LES OGSÅ:

Konkurransen om å sikre seg studentene i Bergen er knallhard. Utestedene lokker med lave priser og gode fordeler for styrene for å sikre seg den unge kundegruppen. Bergen Servering er en av de største aktørene, og eier utesteder som Kaos, Tidi, Scotsman og Lille, i tillegg til å være medeier i Metro.

Ledere av fadderstyrer og festgrupper ved studiestedene i Bergen forteller at det kan være fordeler å hente hos utestedene.

Gratis fest

Samfunnslogen arrangerer fester for SV-studentene ved Universitetet i Bergen. Leder Christian Brincker Andersen forteller at de åtte styremedlemmene får VIP-kort som slipper dem forbi køen.

Studentene forventer å få slike fordeler. De føler at de er i en maktposisjon og man gir dem ikke mer enn det de forlanger.

Arve Hæreide, advokat for Bergen Servering

— En gang i semesteret har vi åtte i styret en fest med Bergen Servering. De spanderer øl og annet frem til midnatt. Det er en påminnelse om at de setter pris på arbeidet vi legger ned som er gratis og frivillig. Dette er også noe jeg er en pådriver for ved at jeg spør om Bergen Servering kan arrangere en kveld for styret, sier Andersen.

- Er ikke dette smøring?

— Det vil jeg ikke si, det er ikke på grunn av festen vi sa ja til dem. Grunnen til at vi har laget avtale er at de har de beste utestedene, at de sponser vinterlekene og at vi får avtale om å arrangere fester hos dem, svarer Andersen.

Avtalen går blant annet ut på at visse dager i uken går SV-studentene foran køen og de får billigere alkohol.

— Tilbake gir vi en lovnad om å arrangere en fest i måneden på deres utesteder, og vi anbefaler plassene til studentene på SV, sier Andersen.

FORNØYD MED AVTALEN: - Alkoholen er såpass billig at vi ikke behøver å ta vorspiel hjemme, og det er veldig bra. Tirsdag og torsdag koster det 29 kroner for det meste utenom drinkene, forteller leder for Samfunnslogen, Christian Brincker Andersen.
Elias Dahlen

— Er i maktposisjon

Talsmann for Bergen Servering, advokat Arve Hæreide, forteller at de har avtaler med flere studentorganisasjoner og mener slike goder er helt nødvendige å tilby.

— Studentene forventer å få slike fordeler. De føler at de er i en maktposisjon og man gir dem ikke mer enn det de forlanger, sier han.

Advokaten forteller at Bergen Servering ikke er svært fornøyd med situasjonen.

— Fra serveringsstedet er det et ønske om å gi minst mulig. Dette er jo noe de må føre som representasjonskostnader. Det er for øvrig ikke bare vi som har slike kostnader, bare se hvordan finansbransjen inviterer til storslåtte måltider med gratis alkohol for kundene, sier han.

Kamp om kulthet

Utestedene må kjempe om å være de kuleste, mener Tor W. Andreassen, professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole. Studenter er prisfølsomme og lite lojale, ifølge professoren.

— Utestedene vinner ved å skape de attraktive festene med de attraktive menneskene. Ved å knytte til seg ledere blant studentene, skaper de følelsen av at studenten er på det rette stedet, sier han.

Flere avtaler

Også fadderstyret ved Høgskolen i Bergen har avtale med Bergen Servering, hvor styret får VIP-kort. Styret får også middag ved semesterstart, men ikke med alkohol, ifølge fadderkoordinator Knut André Flate Vikås.

— Bergen servering er en stor aktør, og det er naturlig å ha kontakt med dem. De har de stedene som studentene går på både i ukedagene og helgen, sier han.

Markedsansvarlig Maria Høier Sandvik i Studentforeningen til Norges Handelshøyskole (NHHS) opplyser at de har avtale med Metro Bergen AS, men vil ikke si noe om styremedlemmene får noen fordeler.

— Avtalene er konfidensielle, så jeg vil verken avkrefte eller bekrefte det, sier hun.

Juristforeningen på sin side har avtale med Bodega Drift AS, som blant annet har Luux, Calibar og Barfot. Leder Sananthan Gunaratnam forteller at de ikke har VIP-kort eller reduserte priser i sin avtale. Alle medlemmene av foreningen får køprioritet på utestedene. Selskapet arrangerte også et «kick-off» for styret da avtalen kom i boks med middag og champagne.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post