«Jeg er gift med ei jente fra Bergen. Det går helt fint, hun liker meg og jeg liker henne.»

Den islamfiendtlige gruppen Norwegian Defence Leauge (NDL) forsøker å få Twitter-brukere til å fortelle «skumle» historier om det multikulturelle Norge.

Publisert Publisert

TWITTER-FIASKO: Den islamfiendtlige og høyreekstreme gruppen, Norwegian Defence Leauge (NDL), forsøker å spre sitt budskap via Twitter - med uventet resultat. Her er et bilde av den engelske moderorganisasjonen, EDL.

De fikk svar, men trolig ikke som forventet. Twitter-meldingen som ble lagt ut av hatgruppen i går kveld, lyder:

«Hvis noen har en selvopplevd historie å dele fra det multikulturelle Norge, ta kontakt, så vil en av våre kompentente admins besvare deg.»

— Ble ikke drept

Det tok ikke lang tid før svarene kom. De fleste valgte en humoristisk tone i tweetene sine.

En av dem melder at han har besøkt Grønland i Oslo uten å bli drept.

En annen oppdaget en utenlandsk fyr som fiklet med postkassen. Det viste seg å være det hyggelige nye postbudet.

En annen mener det går helt fint å være kjæreste med en fra en annen kultur. Den utkårede er fra Bergen.

Slik fortsetter de humoristiske meldingene i tråden under tweeten fra NDL. Se twitter-meldingen og svarene her.

Heller ikke journalisten Øyvind Strømmen klarte å dy seg. Strømmen, som i lengre tid har overvåket de høyreekstreme miljøene i Norge, la ut denne tweeten:

«Møtte en skummel fyr fra Bosnia allerede i barndommen. Han lærte meg å spille trekkspill.»

— Twitter er lite egnet for rasisme

Kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-ekspert, Hans-Petter Nygård-Hansen, vil ikke gi noe råd til NDL, men sier på generelt grunnlag at Twitter er et mindre egnet sosialt nettverk for islamfientlige holdninger.

— Det handler litt om målgruppen du forsøker å nå. Flertallet av dem som er aktive på Twitter er studenter, journalister, opinionsledere og samfunnsdebattanter. Rasisme fungerer dårligere her, den treffer rett og slett ikke målgruppen i like stor grad som for eksempel på Facebook.

— Så NDL har valgt feil medium?

— Gitt at målet var å «rekruttere» rasistiske uttalelser, så er svaret ja. Twitter er for åpent. Alle kan se meldingene, i motsetning til for eksempel lukkede grupper på Facebook, sier han.

- Glad fornuften seiret i dag

I tillegg vet nå de fleste at journalister følger med på Twitter nærmest døgnet rundt, ifølge Nygård-Hansen. Dette gjør at mange legger bånd på seg.

— Jeg sier ikke at hverdagsrasisme er en saga blott på sosiale medier. Den eksisterer i aller høyeste grad, men først og fremst i andre sosiale nettverk enn på Twitter. Når det er sagt så er ikke Twitter fri for rasisme eller rasistiske utspill, sier han og legger til:

— Det er mange som får gitt utløp for både rasisme, sjikane, trusler og andre hatefulle ytringer. I dag ble heldigvis resultatet motsatt av hva NDL hadde håpet på, i morgen kan det være andre som lykkes, i den grad man kalle det å lykkes å spre hatefulle ytringer. På en dag som dette, 11. september, er jeg ekstra glad for at fornuften seiret over hatet, sier han.

- Ubetydelig gruppe

Redaktøren for det antirasistiske nettstedet «Vepsen», Tor Bach, mener NDL sprer mer latter enn frykt.

— De er blitt en helt ubetydelig og marginalisert gruppe. NDL har ingen kraft som høyreekstrem organisasjon, sier Bach.

— Hva synes du om Twitter-meldingen de la ut?

— Nei. Uff. Hva skal man si? Jeg kan jo ikke synes synd på dem, men de fremstår jo som helt amatører i alt de foretar seg. Men det er flott at folk tar bladet fra munnen og svarer på grumset deres, sier Bach.

BT har ikke klart å oppnå kontakt med lederen for NDL, Rune Hauge. Han bor for tiden i Danmark.

Publisert