Etter en periode med svak oppgang på BT sine målinger, detter SV ned på 3,6 prosent på siste måling som Respons Analyse har utført for BT.

Det er en nedgang på ett prosentpoeng siden målingen i august. SV-leder Audun Lysbakken mener forklaringen er enkel:

— Ser du snittet av målingene våre over tid, så er dette omtrent det nivået vi har vært på siden valget i fjor.

Han peker på at partiet ba om hjelp fra velgerne til å komme seg over sperregrensen i valget i fjor høst. Mange av de stemmene som reddet dem over streken sier Lysbakken var Ap-velgere.

— De ga oss en hjelpende hånd, men lovet ikke varig kjærlighet. Disse har forsvunnet etter valget, og utfordringen vår nå er å bygge en større base av trofaste velgere.

Bør slås sammen

Det tror ekspertene kan bli vanskelig. Valgforsker Frank Aarebrot mener potensialet til SV ikke er særlig større.

— Jeg synes SV gjør det greit som opposisjonsparti. De er mye i media, og markerer seg godt i enkelte saker. Så det er ikke ledelsens innsats som er problemet, men markedet.

Markedet for SV mener professoren består av rundt åtte prosent velgermasse som er veldig opptatt av miljø. I det markedet slåss SV om oppmerksomheten med Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre.

Hovedkonkurrenten sier han er MDG, og mener det vil være en stor prestasjon for begge partier å komme seg over sperregrensen.

Løsningen er derfor enkel i Aarebrots hode; de to bør slå seg sammen.

— I dag ligger de to partiene der og ødelegger for hverandre. Men jeg tror nok at de vil måtte tåle et nytt valgnederlag før de innser at de må slå seg sammen.

Satser selv

Lysbakken synes det er hyggelig at Aarebrot mener han ikke er SVs problem, men deler ikke resten av analysen.

— Når vi ser hvor SVs velgere har gått de siste ti årene, så har de fleste av dem gått til Ap. Vi har i stor grad et felles grunnfjell hos Ap. Men i årene i regjering er det mange som ikke har sett forskjell på oss og Ap, og derfor valgt det største partiet. Jeg tror vårt potensial er større enn det Frank sier. Utfordringen vår fremover er derfor å vise tydeligere frem forskjellen mellom oss og Ap, sier han, og peker på klimapolitikken og den nye krigen i Irak som eksempler på slike forskjeller.

Seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse mener det er Ap som har stått frem som det tydeligste opposisjonspartiet til regjeringen nå. Han lurer på om SV ikke ville tjent på å stå mer samlet sammen med Ap i opposisjon til H og Frp.

— Det kan være de trenger å finne seg selv etter valgnederlaget i fjor. Men til nå virker det som om Ap har tjent mest i opposisjon.

Tre søyler

SV-lederen svarer som en gjennomsnittlig Brann-trener: det trengs tid for å snu den negative trenden.

— Året vi har lagt bak oss har vært preget av lite utvikling i det politiske landskapet. Jeg tror vår mulighet til å vokse kommer når ting begynner å skje. Målet er å krype litt frem til kommunevalget, for deretter å vokse enda mer. Jeg er optimistisk. Det er mange flere enn 3,6 prosent som står omtrent der vi står politisk.