Julaften blir det sol. – Det må vi se på som et tegn fra oven.

Flere av byens prester planlegger utendørs gudstjeneste på julaften. De priser seg lykkelig over de gode værmeldingene.

Sentrumsprest Beate Iren Lerdal foran området der «Deilig er jorden» skal fremføres på julaften.
  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert

– Vi er så glade for at Vår Herre har gitt oss sol på denne ene dagen i desember, sier Thor Brekkeflat, sokneprest i Slettebakken menighet.

På grunn av pandemien og de store smitteutfordringene planlegger han å arrangere to gudstjenester utendørs på julaften. Dagen før dagen brukte han til å lage scene, trekke ledninger og få på plass manntallslister. Totalt 400 mennesker er ventet på de to arrangementene.

– Jeg tror at folk hadde kommet uansett vær. Dette er en engang i livet opplevelse. Det er året vi må være ute. Om det hadde vært regn eller sludd, så hadde det nok kommet 200 stykker på hver gudstjeneste. Men sol er nå en gang det beste og vi takker ikke nei til fint vær, sier Brekkeflat.

Les også

Hun skal lede fire gudstjenester på julaften. – Vi prøver å få inn så mange som vi kan.

Kan ikke synge inne

Også utenfor Solheim kirke og i Sædalen planlegges det utendørs gudstjeneste på julaften, mens de i Mariakirken avslutter gudstjenestene med å gå samlet ut av kirkerommet og synge «Deilig er jorden» ute.

– Jeg er glad for at det ser ut til at vi kommer i havn, og at gudstjenestene blir gjennomført. Og så er jeg så glad for at det i morgen blir oppholdsvær, sier sentrumsprest Beate Iren Lerdal.

Hun legger til:

– Det må vi se på som et tegn fra oven. Når vi skal ha vår avslutning utendørs, så må vi takke vår Herre for det. Ja, hvis det slår til da.

Årsaken til den utradisjonelle avslutningen har sammenheng med smittevernreglene. De må være to meters avstand ved salmesang mellom kirkegjengerne. Det skaper utfordringer for en kirke som Mariakirken.

– Da vi målte to meter i alle retninger kom vi til at det kun var plass til 19 stykker. Det synes vi ble for lite. Da bestemte vi oss for at det bedre å holde oss til enmetersregelen og ikke synge.

Lerdal forteller at de med dette grepet får inn 50 personer på kirkebenkene. Julesangene tar en innleid solist seg av. Med et unntak.

– Vi må synge «Deilig er jorden» og da har vi ikke noe annet valg enn å gå ut, sier Lerdal.

99 prosent sikker på godt vær

Men kan vi være helt sikker på at vi i året alt har vært så vanskelig skal bli velsignet med sol på julaften?

– Det er 99 prosent sannsynlighet for at det ikke blir nedbør på julaften, sier Trond Lien, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga.

– Det ser ut som om sluddbygene går ut i Nordsjøen. Hvis en tar seg en tur på fjellet, så ser en de nok ute i havet.

– Hva skyldes dette sjeldne værfenomenet?

– Det skyldes at det aktuelle lavtrykket ligger over Sør-Sverige, Østersjøen og nordlige delen av Polen. Når det ligger der nede blir vindretningen slik at en unngår bygene på Vestlandet sør for Stad.

Lien mener ellers at været ikke har vært så dårlig som en gjerne skal ha det til. Han viser til at det denne måneden har vært åtte nedbørsfrie dager i Bergen.

Lavtrykket tar en uvanlig bane

Det bergenske været er imidlertid lunefullt. På kvelden 1. juledag er bygene tilbake der de hører hjemme. Da kommer lavtrykket og regnet. Slik fortsetter det i to dager.

– En kommer til å bli våt. Det blir merkbart, sier Lien.

Men så tar det tradisjonsrike lavtrykket ved Island ifølge Lien en uvanlig bane. Det går rett sør, mot Storbritannia, Belgia og Nederland. Med det styrer regnet igjen utenom Vestlandet.

– Det kommer trolig til å bli lite nedbør den neste uken, sier Lien.

Publisert
  1. Vær
  2. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

  1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

  2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  3. Stal hjartestartar frå ambulanse

  4. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

  5. – Hei, du bak gardinen, som ikke åpnet da jeg ringte på. Jeg så deg nok.

  6. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn