- En trussel som nådde kritisk nivå

Sikkerhetsekspert Helge Lurås tror bakgrunnen for terroralarmen må være markert økt kommunikasjon mellom jihadister som er kapable til å gjennomføre et angrep.

Publisert Publisert

Justisminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik på pressekonferansen torsdag formiddag. Foto: SCANPIX

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Ut fra det som er sagt til nå, fra PST og politiet, er det umulig å si hva som er kilden til informasjonen de sitter på, sier Lurås, leder og grunnlegger av SISA (Senter for internasjonal og strategisk analyse).

Klokken 10 i dag gikk PST og politiet ut med varsel om at en ekstrem islamistisk gruppe i Syria planlegger et terrorangrep mot Norge innen kort tid.

SIKKERHETSEKSPERT: Helge Lurås.

Lurås tror PST er «relativt oppriktige» når de sier de ikke vet når og hvor det angivelige angrepet er planlagt.

— Det er ikke sikkert de vet så mye mer enn det de har gått ut med. De vil selvfølgelig vite mer om kilden eller kildene til informasjonen. Men de vet ikke nødvendigvis noe mer konkret.

Lurås, som har bakgrunn fra blant annet NUPI og etterretningstjenesten i Forsvaret, sier det er vanskelig å si noe spesifikt om hvordan terrorinformasjonen er blitt fanget opp.

Elektronisk overvåkning

— Norge selv er jo ikke blinde i et land som Syria. Både PST og E-tjenesten har elektronisk overvåkningskapasitet, E-tjenesten har jo det også i utlandet. I tillegg har de informanter i ulike miljøer. Norge er aktive med å innhente etterretning i Syria, så det kan godt være egengenerert, norsk etterretning som ligger bak, sier Lurås.

Han tror det også kan ha kommet informasjon via samarbeidende etterretningstjenester, og da typisk fra amerikanerne.

— De har et enormt globalt overvåkningsnettverk. I USA er de store på etterretning mot jihadistiske trusler generelt. Det er heller ikke utenkelig at tyrkisk etterretning har bidratt. USA videreformidler etterretning til norske tjenester i betydelig grad. USA kan også få etterretninger fra lokal etterretning, for eksempel i Syria, og viderebringe det til Norge som tredjepartsinformasjon.

Lurås sier det blir gjetninger, men han ser for seg at terrorinformasjon er blitt fanget opp via elektronisk kommunikasjon - via for eksempel chattekanaler på internett, fra mobil eller fra signaletterretning mot sambandsutstyr.

Les også

Derfor reiser nordmenn i hellig krig

— Tusenvis av vage trusler

— PST må håndtere tusenvis av mer og mindre vage terrortrusler, det er en jevn bakgrunnstøy om folk som planlegger ditt og datt. Som oftest blir det ikke noe av. I denne sakene tror jeg den kan dreie seg om kommunikasjon om terrorplaner som har nådd et kritisk nivå. At det plutselig blir registrert, i alt det vage snakket om planer og anslag, så mange personer i en kommunikasjon at PST og E-tjenesten må ta det på alvor. Jeg tenker også at de må vite og ha sjekket at dette er kommunikasjon i et miljø som er kapabelt til å gjennomføre terror.

- Klarte ikke å holde kjeft

— Vi så etter terroren mot USA 11. september at personer som kjente til planene om et terroranslag ikke klarte å holde kjeft på ulike kommunikasjonskanaler. De ble entusiastiske og måtte liksom snakke om det med andre. De var så forventningsfulle, selv om de ikke nødvendigvis visste konkret hva som skjulle skje, sier Lurås.

- Hva betyr det når PST sier at informasjonen er troverdig?

— Det trenger ikke bety at det er snakk om konkrete planer. Det trenger heller ikke bety at de kjenner personene som står bak trusselen. Men de har nok en formening om at dette er radikale islamister med tilknytning til for eksempel den islamistiske opprørsgruppen ISIL eller Al-qaida, sier Lurås.

Sikkerhetseksperten tror også det er veldig sannsynlig at gruppen som angivelig planlegger terror har knyttet til seg sympatiserende hjelpere og et støtteapparat i Norge.

— Det er lettere for personer med tilknytning til Norge å gjennomføre eller hjelpe til med en terroraksjon. Jeg tror ikke i denne saken at de kjenner til potensielle terrorister som er i Norge; da ville de ikke gått ut med informasjonen på den måten. Det ville bare sendt personene under jorden, eller politiet måtte gjennomført en aksjon mot dem med en gang.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Styrket politiberedskap over hele landet etter terrortrussel

  2. Ekstremt voldelige grupper

  3. Politiet i Hordaland: Kaller mannskaper tilbake fra ferie