Oddekalv får 100.000 i bot

Miljøforkjemper Kurt Oddekalv har fått en bot på 100 000 kroner etter trusler om å fylle et oppdrettsanlegg med gift.

Publisert Publisert

DUMPET MELK: Her aksjonerer Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund mot oppdrettsanlegget i Vaksdal. Foto: RUNE NIELSEN

  • Eivind Digranes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det var i september for to år siden Oddekalv og Norges Miljøvernforbund aksjonerte mot Lerøy Seafoods' oppdrettsanlegg i Sørfjorden i Vaksdal kommune.

Oddekalv hevdet overfor media at han hadde helt giftstoffet rotenon (se faktaboks) i anlegget, noe som ville drept 770.000 fisk. Utslippet viste seg imidlertid bare å være melk.

Mandag var dommen klar: en bot på 100.000 kroner, eller 15 dager i fengsel.

— Boten er fullstendig urimelig. Så vidt jeg vet er det den strengeste straffen for noe lignende i Norge. Jeg har ikke gjort skade på hverken fisken eller oppdrettsanlegget, sier Kurt Oddekalv.

Lurte media

Norges Miljøvernforbund mente Lerøy tok seg grovt til rette i Sørfjorden og at oppdrettsanlegget var et siste nådestøt for villaksen i Daleelva og Voss.

Les også

Til politiet: - Det er melk Til media: - Det er gift

— Det var en aksjon for å gi oppdrettsnæringen en advarsel, og fortelle dem at de ikke kan gjøre som de vil. Meningen var å skremme dem, sier han. - Men du sa til media at utslippet var rotenon?

— Det var litt av opplegget å lure hele løpet for å få oppmerksomhet. Aksjonen var ikke verre enn oppdrettsnæringen som sier de ikke har utslipp av fisken sin, sier han.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt forteller at selv om hverken fisk eller anlegg kom til skade i aksjonen, er truslene om giftutslipp grunnlaget for bøteleggingen.

Vil gå til retten

— Det var snakk om alvorlige trusler, både overfor oppdrettsnæringen og

SKEPTISK: Kurt Oddekalv mener boten er helt urimelig, og nekter å betale. Foto: RUNE NEILSEN

ordføreren. Det var ingen som faktisk visste hva som var i blandingen utenom han selv, sier Mevatne.

— I tillegg brøt han ferdselsforbudet på anlegget, sier han videre.

Ifølge Mevatne er de store verdiene i anlegget grunnen til botens størrelse.

— Risikoen til en gjennomføring av rotenonbehandlingen hadde vært veldig høy, og de økonomiske konsekvensene hadde vært store, sier Mevatne.

Dersom Oddekalv ønsker å gå til retten, øker boten ved en eventuell domfellelse til 120.000.

Oddekalv sier han ikke kommer til å akseptere boten.

— Jeg skal møte dem i retten, og vil anke til siste rettsinstans. Jeg ser frem til rettssaken. En massiv bot skremmer ikke meg, sier han.

Publisert