilbake til dette innen 17. februar. Det er fristen han har til å svare.

Nå skal Høyesterett avgjøre om Lukosevicius får adgang til å anke dommen, ettersom han trakk anken via sin tidligere forsvarer i januar i år. Han skiftet da forsvarer til John Christian Elden og anket hevingskjennelsen som Gulating lagmannsrett avsa.

Publisert