- De bruker Frp som skammel

bt.no fulgte fredagens partilederdebatt direkte.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Den siste partilederdebatten på NRK1 før valget ble avholdt fredag kveld.

bt.no og journalistene bak faktasjekk.no, Helge O. Svela, Christian Lura, fulgte debatten direkte. Sjefredaktør Trine Eilertsen og samfunnsredaktør Hilde Sandvik bidro med løpende kommentarer.

Leserne kunne også delta i debatten i kommentarfeltet i boksen nedenfor.

Se hva de skrev:

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti kan komme til å bruke Fremskrittspartiet som en skammel for å komme inn i regjeringskontorene.

Selv om de fire borgerlige partiene ikke har klart å komme sammen i løpet av de siste fire årene med en rødgrønn flertallsregjering, tror Stoltenberg at de kommer til å bli enige etter valget hvis de får flertall. Men for at de tidligere Bondevik-partiene skal inn i regjering, må de bruke Frp som en skammel for å komme inn.

— Når de først har kommet inn vil de sparke skammelen unna, sa Stoltenberg i partilederdebatten fredag.

Frp-leder Siv Jensen nikket og var enig, og gjentok Frps krav om at de ikke kan samarbeide med en regjering de ikke er en del av.

— Å ha en ikke-sosialistisk regjering uten Frp er det samme som å ha en rødgrønn regjering uten Ap, sa Jensen.

Sikker på nei SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen er sikker på at det ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen om de rødgrønne blir sittende i regjering.

Tre dager før valget gir SV-lederen velgerne nærmest en garanti om at oljeletingen i Lofoten stanses om partiet blir sittende i regjering.

Det til tross for at regjeringspartner Arbeiderpartiet ikke har tatt standpunkt ennå.

— Jeg er helt sikker på at vi kommer til å vinne den saken. Jeg regner med gjennomslag fordi argumentene våre er gode. Disse havområdene er unike i verdenssammenheng og utrolig sårbare. Det er vi som kan avgjøre at det ikke blir olje- og gassutvinning i Lofoten, fortsetter hun.

Statsminister Stoltenberg ønsket ikke å kommentere Halvorsens utspill.

Tøff, men rettferdig

Høyre-leder Erna Solberg vil føre en streng, men rettferdig asylpolitikk hvis hun blir ny statsminister.

Høyre-lederen sa under NRKs partilederdebatt fredag at hun vil stramme inn asylpolitikken spesielt overfor dem som kommer til landet uten identitetspapirer. De ID-løse asylsøkerne utgjør rundt 90 prosent av alle asylsøkere til Norge. I den forrige Bondevik-regjeringen der Solberg selv var kommunalminister, gikk antallet asylsøkere ned fra 17.000 til 5.000.

— Vi brukte tøffe metoder, og fikk ganske mye kjeft, men vi klarte å gjennomføre det, sa Solberg, som også ble kalt Jern-Erna.

Frp-leder Siv Jensen er ikke overbevist om at Solberg kommer til å stramme inn asylpolitikken hvis hun danner en regjering med de tidligere Bondevik-partiene.

— Jeg hører du skal være tøff, Erna, men jeg hører også at du vil samarbeide med Lars Sponheim. Det er bare Frp som vil stramme inn på samme måte som i Danmark, der asylanttilstrømmingen nesten ikke er til stede, sa Jensen.

Hva synes du om partilederdebatten? Si din mening her.

Publisert