Fra New York med tegnemaraton

Tegnemaraton står på timeplanen for studentene ved Bryggen Kunstskole denne uken. De har besøk av Torild Stray, bergenskunstner i New York-eksil.

  • Elisabeth Langeland Matre
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Kjekt, men slitsomt, konkluderer Rebecca Haugland og tar en pause mellom store penselstrøk. Hun er en av syv heltidsstudenter ved Bryggen Kunstskole. Denne uken har studentene celebert besøk fra New York.

— Hun er knallflink. Jeg kunne godt tenke meg å gå på skolen i New York der hun underviser, smiler gjestestudent Bjørn Wefring, tydelig inspirert.

«Hun» er billedkunstner og kunstpedagog Torild Stray. Bergenser så god som noen, men i tolv år har hun bodd i «The big apple». Der er også ideen om tegnemaraton skapt.

50 kroner halvliteren

Det lukter spennende i de trivelige, historiske lokalene på Bryggen. «50 kroner halvliteren» står det på en plakat bak store malingspann. En halv liter hvit og svart akrylmaling mot en femtilapp.

Og det går unna med den flytende massen. Store lerreter er festet på veggen, penslene danser over papiret.

Stray smetter rundt mellom studentene. Forklarer, viser, gestikulerer.

Så var det maratonbiten. Det er ikke slik at man tegner og maler natt og dag.

— Det er hardt nok å tegne fra ti til fire, forsikrer Stray. Det er akkurat det som skjer denne uken. På New York Studio School, der hun underviser en dag i uken, starter man alltid semesteret med tegnemaraton. Stray arbeider ellers på heltid som billedkunstner i Brooklyn.

Men nå er det Bergen. Studentene har blant annet fått i oppgave å lage selvportrett og flere ulike aktbilder, og Stray er fornøyd med sine studenter.

— De står på og er full av arbeidslyst, dette er både gøy og knallhard jobbing.

Målet er å bevisstgjøre. Lære studentene å overgå seg selv.

Utstilling og foredrag

Bryggen Kunstskoles fulltidsstudium så dagens lys i høst. Nå håper ledelsen at skolen får høyskolestatus.

— Vi har søknad inne, men ting tar tid, sier skolens maskinist (som hun selv liker å kalle seg), Jette Meyer. Nå planlegger hun uansett årlige tegnemaraton med Stray.

Til helgen kan du se studentenes bilder utstilt i skolens lokaler i Bredsgården. Åpen fra klokken 12.00 til 17.00 fredag, lørdag og søndag. Fredag skal Torild Stray også holde foredrag på Fredagsakademiet. Der vil hun fortelle både om eget virke og kunstlivet i New York.

I 1998 hadde Stray atelier i World Trade Center.

— Rett før jeg dro til Bergen fikk jeg vite at tegningen «NY Metamorphose», en cirka fire ganger halvannen meter stor tegning som jeg laget der, skal være med på en to års vandreutstilling i USA, sier hun, forståelig nok stolt.

Men nå er det altså Bergen. Bergen maraton.

BERGEN MARATON: Elevene ved Bryggen Kunstskole tegner og maler og maler og tegner denne uken. Synes det er spennende med tegnemaraton på timeplanen. Til helgen kan du få med deg resultatet av utstillingen i skolens lokaler.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. De trodde på gjenåpning, men slik blir det ikke: – Jeg er lei meg

  2. «Jeg må si deg noe som ingen kan høre», sa kameraten. Det moren hørte gjennom døren, avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år.

  3. – Det vil være galskap å fjerne denne grønne lungen

  4. USA definerer Norge som høy­risiko­land: Fraråder reiser hit

  5. Må betale 37 millioner etter E39-utbygging

  6. «Plutselig har Brann leder­typer over hele banen»