- De kom skjevt ut fra starten av

Tidligere polititopp i Bergen om Monika-saken.

TIDLIGERE POLITITOPP: Odd Hilt jobbet i bergenspolitiet som leder for etteretningsavsnittet. Han stiller seg undrende til hvorfor Monika-saken ikke ble gjenopptatt. ARKIVFOTO: SILJE K. ROBINSON
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Eks-etterretningssjef Odd Hilt i bergenspolitiet mener — ut fra det som har fremkommet i pressen - at håndteringen av Monika-saken har vært svært lite tilfredsstillende.

— Jeg mener politiet kom skjevt ut fra starten av i den saken. Det er svært viktig at etterforskningsledelsen ser alle nyansene, sier Hilt.

— Prosessen rundt denne saken har i mine øyne vært svært lite tilfredsstillende, sier han.

Hilt jobbet i bergenspolitiet frem til høsten 2008, da han gikk av som leder for etterretningsavsnittet. Bak seg har han 33 år i politiet.

- Burde startet gjennomgang

Sammen med fem andre eks-politifolk driver Hilt nå etterforsknings-, rådgivnings- og granskingsfirmaet ERG AS.

De har diskutert Monika-saken, blant annet i lys av BTs avsløringer rundt saken.

— I en slik sak er det helt vesentlig med øynene som ser, at de får med seg det helhetlige bildet og kan ta hensyn til det før de eventuelt henlegger en sak, sier Hilt til BT tirsdag - samme dag som det ble kjent at en 32-åring er pågrepet i saken.

Hilt stiller seg undrende til hvorfor saken ikke ble gjenopptatt, da en erfaren etterforsker i fjor sa seg helt uenig med henleggelsen av saken.

— Man burde på det grunnlaget alene ha startet en ny gjennomgang av saken, mener Hilt.

- Svært merkelig

Han spør seg hvor mye ressursene har hatt å si i saken.

— Altså, i en sak der et barn kan være drept, så skal jo ikke økonomi spille noen rolle. Men jeg synes som sagt det er svært merkelig at de først henla saken. Og det mener jeg bare på grunnlag av det som er kommet frem offentlig.

Hilt sier han selv, gjennom sine 33 år i politiet, har sett at økonomi og mangel på ressurser er noe som får innvirkning på «nokså store saker».

— Det er jo en av hovedgrunnene til at vårt firma stadig får henvendelser fra advokater og privatpersoner, om saker de mener ikke er etterforsket slik de skulle.

- Tror du økonomi har hatt betydning i Monika-saken?

— Jeg håper ikke det, men lurer på det likevel. Jeg er helt åpen for at man kan ta feil avgjørelser. Men man må også kunne snu når det kommer nye opplysninger, slik det her gjorde blant annet gjennom en rapport fra en betrodd etterforsker. I denne saken virker det som om evnen til å snu seg og ombestemme seg har sittet for langt inne.

- Ikke tilfredsstillende

Hilt stiller også spørsmål ved etterforskningsledelsens kompetanse.

— Har de hatt nok kompetanse? Jeg er svært opptatt av at slike alvorlige saker bør totaletterforskes av en sentral enhet. Altså at for eksempel volds- og sedelighetsavsnittet i Bergen sentrum burde hatt totalansvaret for etterforskningen. Det er ikke tilfredsstillende dersom det lokalt politi i en slik sak i praksis sitter med hovedansvaret, sier Hilt.

— Politiet har hatt for vanskelig for å sette nye øyne til å se på saken. Etter mitt syn burde denne saken vært gransket for å finne ut hva som eventuelt har gått galt, avslutter Odd Hilt.

Publisert: