- Europas fineste skole

Nye Søreide skole åpnet i dag.

Publisert Publisert

STOR SAL: I flerbrukshallen , som er like stor som tre vanlige gymsaler, kan ribbeveggen legges ned og forvandles til en sceneplatting. På tribunene er det plass til ca 200 tilskuere. Og selvfølgelig var det her den offisielle åpningen fant sted. Foto: MARITA AAREKOL

  • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Elevene har allerede gått på nye Søreide skole en stund, men i dag er det offisiell åpning.

Tilstede er politikere fra både byråd og opposisjon, som har vært engasjert i den nye skolen, i tillegg til tidligere byrådsleder og nå næringsminister, Monica Mæland (H).

Busser og brakker

Elevene og lærerne ved Søreide skole har ventet lenge på nybygget, og i mange år måttet busse og holde til i brakker.

— Men alt det er glemt i dag, for nå har vi Europas fineste skole, sa rektor Atle Myking på åpningen.

Den nye skolen er bygget som et OPS-prosjekt (offentlig-privat-samarbeid), der Skanska har bygget, eier og skal drifte bygget i 25 år. Imens leier Bergen kommune skolen av dem. Det er den første skolen i Bergen som blir bygget på denne måten siden Breimyra skole i 1998.

KLIPPET SNOR: Næringsminister Monica Mæland er mandag på besøk i Bergen for å åpne Søreide skole. Foto: MARITA AAREKOL

Ståle Rød, leder for Skanska i Norge, sto for overrekkelsen av nøkkelen til den nye skolen.

— Vi er veldig takknemlige for at politikerne har gitt oss tillit, og gitt oss mulighet til å bygge et så fint skolebygg. Jeg håper elevene får gode skoledager her, sa han.

Mæland klippet snor

Skolebyråd i Bergen, Harald Victor Hove (H), tok i mot nøkkelen.

Han benyttet sjansen til å takke alle som har vært med på prosessen med å få skolen bygget.

— Alle voksne som sitter her i dag har bidratt. Vi kunne ikke vært dem foruten. Jeg er stolt over at vi fikk dette til sammen, sa han.

Mæland sto for selve snorklippingen. Hun fortalte i sin tale at selv om hun nå sitter i regjering, var det stas å være på åpningen i dag.

— Jeg møter kongen hver fredag, men det er fantastisk å være her i dag, sa hun.

UNDERHOLDT: Barn i andre klasse sang under åpningen. Foto: MARITA AAREKOL

Som byrådsleder fulgte Mæland saken om Søreide skole i flere år.— Jeg husker godt den traurige høstdagen da jeg fikk uventet besøk på Rådhuset. Nede sto alle barna fra Søreide, og de var veldig sinte. Men det er veldig lenge siden nå.

— At Skanska har bygget og eier tror jeg byrådene her i Bergen er veldig glade for, og det er et godt eksempel på at man kan gjøre ting på en annen måte, sa Mæland.

- Bunnsolid

Til BT sier næringsministeren at hun mener det er bra å forsøke flere måter å bygge skoler på.

— Denne skolen er gjennomført til tiden og på budsjett. Det er flott. Og alt virker bunnsolid, sier Mæland.

— Vi har eksempler på offentlige prosjekt som har blitt både dyrere og tatt lengre tid enn de skulle, sier hun.

Skolebyråd Hove mener Søreide skole er et godt eksempel på et vellykket OPS-prosjekt, og tror den måten å bygge nye skoler er noe Bergen kommune vil gjøre flere ganger.

— Når vi kan overta en skole med disse kvalitetene, bygget på 18 måneder til rundt 200 millioner for 600 elever, tenker jeg at dette kan vi gjøre mer av, sier han til BT.

- Tror ikke vi hadde klart det

Neste OPS-prosjekt blir Landås skole, der kommunen har forhandlingsmøter i dag.

— Jeg vet det er uenighet om OPS egentlig blir billigere, men jeg mener det også handler om å bruke kompetansen Skanska i dette tilfellet, har. Når det er sagt tror jeg heller ikke vi hadde klart å bygge en skole med disse kvalitetene til 200 millioner kroner, sier Hove.

— Jeg går bare rundt her, ser alt, og tenker at dette er steindyrt. Men det er det faktisk ikke.

Lærerne har hospitert

Passivhusskolen til 202 millioner kroner er utstyrt med varmepumpe- og solfangeranlegg som skal dekke mesteparten av energibehovet.

Samtlige lærere har på forhånd hospitert en arbeidsdag hver på Søråshøgda eller Sædalen, som også er nye skoler, for å være best mulig forberedt til den nye hverdagen.

FRISKE FARGER: Utsikten fra biblioteket er det ingen grunn til å klage på. Fargene skal gjøre det enklere for barna å orientere seg i skoleområdet. Foto: JAN M. LILLEBØ

— Vi kommer fra en skole med tradisjonelle klasserom, men nå er inntil 90 elever på hvert klassetrinn samlet på et hjemmeområde med to store undervisningsrom, to grupperom og to lesekroker. Bygget er flott tilrettelagt for samarbeid. Og dermed kan fagkompetansen til de ulike lærerne utnyttes bedre, sa Marianne Lütcherath til BT i forrige uke. Hun har ansvaret for spesialundervisningen.

I flerbrukshallen , som er like stor som tre vanlige gymsaler, kan ribbeveggen legges ned og forvandles til en sceneplatting. På tribunene er det plass til ca 200 tilskuere.

I begge etasjene på skolen er det også et amfi med plass og sitteputer til 90 barn.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) er kommet til rette på Voss

  2. Sjeldan fugl observert på Hjellestad

  3. – Hinsides lang kø

  4. Her debuterer hun som herretrener

  5. Denne boligen er den dyreste i Bergen i år

  6. Dei gifta seg. Så flytta dei kvar for seg. – Det luraste vi har gjort.