Den tre år gamle jenten sitter i en tripp trapp-stol og sjauer. Milla skåler plastkoppen sin mot pappas kaffekopp, og nyter å være midtpunkt. Lite aner hun om hvor mye oppmerksomhet hun faktisk har fått denne dagen.

Det var torsdag kveld begeret rant over for pappa Aleksander Helmersberg. Han hadde hørt på et av sine favorittradioprogram, Radioresepsjonen, da de nok en gang spøkte med Downs syndrom.

Det gjorde vondt, som det alltid gjør når noen tuller med det som faktisk er datteren hans, og han satte seg ned for å skrive ut frustrasjonen. Skrive er noe han ofte gjør, men denne gangen tok han mot til seg og publiserte teksten på Facebook.

Mange er takknemlige

Fredag morgen ble innlegget: «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?» publisert i BT, og etter en dag er det lest av 130.000 og delt over 24.000 ganger.

— Jeg prøvde først å følge med på hvor mange delinger og likes det fikk, men rundt klokken 12 på formiddagen ga jeg bare opp. Det var begynt å leve sitt eget liv, forteller Helmersberg.

Han har i tillegg fått over hundre meldinger på Facebook og mobil fra kjente og ukjente. Mange av dem foreldre som også har barn med ulike behov.

— Det gjennomgående budskapet er takknemlighet. For mange av dem føler akkurat det samme, men de orker ikke si fra, sier Helmersberg.

BESKYTTER: «Det er dager ennå der jeg frykter fremtiden. Den dagen jeg ikke er der lenger og kan beskytte henne,» skrev Aleksander Helmersberg om datteren Milla i teksten som ble publisert i BT. Innlegget var fredag kveld delt over 24.000 ganger.
Eirik Brekke

— Overveldende

Hovedpersonen selv sitter på kjøkkenbenken og peker på dataskjermen der en av sakene om henne og familien dukker opp på Facebook. Hun bruker tegn for å snakke, og gjør tegnet for pappa, storebror Sander (6) og mamma Camilla Waage.

Waage er fortsatt skjelven. Oppmerksomheten teksten til mannen har fått er overveldende. Samtidig ønsker foreldrene at flest mulig skal lese den.

— Da jeg leste teksten for første gang syntes jeg den var kjempefin, men jeg gråt også. Den var så rett frem, rå og ærlig at det gjorde vondt. Men samtidig tenkte jeg at dette må folk lese og kjenne på, sier hun.

Foreldrene forteller om en hverdag fylt av både gode og dårlige dager. Glede over små seiere, men og bekymringer for hvordan fremtiden vil bli. Det er derfor sleivete kommentarer om Downs eller bruk av ord som «mongo» gjør vondt.

— Det verste er frykten for hvordan det blir når hun forstår hva folk sier, sier Helmersberg.

— Man kan jo knapt være et sted uten at noen sier «mongo».

Fikk unnskyldning

Fredag ettermiddag fikk Helmersberg telefon fra Rune Lind, redaksjonssjef i NRKs underholdningsavdeling, som ba om unnskyldning for kommentarene.

Til BT sier Lind at han synes innlegget til Helmersberg er sterkt å lese.

— Det er klart vi er lei oss for at noen er blitt såret. Det er ikke intensjonen vår å skade noen som helst gruppe i samfunnet. Det er ikke annet å si enn at Radioresepsjonen går direkte, og at man av og til kan trå feil. Vi vurderer det slik at der gjorde vi feil.

Tore Sagen fra Radioresepsjonen kom også med en unnskyldning på Twitter, der han skrev at han og de andre komikerne legger seg flat.

Håper på en forskjell

Helmersberg setter pris på tilbakemeldingene.

— Det er heller ikke dem spesielt vi er ute etter. Jeg ville bare få fortalt hvordan det er, slik at folk kanskje tenker seg om, sier han.

Nå er Waage og Helmersberg spent på hvilke konsekvenser innlegget vil få videre. Det tar responsen fredag som at folk mener temaet er nødvendig å diskutere, men lurer på hva som vil skje når leserstormen roer seg.

— Vi håper at det kan gjøre bare en liten forskjell. Problemet i dag er at folk vet ikke hva de sier, sier Waage.

BESKYTTER: «Det er dager ennå der jeg frykter fremtiden. Den dagen jeg ikke er der lenger og kan beskytte henne,» skrev Aleksander Helmersberg om datteren Milla i teksten som ble publisert i BT. Innlegget var fredag kveld delt over 24.000 ganger.
Eirik Brekke
FAMILIEN: For storebror Sander (6) er Milla (3) bare en vanlig lillesøster. Litt plagsom, men «hun er nå grei og da». Aleksander Helmersberg og Camilla Waage forteller om en hverdag med mange ting å glede seg over, men også noen bekymringer. En av dem er hva Milla vil tenke når hun forstår at andre voksne tuller med Downs syndrom.
Eirik Brekke
HOVEDPERSONEN: Milla ble tre år mandag denne uken. Foreldrene beskriver henne som en sosial, kvikk og oppsøkende treåring. - Vi har vært heldige. Hun er frisk som en fisk, sier mor Camilla Waage.
Eirik Brekke