Adgang forbudt for tynnkledde

Når gradestokken synker under minus 20 rykker kuldevaktene i Røldal ut.

FARLIG I KULDEN: Tynnkledde skikjørere har ingenting å gjøre i skiheisen når termometeret viser minus 20 grader.
  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Desverre er det slik at ikke alle tenker selv. Derfor setter vi ut kuldevakter ved stolheisen når det blir veldig kaldt. De som ikke er skikkelig kledd, får ikke bli med opp, sier daglig leder Oddvar Bratteteig ved Røldal skisenter.

Les også

Kulden biter seg fast

Fjortisene er verst

Han tør ikke å ta noen sjanser med lettkledde skiturister. 20 kalde grader blir fort til enda flere når vind og trekk kommer nedover fjellsiden. Hvis stolheisen i tillegg får uventede stopp underveis kan kulden bli direkte farlig for de som ikke har kledd seg godt nok.

— Vi gjør dette for å ta hensyn til sikkerheten til våre egne gjester. Folk aner rett og slett ikke hvor kaldt det er. Når temperaturen er så lav som nå skal det velig lite til før man får frostmerker på hendene og i ansiktet, sier Bratteteig.

Sjekk skiværet på våre webkamera!

Kuldevaktene er særlig opptatt av å sjekke ansikt, hender og tinning til de som er ute på ski. Ifølge den daglige lederen er det en gruppe som utmerker seg som spesielt slumsete med påkledningen.

— Jenter på 13-14 år er de verste, og forrige helg var vi nødt til å avvise noen av dem i heisen. Det virker som om de helst vil kle på seg minst mulig. Men når de får beskjed om at de har for lite klær viser det seg ofte at de har det de trenger inne i varmestuen, slik at de kan fortsette dagen i skibakken, sier Bratteteig.

Les også

Global oppvarming?

Holder seg hjemme i kulden

I dag er temperaturene på utfartsstedet over 20 kuldegrader, men det vurderes fortløpende om kuldevaktene skal settes ut på post igjen. Bratteteig regner uansett ikke med at det blir satt noen besøksrekord på skisenteret denne helgen.

— Folk er veldig skeptiske til kulden og mange vil nok velge andre helger med mer behagelig temperatur. Dessuten hadde vi jo veldig stor trafikk i romjulen, så mange tar det nok litt mer med ro nå, sier han.

Kulden vil trolig skremme skiturister andre steder også. Selv om været er fint, kan det rett og slett bli for ubehagelig å være ute i lengre tid når gradestokken drar seg ned mot minus 30. På Finse ble det målt 37,2 grader forrige natt. Det er i kaldeste langet, selv for de friskeste skientusiastene.

FOLKETOMT: Ingen hadde våget seg ut på Finsevatnet da dette bildet ble tatt klokken halv to i ettermiddag.

Bruker dynejakke inne

— En time er nok. Vi hadde en gruppe ute på ski i går. De gikk over Finsevann før de snudde og kom tilbake med hvite øyevipper, sier salgs -og markedsansvarlig Hilde Vikane på Finse1222. Selv var hun ute på morgentur klokken åtte i går. Heller ikke den ble særlig lang.

— Det er fantastisk vakkert ute nå, med skyfri himmel og mange farger. Men det er ikke brukende til å gå turer, sier Vikane.

Les også

- Sjekk hytten din

Til og med inne på hotellet sliter personalet med å holde kulden ute.

— Finse er laget for kulde, men vi klarer ikke å ha temperaturen på det nivået den bør være akkurat nå. I går satt jeg inne på kontoret med dynejakke en periode, men det var etter at jeg hadde vært ute på tur altså, sier Vikane.

Frostskader

Også i Myrkdalen er det kaldt. Daglig leder i fjellheisene John Ivar Norheim skulle gjerne hatt litt færre minusgrader.

— Vi regner med at det kommer en del folk, men temperaturen legger en liten demper på forholdene her. En del folk vegrer seg nok for å dra ut når det blir veldig kaldt, sier han.

Norheim oppfordrer de som skal ut å stå på ski i helgen til å kle seg godt og være forsiktige.

— Det kan være lurt å ta kameratsjekk på hverandre jevnlig. I kulden er det lett å få frostskader hvis en ikke passer godt nok på, sier han.

Skal du ut på ski i sprengkulden? Diskuter saken under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mann tok fyr og døde

BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN