Mot vannrekord i Smålungeren

Tirsdag kveld sto vannet 80 centimeter over normal vannstand i Lille Lungegårdsvannet.

Publisert Publisert

MOT REKORD: Da BT besøkte landemerket og innsjøen midt i Bergen sentrum tirsdag, sto vannet farlig nær kanten på betongtrappen som går fra Festplassen og ned til vannflaten. Foto: Odd Nerbø

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Om det er rekord, skal jeg ikke si for sikkert på stående fot, men at det nærmer seg, ja, sier Hogne Hjelle, avdelingsleder ivann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

Farlig nær kanten

Da BTs utsendte besøkte landemerket midt i Bergen sentrum tirsdag, sto vannet farlig nær kanten på betongtrappen som går fra Festplassen og ned til vannflaten.

Les også

Følg uværet direkte

Også deler av plenen rundt vannet var oversvømt.— På en normal dag skal vannet stå fem centimeter nedenfor det øverste trappetrinnet, det vil si rundt 40 centimeter over det som er sjøvannstanden i Store Lungegårdsvannet, sier Hjelle.

Hjelle har sett at vannet har krøpet oppover gressplenen før, men mener at vannet nå står veldig høyt.

Fungerer som reservoar

— Ut ifra det jeg kan se på bildene som er tatt i dag, står nok vannstanden rundt 80 centimeter over normalen, sier han.

— Er det fare for at Smålungeren går over sine bredder og oversvømmer Festplassen?

— Jeg kan ikke utelukke det, men om det skjer, vil ikke skadene bli store, sier han.

Han mener bergenserne først og fremt bør være glade for at Smålungeren ligger midt i byen.

— Den fungerer som et stort reservoar som tar unna mye av nedbøren som ellers ville ha samlet seg opp i byens gater, sier Hjelle.

Bygger kanal

— Når Smålungeren kobles sammen med sin store nabo med en åpen kanal om noen år, vil nok ikke vannet nå slike høyder som i dag, sier Hjelle.

Ifølge kommunens reguleringsplan for området skal de to landemerkene kobles sammen med en åpen vannkanal, slik de en gang var før sundet under Strømgaten ble fylt igjen.

Systemet som slipper vann ut av Lille Lungegårdsvannet i dag, er fra 1925. Det er ikke dimensjonert for de store nedbørsmengdene vi har sett de siste dagene.

— Det er derfor vi en sjelden gang ser slike vannmengder som i dag, sier Hjelle.

Publisert

EN SAGA BLOTT: BTs utsendte nyter den høye vannstanden i Smålongeren tirsdag. Det blir slutt på vannrekorder når den nye vannkanalen bygges til Store Lungegårdsvann. Foto: Odd Nerbø