Dagen før russefeiringen braker løs for alvor, kommer etternølerne til Exodus for å kjøpe det såkalte «Russelegget».

Inngangsbilletten til 795 kroner, som gir dem adgang til Russeinnvielsen i Travparken, er en dråpe i havet for noen av bergensrussen.

For andre er det over en tiendedel av hele budsjettet for de tre ukene frem til 17. mai.

— Jeg vil prøve å holde meg under 6000 kroner totalt, sier visepresident i Hovedrussestyret i Hordaland, Anniken Katrine Knutsen.

2.300 kroner for gull-parkas

gullparkas.jpg
PRIVAT

Det er betraktelig mindre enn hva festsjef Joakim Trengereid planlegger å svi av. Han har allerede gitt fra seg over 5000 kroner for klær og utstyr.— Bare på gull-parkasen gikk det 2300 kroner, sier han.

30.000 kroner lyder budsjettet til 18-åringen. Halvparten er plassert under posten alkohol, ikke ulikt de andre i russestyret.

På spørsmål om noe av festivitasen vil betales med kredittkort, rister gjengen unisont på hodet.

— Vi tør ikke ha kredittkort. Det er så enkelt å ta seg vann over hodet, sier informasjonsansvarlig Ole-Martin Hansen.

Svir av titusener

Ikke alle er like ansvarlige.

INGEN KREDITT: Caroline Krebs (t. venstre) har spart opp 10.000 kroner som hun tenker å bruke på russefeiringen. Logan Shary har fått 8.000 kroner av foreldrene til samme formål.
GERHARD FLAATEN

— Det finnes eksempler på at russeungdom gjør opp for seg med lånte penger før og under russefeiringen. Det gjelder både bruk av kredittkort og forbrukslån til høy rente, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet.Hun mener starten på studiene til høsten fort kan bli tyngende når gjelden fra siste tiden på videregående skal betales tilbake samtidig som man tar opp studielån.

Ifølge eventbyrået ROK, som blant annet arrangerer store russearrangementer, brukte 34 prosent av fjorårets russ mer enn 10.000 kroner i snitt på blant annet klær, kjøretøy, billetter, overnatting, russekort og alkohol.

Av disse brukte ti prosent mellom 15.000 og 30.000 kroner, seks prosent svidde av 30.000 eller mer.

— Hvert år sender vi ut spørreskjema til alle landets avgangselever på videregående om hvor mye de regner med å bruke i russetiden. De blir spurt både før og etter feiringen, sier Gitte Gotteberg, daglig leder i ROK.

Egen russekalkulator

Fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge sier at det ikke finnes oversikt over hvor mange som bruker kredittkort for å dekke russeutgifter.

— Det finnes imidlertid relativt gode tall på omfanget av forbrukslån, hovedsakelig via kredittkort, og betalingsanmerkninger blant unge i russealder. Det er nok en myte at unge i denne aldersgruppen lar kredittkortet løpe løpsk, sier han.

I februar introduserte Finans Norge en russekalkulator for elever på videregående som ønsker å planlegge budsjett og sparing til russefeiringen i 2015 eller årene etter.

— Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare månedlig for å oppnå den summen du ønsker å bruke under russetiden, sier fagsjef Hilde E. Johansen.

Russekalkulatoren er allerede tatt i bruk av 1. og 2.-klassinger på videregående skoler.

Angående russens bruk av kredittkort, sier Johansen:

— Mitt inntrykk er at noen elever på tredje trinn har skaffet seg kredittkort, men flere sier at de vil vente med å skaffe seg slikt kort til de får egen inntekt.

386123-216190-large.jpg
sg.jpg