— Vi forventer reaksjoner. Folk har kommet bort til oss allerede. Noen syns vi er patetiske. Andre sier vi er gale, sier Mathias Fischer (19) som er ungdomskandidat for Hordaland Venstre til Stortinget.

En gruppe unge ventre politikere har samlet seg på Torgallmenningen forfor å gratulerer alle europeere med dagen.

— Gratulerer med dagen europeere, roper Jørgen Aas til forbipasserende.

- Helt riktig tidspunkt

— Tidspunktet for denne prisen er helt riktig. Nå lengter stadig flere tilbake til nasjonalstatene, og da er det viktig å bli minnet på betydingen av overnasjonalt samarbeid, sier Fischer.

Ungdomspolitikerne er forberedt på reaksjoner.

— Vi vet at vi er en liten gruppe som er for EU og vi vil benytte anledningen i dag til å minne folk på at vi fortsatt er her, sier Emina Kohr (21).

Flere forbipasserende kommer bort til dem for å slå av en prat.

— Mange vil høre meningene våre og gjerne diskutere litt, sier Kohr og trekker på smilebåndet.

Ja eller nei?

— Enten man sier ja eller nei til EU så an vi vel alle være enig om at EU har gjort mye for fred i verden de siste seksti årene, sier Fisher.

Jentene nikker og smiler.

— For europeisk ungdom er det lett å ha et pessimistisk syn i dagens økonomiske tider. Da er det viktig å huske at vi aldri har opplevd et Europa i krig, og at fred ikke kommer av seg selv, sier Fischer.

Nobelkomiteens begrunnelse er både basert på historiske erfaringer og på dagens utfordringer. Særlig fremhever komiteen EUs innsats for fred, demokrati og menneskeretter på Balkan.

Hva mener du om Den Norske Nobelkomites avgjørelse? Skriv din mening i kommentarfeltet nedenfor!