— Jeg møter sinte og frustrerte folk som har et voldsomt slit akkurat nå. De leter etter hverandre for å få kjøpt og solgt, sier Anbjørg Eilertsen, som også er kjent som «Mor i parken».

Etter at Nygårdsparken ble stengt på mandag, har hun snakket med mange av dem som tidligere vanket der. Hun kan fortelle om en tøff hverdag for de rusavhengige i byen. Eilertsen observerer at det selges og kjøpes mindre enn før fordi selgere og kjøpere sliter med å finne hverandre i byen.

Høy pris å betale

— Jeg møter desperate folk på jakt etter piller, hasj, heroin og amfetamin. Senest i går så jeg folk som lette etter selgere i parken, sier Eilertsen.

Hun mener det er blitt tyngre enn noen gang å være rusavhengig i Bergen.

— De fleste som var i parken har tenkt tanken om avrusning og prøvd å komme ut av det. Men trangen til rus og opplevelsen av rus har gitt dem så mye at de har valgt det til tross for den høye prislappen i form av elendighet. Men nå har denne prisen økt betraktelig for disse menneskene, sier Eilertsen.

Selger inne

Mer av salget nå foregår innendørs, skjult for politiet, med større risiko for at overdoser fører til dødsfall.

— Selger og kjøper som ikke har kontakt på telefon sliter nå, fordi de er vant til å treffes i parken. Flere utlendinger har kontaktet meg for å få vite hvor folk er, både i forbindelse med kjøp og salg. En del av de leter etter kunder, andre springer fra dør til dør.

Dette er det hun observerer rundt omkring i byen:

— Det er forbausende lite sprøyter og papir på steder der de narkomane folk normalt setter sprøyter. Jeg tror det er fordi flere setter skuddene sine hjemme, med den økte risikoen for at en overdose resulterer i dødsfall, sier Eilertsen.

Sliter

De som handler i parken og kjøper en enkelt eller to-tre doser merker nok dette best. Men du må huske på at mange av dem også er selgere, som finansierer rusen gjennom salg, legger Eilertsen til.

Hun ser også at de rusavhengige unngår å samle seg i større grupper fordi politi og vektere er på utkikk etter slike grupperinger.

Eilertsen tror det kom overraskende på mange at parken ble stengt på mandag.

— Jeg tror svært få forventet det helt frem til søndag.

Imot sprøyterom

Hennes store bekymring fremover er overdosene. Mandag ble det meldt om 15 overdose ved Rusakutten, men slike tall har en ikke sett senere i uken. Fra i går til idag var det fem overdoser ved rusakutten, noe som regnes som normalt.

— Jeg har ikke tro på å bygge et sprøyterom. Erfaringer fra Oslo viser at sprøytene ikke blir satt der. Nygårdsparken var det beste sprøyterommet vi hadde.

Eilertsen er ikke imot stenging av parken, noe hun også skriver på sin hjemmeside.

"Det er useriøst og respektløst å kreve "tømming av Nygårdsparken" hvis man ikke vil investere det som skal til for en verdig løsning for alle", skriver hun her.

Søker mot sentre ved bybanen

Blant kjøpesentrene rundt Bergen er det kun de langs Bybanen som har merket noe til stenging av Nygårdsparken. De andre har sett noen flere rusavhengige som har søkt seg dit.

— Vi har sett en del nye ansikter siden mandag, men ikke bortvist flere eller hatt flere hendelser på senteret av den grunn. Vi har heller ikke økt vaktholdet, sier senterleder Trude Løvaas ved Sletten senter.

Hun understreker at de er på vakt for endringer.

— Vi har sett en del ansamling på torget foran senteret i perioder, som så tar Bybanen videre.

Også på Nesttun senter har de sett noen nye ansikter denne uken.

— Det er vanskelig å vite om det også er som en følge av MO-senteret som åpnet her i juni. Vi har vektere ute og følger nøye med på hva som skjer, sier senterleder Tone Haugland.