Asken brer seg til nye land

Askelaget vil ligge over Vestlandet hele dagen.

  • NTB
  • Arne Colliander
  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Ferske prognoser viser at askeskyen fra Island er i ferd med å bre seg enda lengre sør i Europa.

— De siste prognosene viser at askeskyen er på vei sørover mot land som Kroatia, Italia og Spania, sier informasjonsdirektør Tor I. Iversen i Luftfartstilsynet.

Det betyr at det blir enda flere værfaste flypassasjerer i Europa. Nå i formiddag er de fleste flyplassene i Nord-Europa stengt. Kastrup og Helsingfors ble stengt i formiddag, mens både Sverige og Norge har åpnet for begrenset trafikk nord i landene.

Les også

- Det ser ikke bra ut

Kan bli full stans

Hittil i dag har det vært mulig for reisende fra andre kontinenter å komme til Europa via søreuropeiske flyplasser. Hvis askeskyen tar den veien prognosene nå viser, kan det være snakk om timer før det også blir full stans i trafikken også fra disse flyplassene.

Til og fra Norge risikerer store deler av chartertrafikken å bli rammet, i tillegg til ruteflytrafikken. Chartertrafikken er størst i helgene.

Men fordi vi akkurat nå er midt i overgangen fra vinter— til sommersesong, er ikke turoperatørene kommet skikkelig i gang med flygningene til middelhavslandene. Først i slutten av april øker antall flygninger fra Norge.

Åpnet luftrommet i nord

Luftrommet mellom Værnes og Stokmarknes ble åpnet for begrenset trafikk fra klokken 9 i dag, opplyser Avinor. Situasjonen blir fortløpende evaluert utover dagen.

Først og fremst blir ambulanseflygninger prioritert.

— Prognosene tilsier at det åpne luftrommet blir tilnærmet fritt for aske i tidsrommet. Det er ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling, understreker Luftfartstilsynet og Avinor.

Resten av luftrommet i Norge er fortsatt stengt på grunn av askeskyen som driver fra Island etter vulkanutbruddet.

Følg vindretningen på vår værstasjon:

Ny askesky på vei

Oppdaterte prognoser fra viser at askelaget vil ligge over Vestlandet hele dagen og kvelden, mens nordområdene slipper unna. Området rundt Trøndelag vil få en bedring utover formiddagen, før vinden fører asken tilbake utover ettermiddagen.

— Nordland og deler av Troms vil være mindre berørt. Mot ettermiddagen og kvelden igjen lukkes hele luftrommet i Sør-Norge og Trøndelag, forteller statsmeteorolog Jan-Erik Brandt.

Flytrafikken i Europa kommer til å bli påvirket av vulkanasken fra Island i minst et døgn til, sier Eurocontrol. Den europeiske flysikkerhetsmyndigheten regner med at 11.000 flyginger vil gå som normalt i europeisk luftrom fredag.

Det betyr at flytrafikken nærmest er halvert siden torsdag, da 20.334 flyginger gikk som normalt.

Slik vil vulkanasken bevege seg frem til søndag - se animasjon:

Les også

Hvor lenge varer reisekaoset?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Brann lot supporterne i stikken

  2. Hvor lenge varer reisekaoset?

  3. Bergenselever er askefast på Island

  4. - Kan vare i mange dager

  5. Asken vil pudre klesvask og biler

BT anbefaler

Leiligheten på Verftet har stått ubrukt i 22 år: – Hvordan er det mulig? Noen blir nesten irritert.

I 1999 kjøpte en kvinne denne leiligheten på Verftet i Bergen. Siden har den stått tom.

LES SAKEN