Tok heroin for to millioner

Politiet knytter en asylsøker i Bremanger til et kjempebeslag av narkotika.

Publisert Publisert

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Etterforskerne kom på sporet av den nigerianske asylsøkeren (28) etter at tollere ved Stavanger lufthavn beslagla en koffert med to kilo heroin.

Kofferten tilhørte en 39-åring fra Ungarn, som kom med direktefly fra Malaga i Spania.

Tollerne stanset ungareren i en rutinekontroll 19. September. Skjult i en dobbeltbunn i kofferten hans fant tollerne heroin til en gateverdi av to millioner kroner.

— Bisto fra Bergen Etter å ha avhørt kureren fattet politiet interesse for en nigerianer (34) som hadde kommet på samme fly. Etter å ha pågrepet nigerianeren på Østlandet, ledet sporene etterforskerne videre til en asylsøker i Sogn og Fjordane.

Mandag pågrep politiet 28-åringen i Bremanger.

— Vi tror han har bistått kureren som ble tatt i Stavanger, ved å ordne flytransport. Vi mener at billettbestillingen og betalingen skjedde i Bergen, sier politiadvokat Magnus Jåtun ved Rogaland politidistrikt.

Siden heroinkofferten ble stanset på Stavanger lufthavn, Sola, er det politiet i Rogaland som etterforsker saken.

Politiet er usikre på hvor sentral 28-åringen er.

— Vi vet lite om denne asylsøkeren. Han hevder å ha vært i Norge i relativt kort tid. Vi vet ikke om han skulle være direkte mottaker, eller om han bare skulle hjelpe til, sier Jåtun.

Nekter kjennskap

Asylsøkeren, den andre nigerianeren og den ungarske kureren er alle siktet for den mest alvorlige formen for narkotikaforbrytelser, en såkalt tredjeledd-sak.

Selv nekter asylsøkeren for å ha hatt noen som helst befatning med heroinen.

— Han erkjenner ikke noe straffskyld, og sier at han ikke kjenner til dette, sier Knut Lerum.

Politiet tror narkotikaen skulle smugles videre fra Rogaland.

— Vi har ikke tro på at dette var beregnet for Stavanger, der heroinmarkedet har vært relativt lite i lang tid. Vi jobber med å finne informasjon om hvor det skulle. Det kan være de skulle frakte det til Oslo eller Bergen, sier Jåtun.

Politiet har de siste årene sett en tendens til at kriminelle velger mindre flyplasser når de skal smugle narkotika inn i Norge.

— Det er ikke lett å vite hvor det skulle. Vi ser at stoff som kommer til Stavanger blir distribuert så langt nord som til Trondheim, sier Jåtun.

Jakter på flere

Politiet tror de tre som er pågrepet har vært en del av et større organisert nettverk.

— At det er flere som har interesser i denne innførelsen, er klart, sier Jåtun.

Nigerianske statsborgere har det siste året stått for en stor del av salget av narkotika i Bergen.

I en rapport tidligere i år varslet Europol om at nigerianske kriminelle grupper i økende grad er involvert i narkotikasmugling til Europa.

Ifølge Europol kjøper nigerianere heroin av tyrkiske kriminelle organisasjoner, og smugler stoffet videre rundt i Europa ved å bruke nigerianske eksilmiljøer.

Publisert