Rouba Mhaissen tildeles Raftoprisen 2019

Hun får prisen for sitt forsvar av menneskerettigheter til folk på flukt.

Publisert Publisert

TILDELES PRIS: Rouba Mhaissen er vinner av årets Raftopris. Foto: Raftostiftelsen

Rouba Mhaissen (31) forteller at hun føler seg overveldet og beæret over å motta prisen.

– Denne prisen betyr at arbeidet for disse menneskene ikke er glemt. Det viser at noen bryr seg om dem og deres historier. Prisen viser også at vi har fått nye familiemedlemmer til vårt arbeid, vi har brødre og søstre som ønsker å hjelpe oss, sier Mhaissen til BT.

Hjelper syriske flyktninger

Rouba Mhaissen (31) er en syrisk-libanesisk økonom, forsker og aktivist som
arbeider for menneskerettigheter på flere nivå. Hun er grunnlegger og leder av organisasjonen Sawa for Development and Aid, som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flyktninger i Libanon, med et særskilt fokus på barn og kvinner.

Sawa driver en rekke prosjekter av og for flyktninger, og tilbyr rådgivning, helsetjenester og alternativ grunnskoleutdanning, skriver Raftostiftelsen i en pressemelding.

– Hun har gjennom sitt grasrotarbeid i Libanon bidratt til å forbedre syriske
flyktningers hverdag ved å ivareta deres verdighet og rett til selvbestemmelse, skriver Raftostiftelsen videre.

Les også

I dag kl. 17: Skal du flykte eller bli? BT inviterer til samtale om det nesten umulige valget.

RAFTOPRIS: Komitéleder Lise Rakner i Raftostiftelsen presenterte årets prisvinner, Rouba Mhaissen. Foto: Gabriel Skålevik

Startet for åtte år siden

Hennes arbeid begynte i 2011, da hun besøkte Libanon.

– Jeg møtte de første flyktningene fra Syria. Arbeidet startet først som et initiativ som etter hvert ble til en større organisasjon, forteller hun.

Hennes tro på at alle fortjener å leve i rettferdighet og verdighet er noe av det som inspirerer henne i arbeidet.

– Siden 2011 har disse menneskene opplevd en av de største humanitære krisene. De våkner opp hver dag og jobber for sine rettigheter, barn og kjemper for frihet. Dette inspirer meg hver dag, sier hun.

Lang tid å endre

Det mest utfordrende, forteller hun, er at det tar lang tid for systemet å endre seg.

– Vi må sikre beskyttelse hver dag. Men struktur, lov og hvordan loven går gjennom systemet tar lang tid. Det er deprimerende. I åtte år har vi bedt om grunnleggende rettigheter for disse menneskene. Det er deprimerende å se at ting ikke løser seg over natten, sier hun.

Press på tvangsreturer

Raftoprisen tildeles hvert år en modig forsvarer av menneskerettighetene. Årets pris er den 33. i rekken.

– Nasjonalt og internasjonalt tar Mhaissen til orde mot et økende press på tvangsreturer av syriske flyktninger, og insisterer på at alle mennesker – ikke bare dem med et statsborgerskap – har krav på menneskerettslig beskyttelse og mulighet til å skape sine egne liv, skriver Raftostiftelsen i pressemeldingen.

– Et viktig bidrag

Med Raftoprisen 2019 ønsker Raftostiftelsen å løfte frem Mhaissen og Sawas arbeid for å fremme menneskerettighetene til folk på flukt, og deres rett til å bli inkludert i diskusjoner om sin egen fremtid.

– Mhaissens stemme både lokalt, nasjonalt og internasjonalt er et viktig bidrag for å forstå hvordan mennesker på flukt marginaliseres og nektes grunnleggende menneskerettigheter, heter det i meldingen fra Raftostiftelsen.

Prisen deles ut søndag 3. november på Den Nationale Scene i Bergen.

Publisert