Et stille minutt

Klokken 12.00 i dag stoppet Norge.

Publisert Publisert

ETT MINUTTS STILLHET: Den blå steinen klokken 12.

ETT MINUTTS STILLHET: Flesland klokken 12. Foto: LARS CHRISTIAN LARSEN

ETT MINUTTS STILLHET: Bergen storsenter klokken 12. Foto: EIVIND SENNESET

ETT MINUTTS STILLHET: Kleppestø senter på Askøy. Foto: RUNE NIELSEN

STORD 12.00: Amfisenteret i Leirvik. Foto: OVE OLDERKJÆR

ETT MINUTTS STILLHET: Blomsterhavet på Karl Johan. Foto: KRISTER HOAAS

ETT MINUTTS STILLHET: Utenfor domkirken i Oslo. Foto: KRISTER HOAAS

SAMLES I SORGEN: Blomsterhavet utenfor Oslo Domkirke har vokst kontinuerlig siden terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og på Utøya fredag.

 • Katarina Lunde
 • Krister Clausen Hoaas
 • Christina Pletten
 • NTB
 • Eva Myklebust
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— For å minnes ofrene fra regjeringsbygget og Utøya, erklærer jeg ett minutts nasjonal stillhet, sa statsminister Jens Stoltenberg da han innledet den nasjonale stillheten på Universitetsplassen i Oslo klokken 12 mandag.

Det er første arbeidsdag for mange etter de ufattelige tragediene som utspant seg i hovedstaden fredag.

Kø i blomsterbutikkene

For mange kommer hverdagen brått på. En hel nasjon er fremdeles i sjokk etter terroraksjonene.

IMG_1913.jpg Foto: LIV SKOTHEIM

Harald Schjelderup, byrådslederkandidat for Ap, markerte minuttet utenfor Scandic-hotellet, hvor Ap senere i dag skal ha en minnestund. Sammen med ham var to politibetjenter.Mange tusen minnet ofrene for Oslo-bomben og Utøya-massakren i dag klokken 12.

Les også

[No available link text]

Folkehavets stillhet varte i fem minutter før en endeløs kø av mennesker la ned blomster og tente lys i blomstehavet utenfor domkirken. Et blomsterhav som bare vokser og vokser.På veien bort fra domkirken observerte BTs journalist køer i blomsterbutikkene.

Støyen som forsvant

Det var få mennesker på Bergen Storsenter i dag. Senterstøyen som vanligvis preger senteret var borte.

Fem på tolv ble det annonsert at det skulle være ett minutts stillhet, og det var satt opp flere bord med levende lys og en beskjed om minnestunden til minne om terrorofrene. Klokken 12 ble stillheten igjen annonsert, men siden lyden på høytalerne var meget lav, virket det ikke som om alle fikk det med seg.

En liten klynge mennesker samlet seg i stillhet ved hovedinngangen, mens senterleder Ingunn B. Hansen og securitas-vaktene ba folk som vandret rundt eller pratet om å være stille.

Statsministeren rørt

Statsministerparet og kongeparet signerte kondolanseprotokollen inne i Universitetets aula, sammen med en gråtkvalt AUF-leder Eskil Pedersen. Også over hele landet kan folk signere navnet sitt i medfølelse.

— Jeg tenker at den stillheten vi opplevde her nå, og i hele Norden er et veldig mektig og verdig uttrykk for den respekten vi alle ønsker å vise for dem som har mistet livet, og den omtanken vi ønsker å gi de etterlatte, som opplever sorg, sier statsministeren til TV 2.

Kondolanseprotokollen statsministeren signerte vil ligge tilgjengelig i Universitetets aula for dem som ønsker å signere navnet sitt der, men også over hele landet vil det ligge kondolanseprotokoller. I Bergen ligger protokollen på Rådhuset.

- Fryktelig stolt

Et team fra gastromedisinsk avdeling samlet seg utenfor Ullevål Universitetssykehus for å observere ett minutts stillhet i dag.

— Oppi all tragedien er vi fryktelig stolt av sykehusets innsats. Mange liv har blitt reddet her, sier overlege Bjørn Hofstad.

— Det har ikke vært bruk for vår kompetanse, så det er litt frustrerende å ikke kunne bidra mer. Derfor tenkte vi at vi i hvert fall kunne gå ut og markere vår sympati.

Ullevål har vært et av de travleste stedene siden tragedien rammet fredag. Her kjemper mange av ofrene fortsatt for livet. Mange av personalet i kriseteamene har jobbet døgnet rundt. Klokken tolv senket stillheten seg for første gang på sykehuset i et høytidelig minutt, da man mintes de døde etter katastrofen.

Markering i Sverige

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Alle nordiske land har holdt ett minutts stillhet i respekt for ofrene for terrorangrepene i Norge. — Tragedien i Norge var ikke bare et meningsløst og feigt angrep på uskyldige mennesker. Det var et angrep på selve de verdiene som våre land bygger på, sier den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

— Det var et angrep på oss alle. I denne sorgens stund skal vi stå sammen med det norske folk. Jeg oppfordrer derfor alle dansker til å være med og uttrykke vår solidaritet ved å holde ett minutts stillhet, sa Rasmussen da han oppfordret til markeringen klokka 12 mandag.

Samtidig gikk den danske nettavisen Ekstrabladet.dk klokka 11.50 i sort og erstattet nyheter med et bilde av en flamme til minne om ofrene for tragedien i Norge. Markeringen på nettavisen varte i 20 minutter.Også i Sverige, Finland og på Island ble det holdt et stille minutt samtidig som markeringen fant sted i Norge mandag.

TENTE LYS: Gjennom hele helgen har folk strømmet til Den blå steinen for å minnes ofrene etter terroraksjonene. Mandag klokken tolv er det erklært nasjonal stillhet. Foto: SEAN MELLING MURRAY

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

 1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

 2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

 3. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

 4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

 5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

 6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells