Norge har flest dødsfall i Norden

Antallet alvorlig syke og døde i Norge gjør at Folkehelseinstituttet nå vurderer å anbefale vaksine til hele befolkningen.

  • June Westerweld
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Hittil har helsemyndighetene kun anbefalt personer i risikogruppene å vaksinere seg mot influensaen.

Men dødstallene fra Norge, samt rapportene om hvor stor andel av de alvorlig syke som i utgangspunktet var helt friske, gjør at overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet nå sier de vurderer å gå ut med anbefaling om at alle vaksinerer seg.

Det som nå bekymrer ham er at også i utgangspunktet helt friske personer blir alvorlig syke og dør.

Var ikke i risikogruppen

Ca. en tredjedel av alle som har vært innlagt på intensivavdeling var helt friske før de fikk svineinfluensa. Og to av de åtte som til nå har dødd av svineinfluensa i Norge hadde ingen risikobakgrunn.

Den ene var en mann i 50-årene, den andre en ung mann i slutten av tyveårene. I tillegg var en av de åtte som døde gravid. Heller ikke hun hadde noen annen underliggende sykdom. Til sammen har det til nå vært 101 sykehusinnleggelser som følge av svineinfluensa i Norge.

– At så mange uten noen kjent risiko blir alvorlig syke, sier noe om hvor skremmende denne sykdommen er, sier Iversen. Han understreker at sykdommen har to ansikter. For de fleste vil den opptre mildt, og uten alvorlige følger. Men for noen, også friske, kan den bli så alvorlig at den tar liv.

Tall fra European Centre for Disease Prevention and Control viser at Norge er det landet i Norden med flest dødsfall knyttet til svineinfluensaen. I Danmark har ingen dødd (men én av dem som er registrert i Norge var dansk statsborger). I Finland er det ikke registrert noen dødsfall, Island har registrert ett, og Sverige to.

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor Norge er det landet i Norden som har klart flest dødsfall. Men det kan være tilfeldig, siden det er snakk om så små tall, sier Iversen.

Kraftig smitteøkning

Antall smittede ser nå ut til å øke kraftig. Legevakten i Oslo forteller om en dobling i antall henvendelser i løpet av den siste uken. Hos legevakten i Bergen har henvendelser om svineinfluensaen økt fra 2,5 prosent til 3,5 prosent, og fortsetter å øke. Testresultater fra Vest-Agder viser at over halvparten av de pasienter de tar prøver av er smittet svineinfluensa.

29 av 39 elever i 10. klasse på Fauskanger skole på Askøy er syke. Ved Haukeland skole i Bergen var nesten halvparten av elevene i den ene av 6.-klassene borte tirsdag, skriver BA. På Sagene skole i Oslo antar man at nærmere 90 elever har fått svineinfluensa.

BERGENS TIDENDE/AFTENPOSTEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. 12 fastleger vil <br/>ikke gi vaksine

  2. Tiril og Steffen ble alene i klassen

  3. Bergen er klar

BT anbefaler

Begge overlevde Utøya. Torbjørn ble i politikken, Martin havnet i fengsel.

22. juli 2011 løp de for livet. Ti år etter er «Martin» i fengsel, mens Torbjørn skal forsvare hans hjertesak…