Dette er et av Bergens beste sykkelhus

Når de skal på jobb kan syklene trygt låses inn og parkeres på varmekabler. Tørkeskap, dusj og garderobe kan de også bruke. - Forbilledlig, sier Bergens sykkelsjef.

Publisert Publisert

VELGER SYKKELEN: Tove Gjellesvik kan parkere sykkelen sin trygt på varmekabler i C. Sundts gate. F.v. står Paal Christian Mowinckel, Ola Espen Hofshagen og Einar Johan Grieg, Bergens sykkelsjef, som er i ferd med å få oversikt over sykkelanleggene i Bergen. Foto: Rune Meyer Berentsen

Rett inn fra gaten ruller Tove Gjellesvik sykkelen sin inn sykkelhuset i C. Sundts gate. Det blir den parkert tørt og godt før hun kan rusle inn på jobb. Fra utsiden bare noen små sykkelbilder, ellers er det vanskelig å vite at det er en sykkelparkering bak glassrutene.

— Det er så godt å vite at sykkelen står trygt og sikkert her, forteller Gjellesvik.

Jeg har mistet fire sykler de siste årene. Det er veldig fint å sette fra seg sykkelen og vite at den er trygg her

Ola Espen Hofshagen

Inne i sykkelparkeringen treffer hun sykkelsjef Einar Johan Grieg, som er på besøk for å se på anlegget som er drøyt år gammelt.

— Dette anlegget synes jeg er forbilledlig, dette er gledelig å se, sier Grieg.

Flislagt garderobe

Vil Gjellesvik dusje, står en flislagt damegarderobe klar. Alt er lagt til rette for at hun og de andre som jobber i bygget skal få lyst til å velge sykkel i stedet for bilen når de skal på jobb.

Ola Espen Hofshagen, som jobber som tannlege i bygget, var så fornøyd at han la ut uhemmet skryt på Facebook nylig. «C. Sundts gate 37 har kanskje byens fineste sykkelgarasje? Med tørkeskap, døråpner med brikke, flotte garderober med låsbare skap for verdisaker ligger det vel til rette for å sykle til og fra jobb,» skrev Hofshagen.

MYE BRUKT: Ola Espen Hofshagen er fornøyd med garderobefasilitetene i C. Sundts gate. Foto: Rune Meyer Berentsen

MANGE PLASSER: DNB prioriterte sykkelparkering da de flyttet inn i nytt bygg i Solheimsviken. Nå står syklene i celler, mens syklistene finner tørkeskap og garderober inne. Foto: Rune Meyer Berentsen

MYE UTSTYR: G.C. Riebers bygg på Marineholmen har ikke bare innendørs sykkelparkering, men også slange til å spyle sykkel med, pumper og mekkestativ. Foto: Rune Meyer Berentsen

— Jeg har mistet fire sykler de siste årene. Det er veldig fint å sette fra seg sykkelen og vite at den er trygg her. Dette anlegger er veldig bra, skryter Hofshagen, som bruker sykkelparkeringen nærmest daglig.

Tenker på syklistene

Innlegget hans startet en debatt om hvem som har den fineste sykkelparkeringen i Bergen. Og det viser seg at det er mange som tenker på syklistene, både blant arbeidsgivere og eiendomsutviklere. Det er mange som har blitt mye flinkere til å satse på god sykkelparkering i Bergen ifølge sykkelsjef Einar Johan Grieg.

— Vi vet at det er mange som har lyst til å sykle på jobb. Slike anlegg er med på å stimulere til dette, sier Grieg.

Han er nå i ferd med å se nærmere på noen av byens sykkelparkeringer og har laget en liste over de han er kjent med.

— Vi ser at det kommer stadig flere av dem, hvor man kan parkere sykkelen trygt og godt, dusje og fikse på sykkelen. Vi forventer også at flere offentlige aktører kommer på banen, sier Grieg.

Hos G.C. Riebers Eiendommer på Marineholmen kan de skilte med innendørs sykkelparkering, slange til å spyle sykkel med, pumper, mekkestativ, garderober med låsbare skap, dusj og tørkerom. De har også gratis sykler og elsykler til utlån for dem som skal en tur ut fra jobben.

Tror det lønner seg

Paal Christian Mowinckel har stått ekstra på for å i stand sykkelparkeringen i C. Sundts gate 37.

— Dette har kostet oss noen hundre tusen kroner. Vi går også glipp av de leieinntektene vi hadde her tidligere. Men jeg er overbevist om at det vil betale seg på lang sikt og at dette vil være enda viktigere for leietakerne i fremtiden, sier daglig leder Paal Chr. Mowinckel i Mowinckel Management AS, som har drifts- og forretningsføreransvar for bygget.

Firmaet driver blant annet tre bygg i Strandgaten og C. Sundts gate som kan benytte seg av sykkelparkeringen. Etter at den åpnet, har de fått veldig gode tilbakemeldinger. Noen av leietakerne sier at de valgte å leie her blant annet på grunn sykkelparkeringen med fine garderober.

Andre byer lenger fremme

— Det er byer som er lenger fremme enn oss i å legge til rette for sine ansatte, for eksempel Oslo og Stockholm. Der er sykkelanlegg som dette mer vanlig, sier Mowinckel.

Han tror at flere vil tenke på behovet for sykkelparkering etter hvert. Mowinckel er selv en ivrig syklist. I fjor syklet han til jobb 125 ganger.

— Mange ligger på nippet til å bli syklister. Når det er tilrettelagt med varmekabler, dusjer og steder å låse inn ting, håper jeg det bidrar til at folk velger sykkelen i stedet for bilen. For det bør etter hvert bli flere som sykler i denne byen, sier Mowinckel.

I dag er de fleste sykkelgarasjene forbeholdt dem som jobber der. Men på Jernbanestasjonen, Busstasjonen og ved Arna jernbanestasjon kan man betale fast månedsleie for å parkere sykkelen.

— Foreløpig finnes det ikke steder hvor man kan parkere sykkelen sikkert mens man er i byen, og betale for de timene man står der. Men jeg tror at også det er noe som vil komme, sier Grieg.

Publisert