Nå er 33,4 den nye varmerekorden i Bergen

Aldri før har det vært så varmt i Bergen som fredag ettermiddag.

Publisert Publisert

HETT OG TETT: Mange tok turen til stranden på Møhlenpris fredag. Foto: Paul S. Amundsen

  1. Leserne mener

Den gamle varmerekorden var på 32,2 grader og stammet fra 27. juli fjor.

Ved 14-tiden ble det målt 32,3 grader, og temperaturen var på vei opp utover fredagen. Temperaturen fortsatte å stige, og klokken 17.30, var det 33,4 grader på Florida hos Vervarslinga på Vestlandet.

– Nå tror vi ikke det blir varmere i dag, sier Gitte Flesland, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun melder for øvrig om en varm helg, med temperaturer som kan passere 30-tallet både lørdag og søndag.

Bergen var imidlertid ikke varmest på Vestlandet fredag. Det var Sauda og Etne som noterte seg for de aller høyeste temperaturene. Henholdsvis 34,6 og 34,8. Etne ligger med det an til å bli den varmeste plassen i hele landet fredag.

NYTER: Ingrid Knappen Naustad (23) nyter sommeren. Foto: Paul S. Amundsen

– Bekymrer meg av og til

Før julidagen i fjor, var det 31,8 grader fra 1947 som var toppnoteringen ved Meteorologisk institutt på Florida. Nå er det altså 33,4 det handler om.

Ingrid Knappen Naustad (23) syns varmen er deilig. Da får hun sjansen til å gjøre ting hun ellers ikke gjør i Bergen – som å ligge på stranden.

– Jeg bekymrer meg av og til for at det har med global oppvarming å gjøre, men enten må man engasjere seg for klima, eller så må man bare leve med det. Det nytter ikke å bekymre seg.

UTSOLGT: Anders Skorping på Clas Ohlsson var utsolgt for vifter. Foto: Jannica Luoto

– Rekorder i økende tempo

Klimaforsker Erik Kolstad gleder seg over sol og sommervarme, men er likevel bekymret over det som skjer.

– Vi skal kose oss og bade, men været er et synlig bevis på at vi går en varmere fremtid i møte. Jeg synes det er bra hvis folk kan reflektere over dette, sier Kolstad.

Han forteller at forskere har regnet seg frem til at det hadde vært usannsynlig å oppleve dagens temperaturer uten effekten av global oppvarming.

– Rekordene blir slått i økende tempo. I Belgia har de målinger helt tilbake til 1833. De har aldri hatt høyere temperaturer enn denne sommeren, sier Kolstad.

Bompenger

Selv om vi også kan få regnfulle og kalde somre i fremtiden, øker sjansen for høye temperaturer. Men over 40 grader i Norge kommer vi neppe, ifølge Kolstad.

– Nei, det tror jeg ikke. Solen er ikke sterk nok til det så langt nord. Bare med en enorm kraftig økning av CO₂ i atmosfæren kunne vi fått over 40 grader i Norge, sier han.

Erik Kolstad mener at klimautfordringene ikke har sunket helt inn hos nordmenn flest.

– Når bompenger blir den viktigste saken i valgkampen, sier det litt om hvor engasjementet ligger. Men det er først og fremst regjeringen som må ta ansvar for å gjennomføre store tiltak. Vårt viktigste bidrag burde være å stoppe letingen etter mer olje og gass.

Publisert