Frykter at nye blokker raser ut

Atle Nesje er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitet i Bergen. Han mener at det er fare for at nye isblokker kan rase ut fra Nigardsbreen.

Publisert Publisert

FORTSATT FARE: Et ektepar døde etter å ha blitt truffet av isblokker fra Nigardsbreen søndag ettermiddag. Professor Atle Nesje mener det er fare for at nye blokker kan rase ut. Foto: FRANK OPTUN SMEDEGÅRD

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

LES OGSÅ: Så at foreldrene ble tatt av isen

BT snakket med ham søndag kveld og sendte over et bilde tatt fra ulykkesstedet i Luster kommune. Noen timer tidligere døde et ektepar etter at de ble truffet av isblokker fra breen.

— Det er tydelig å se at isblokker har veltet ut der breelven kommer ut i dagen i front av breen, sier Nesje, som også er tilknyttet Bjerknessenteret.

- Sammenhengende sprekk

Han mener det er fare for at nye blokker kan rase ut. Nesje har vært flere ganger på Nigardsbreen og kjenner området godt.

RYKKET UT: Både luftambulanse og Sea King fra 330-skvadronen i Florø ble sendt ut. Redningsmannskapene var lenge usikre på om flere var tatt av isblokkene. Foto: TERJE EGGUM, SOGN AVIS

OMKOM: To tyske statsborgere i 30-årene omkom i en ulykke ved Nigardsbreen i Luster i Sogn og Fjordane søndag ettermiddag. Barna deres var vitne til hendelsen. Foto: Frank Optun Smedegård / NTB scanpix

— På bildet ser vi en sammenhengende sprekk i bakkant. Det kan rase ut nye isblokker, og de kan bli ført videre nedover med elven. Det kan derfor være farlig å være for nær elven hvis det skjer, legger han til.

- Faren ikke over

Han sier at han kommer til å kontakte Breheimssenteret for å advare mot dette.

  • Faren er ikke over, og man må ikke være for nær elven. Nå forstår jeg at paret hadde gått innenfor sperringene, noe man absolutt ikke må gjøre. Ut fra bildene er det i hvert fall fortsatt fare for at nye blokker kan løsne, sier professoren.

- Som en småbil

Han forteller at en kubikkmeter is veier 900 kilo.

— Treffes du av en slik blokk, er det nesten som å bli truffet av en småbil, påpeker Nesje.

- Bildet viser grå is og is som er mer blå. Hva forteller det?

Les også

- Vi er jo vant til redningsaksjoner, men dette er tragisk

Les også

- Har ventet på at det skulle skje

— Partiet med den lyseblå isen er ferskt, i motsetning til den grå. Det har nylig løsnet blokker fra de lyseblå partiene, men når dette har skjedd, vet jeg ikke. Ut fra bildene er det ikke mulig å si hvor mange eller hvor store blokker som løsnet søndag, svarer Nesje.Nesje presiserer at det er vanskelig å fastslå hvor stort parti av breen som nylig har løsnet.

— Jeg vil anta at den blå isen på bildet er kanskje 10 meter høy og 30-40 meter bred. Det er et betydelig parti.

- Trygt innenfor sperringene

Breeksperter har søndag ettermiddag og kveld undersøkt området ved Nigardsbreen, med tanke på å fastslå om det for øyeblikket er større rasfare i området.

Klokken 21.06 søndag fikk politiets operasjonssentral tilbakemelding fra breekspertene.

— De vurderer at det kan komme flere blokker ned, men ikke utenfor sperringene som er satt opp. Hvis folk holder seg innenfor sperringene og respekterer faremeldingene, skal det være trygt å oppholde seg der, sier Synnøve Domben, operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Dette er en forferdelig ulykke

BT anbefaler

Smitteutbrudd blant ansatte på sykehjem i Bergen: – Jeg er bekymret

Fire ansatte har testet positivt for covid-19 på Fyllingsdalen sykehjem.

LES SAKEN