Bytter rullestol med motorsykkel

Tvillingene Helene og Henrik Heradstveit (19) har hatt russetid i rullestol. I toget på 17. mai oppgraderer de til motorsykkel.

Publisert Publisert

MED SJÅFØR: Den spesialtilpassede motorsykkelen har tre hjul, som gjør at den kan brukes av rullestolbrukere. På selve 17. mai skal far Bjørn Heradstveit være sjåfør for Henrik og Helene. - Jeg har sagt han må ha på svart dress og solbriller, sier mor Trude Heradstveit. Foto: Odd Mehus

De har delt ut 2500 russekort, og har luene fulle av knuter. Tvillingene Helene og Henrik Heradstveit har brukt russetiden godt.

— Jeg har blant annet kysset en lærer, forteller Helene Heradstveit.

— Jeg kastet is i ansiktet på en lærer, forteller broren.

Med far som sjåfør

Nå gjenstår snart bare avslutningen - russetoget på selveste nasjonaldagen. Mens mange kommer i biler og busser, satser tvillingene på et litt annerledes fremkomstmiddel.

— Vi tenkte at det ville være kult å kjøre motorsykkel i stedet for rullestol. Henrik og Helene er jo ikke med på noen russebil, men nå får de litt av den følelsen likevel, sier far Bjørn Heradstveit.

Motorsykkelen de skal bruke er en spesialsykkel med tre hjul, en såkalt trike. Den er tilpasset slik at også rullestolbrukere kan kjøre den.

Far Heradstveit er så heldig å få være med som sjåfør, og får gjenoppleve russetiden for en dag.

— Jeg gleder meg. Veldig, sier han.

Arvelig sykdom

Helene og Henrik Heradstveit har CDG-syndrom. En medfødt, arvelig stoffskiftesykdom, som gjør at de trenger rullestol.

Da de først fikk påvist sykdommen var de åtte måneder. Foreldrene fikk beskjed fra legene om at det var kritisk, og at det ikke var sikkert at tvillingene ville bli fem år engang.

— Derfor er det stas at de i det hele tatt sitter her nå og er russ, sier mor Trude Heradstveit.

Nå lever tvillingene godt med sykdommen, og foreldrene er opptatt av at de skal kunne gjøre mest mulig som andre kan. Derfor står de slalåm på såkalt sitski om vinteren, går på dans, og kjører i russetoget.

Skal springe naken

Før russetoget, har Henrik Heradstveit likevel en siste knute han skal ta.

— Jeg skal løpe naken rundt Smålungeren, sier han og gnir seg i hendene og ler.

Ved hjelp av en assistent skal det skje. Onsdag eller torsdag - litt væravhengig.

— Jeg kommer ikke til å være der, sier søsteren.

Publisert