Tror Kirsti Bergstø vil gå

Publisert Publisert

TAR ANSVAR: Audun Lysbakken har tatt på seg fullt ansvar for saken, men det stilles spørsmålstegn ved om statssekretæren hans blir sittende. Foto: SCANPIX

  • Det virker åpenbart etter en tabbe som dette, mener SV-kjenner Frank Rossavik.
  • Halvor Hegtun
  • Marie Melgård
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I går ble det kjent at det var Audun Lysbakkens statssekretær, Kirsti Bergstø, som ga ordre om at «Jenteforsvaret» skulle få penger til selvforsvarskurs i skolen.

Organisasjonen var på daværende tidspunkt et underbruk av Sosialistisk Ungdom, og dette anså embetsverket i barne— likestillings- og inkluderingsdepartementet som problematisk.

Likefullt fikk «Jenteforsvaret» 154000 kroner. Statsråd Audun Lysbakken har tatt på seg alt ansvar, og beklager saken. Men det stilles spørsmål om Bergstø sitter trygt som statssekretær.

— Det vil ikke forundre meg om Bergstø trekker seg om kort tid. Det virker åpenbart etter en tabbe som dette, sier journalisten og forfatteren Frank Rossavik, som i fjor utga bok om SVs partihistorie.

Den tidligere SU-lederen Bergstø tilhører venstresiden av partiet. Her tror Rossavik hun står stødig, men han er usikker om det gjelder i resten av partiet.

— SV er et moralistisk parti. Det å trå feil i en slik sak, selv om beløpet er lite og formålet ukontroversielt, skader henne betydelig i partiet, sier Rossavik til Aftenposten.no.

Han stiller seg tvilende til om Bergstøs avgang vil påvirke Lysbakkens rolle i regjering, men tror det kan hjelpe ham innad i partiet.

— Hvis det blir etablert i partiet at en annen enn Audun hadde direkte skyld, så tror jeg det vil avlaste ham.

Statsrådsplikt

Anders Todal Jensen, professor i statsvitenskap ved NTNU, peker på at det er Lysbakkens parlamentariske plikt å ta på seg ansvaret for selvforsvarsbråket, uansett hvem i departementet som burde tatt skylden. Han tror imidlertid Bergstø sitter trygt – i hvert fall i denne omgang:

— Går hun, vil det se ut som at statsråden mangler kontroll med sine egne statssekretærer. Det ser ikke pent ut det heller. Men jo mer vi får vite, jo mer svekket blir hun. Det kan føre til at hun blir skiftet ut ved neste korsvei, men da vil ikke det være direkte tilknyttet denne saken, sier Todal Jensen.

Hvis hun velger å gå, må det være etter eget ønske, mener Todal Jensen.

— Om situasjonen blir for ubehagelig for henne, personlig og følelsesmessig, og hvis regjeringen og partiet er best tjent med det, så kan hun velge å ta rollen som «skurk» ved å trekke seg. Hvis hun velger å trekke seg, må det være tydelig at hun gjør dette etter eget valg og initiativ, og ikke påtrykk fra andre.

Frank Aarebrot, professor ved Universitetet i Bergen, spør seg om fokuset på Bergstø kan være en «heldig lynavleder» for Lysbakken.

— Det er som i sjakk, man ofrer en bonde. Det hender at politisk ledelse setter foten ned for embetsverket, og det er greit. Men når «Jenteforsvaret» fikk beskjed om å endre status til ikke å være en del av SU for å søke om midlene, da lukter saken lang vei, sier Aarebrot til Aftenposten.no.

Vanskelig å gi korreks

Rossavik tror det er vanskelig for Stoltenberg å gi Lysbakken sterk korreks i denne saken.

— Siden dette dreier seg om SVs påtroppende leder, er det grenser for hvor hardt han kan ture frem. Det kan hende dette hadde vært annerledes hvis statsråden var en juniorpolitiker fra Ap, sier Rossavik.

UTPENKT: Tidligere SU-leder og statssekretær Kirsti Bergstø (SV). Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  2. Tre av fire toppsjefer sykmeldt på grunn av «uforsvarlig arbeidsmiljø»

  3. Politiaksjon ved hotell i sentrum

  4. Her herjer ungdommene på bussen. - Vi har ikke noe å stille opp med

  5. – Då eg sat der, med eit alvorleg sjukt foster i magen, slo morsinstinktet inn

  6. Haukeland planlegg for ny koronabølgje i sommar