Ble varslet om 133 barn

Justisminister Anders Anundsen ble varslet om omfattende utkastelse av asylbarn. - Alvorlig, sier Venstre.

BLE VARSLET: Anders Anundsen har skyldt på politiledelsen for at de ikke fulgte opp hans styringssignaler. Nå viser det seg at statsråden så lang i år har blitt varslet om utsendelse av 133 barn. Larsen, Håkon Mosvold

– Vi har funnet 62 varsler i perioden 1. januar til 30. november i år, og disse varslene omhandler 133 barn. Det er noe under 30 prosent av alle saker hvor barn er uttransportert, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til VG fredag formiddag.

I dag meldte Bergens Tidende at justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk detaljerte forhåndsvarsel om alle tvangsreturer av barn som kunne vekke oppsikt.I den elektroniske postjournalen til POD finnes 64 dokumenter med PU som avsender, merket «Planlagte uttransporteringer — Varsel om tvangsretur». Hele 61 av disse er sendt i år, to tredjedeler de siste fire månedene.

Nå opplyser kommunikasjonsenheten i Justisdepartementet til VG at statsråden har blitt varslet om totalt 133 barn. BT har spurt Justisdepartementet hvor mange av disse som er såkalt lengeværende barn. Det kan ikke Justisdepartementet svare på.

Opposisjonen raser

— Det er et betydelig antall, sier Andre Skjelstad, innvandringspolitisk talsmann for Venstre.

— Hva gjør dette med tilliten deres til justisministeren?

— Alvorsgraden er i alle fall bekreftet.

— Anundsen har gang på gang forsikret dere i Stortinget om utsendelse av lengeværende barn ikke skal prioriteres. Føler du at dere er blitt ført bak lyset?

— La meg si det sånn: Det er ikke noen optimal situasjon.

— Har Anundsen opptrådt i strid med det han har sagt til KrF og Venstre?

— Det er i alle fall ikke klokt det han har gjort, at statsråden har en vei å gå er det ikke så mye tvil om.

Burde han visst?

Det var tirsdag BT meldte for første gang at Politiets utlendingsenhet ikke hadde fått med seg regjeringens nye signaler om at en ikke lenger skulle prioritere utkastelse av asylbarn. I opposisjonen har en stilt seg spørsmål hvordan dette er mulig. Det kom nemlig flere varsler som varslet om stortstilt utsendelse av lengeværende barn. Flere av dem ville kunne fått opphold når den nye asylavtalen kommer på plass.

At justisminsiteren har blitt varslet om om utsendelse av 133 barn gjør at flere nå spør seg hvorfor statsråden ikke klarte å fange opp at politiet ikke fulgte hans styringssignaler.

Som BT skriver fredag har Justisdepartementet i flere år har hatt et velprøvd system for å sikre at den øverste ledelsen - statsråden inkludert - får med seg hva som skjer på utvisningsfronten, nærmest fra dag til dag. Politiets utlendingsenhet er pålagt å varsle Politidirektoratet hver gang de skal gjennomføre en tvungen retur som kan føre til skriverier, protester eller annen støy i offentligheten.

Dette bekrefter statsråd Anders Anundsen i en epost til BT torsdag kveld.

«Barn kan ha blitt sendt ut som regjeringen mente ikke skulle ut, sier Anundsen (Frp).«Disse varslene sendes til utvalgte personer i embetsverket og statssekretæren som jobber med asyl- og innvandringssaker. Dette gjelder alle utsendelser som kan skape medieomtale, en del av disse omhandler naturligvis også utsendelse av familier med barn. Hensikten med varslene er å gjøre departementet forberedt på eventuelle spørsmål fra media. Dette er en mangeårig praksis i departementet. Enkelte av disse varslene tilflyter også meg,» skriver statsråden.»

Meldingen skal etter det BT kjenner til vanligvis inneholde:

  • Opplysninger om hvem som skal returneres
  • Hvor i Norge de skal sendes fra
  • Hvilket land de skal returneres til
  • Når returen skal skje
  • Hvorfor politiet tror saken kan vekke oppmerksomhet