Melder seg ut av MDG på grunn av «ukultur»

Flere MDG-politikere melder overgang til SV. «Høyre-vridning» og ukultur i MDG er forklaringen. Partiledelsen peker på at det har vært samarbeidsutfordringer lokalt.

Publisert:

NYE: Oddny Miljeteig sammen med de nye medlemmene i SV, Randi Amundsen og Diane Berbain. Foto: Tor Høvik

Bystyrerepresentantene Randi Amundsen og Diane Berbain, samt vararepresentantene Fredrik Sundt Breien og Janet Wiberg melder seg ut av MDG og inn i SV.

På en pressekonferanse mandag formiddag forklarer de utmeldingen slik:

– Det har vært en lang tankeprosess. En del frustrasjon har akkumulert seg over tid. Det handler om en ukultur i partiet. Jeg har ikke tillit til partiet mitt og føler meg mest hjemme i SV nå, sier Diane Berbain.

UTMELDT: Mangeårig gruppesekretær og politiker i MDG, Diane Berbain, har meldt seg ut av partiet og inn i Sosialistisk Venstreparti. Foto: Elias Dahlen (arkiv)

Bytter parti

I kommunevalget 2015 firedoblet MDG gruppen sin fra én til fire representanter. Nå blir denne altså halvert, mens SV øker sin gruppe til syv representanter og blir tredje størst i bystyret i Bergen.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

UTE: Randi Amundsen melder seg ut av MDG. Hun var partiets annenkandidat før kommunevalget i 2015. Foto: Roar Christiansen (arkiv)

– Velgerne valgte dere for å være blokknøytrale. Det blir dere ikke de siste to årene av bystyret?

– Jeg vurderte ikke å ta gjenvalg, og melde meg ut av partiet etter denne perioden. Men så har vi hatt en veldig god dialog med SV den siste tiden. Kommer det saker i bystyret hvor MDG går mot SV, så vil vi være fristilte, sier Amundsen.

Ukultur i organisasjonen

Amundsen og Berbain blir nå SV-representanter i henholdsvis komité for helse og sosial og komité for finans, kultur og næring.

De to forklarer utmeldelsene med en høyredreining i MDG, samt en ukultur som har vokst over tid. På mandagens pressekonferanse ville de først ikke utdype hvilken ukultur det er snakk om, men understreket så at det ikke var snakk om noe trakasseringselement.

– Dette handler mer om at MDG ikke er rigget for å håndtere uenigheter, eller motta kritikk. Det har ført til masse frustrasjoner. Motivasjonen for å jobbe med politikken er satt på prøve, sier Berbain.

Sentralt problem

De to avviste kontant at det var snakk om problemer med gruppeleder Sondre Båtstrand i bystyret. Heller ikke fylkestopp Tom Sverre Tomren var et problem. På spørsmål om det var problemer med nasjonal talsmann Rasmus Hansson, endret tonen seg.

– En ukultur vil alltid ha noe med ledelsen å gjøre. En ukultur anser jeg som et ledelsesproblem, sier Amundsen.

Vil ikke gå i detaljer

Gruppeleder for MDG i bystyret, Sondre Båtstrand, fremstår tydelig preget av saken.

– I første omgang vil jeg si det har vært en glede å jobbe med Diane og Randi. Det er to veldig dyktige politikere, og jeg synes det er synd at det er blitt sånn.

– De peker på en ukultur i partiet. Hva er det de henviser til?

– Jeg vet hva de henviser til, men jeg vil ikke gå inn i noen detaljer der, svarer Båtstrand.

Partisekretær i MDG, Lars Gaupnes, sier de tar til etterretning at de to representantene nå forlater partiet.

– Det er veldig trist. Spesielt med tanke på de velgerne som stemte MDG og som nå får mindre MDG-politikk og mindre innflytelse i bystyret.

Problemer lokalt

Gaupnes sier de ikke kjenner seg igjen i kritikken mot partiledelsen sentralt og påstandene om en ukultur.

– Det er vanskelig å forholde seg til en slik kritikk uten at den er mer spesifikk. Men vi må ta innover oss at de opplever det slik. Vi har interne retningslinjer for å håndtere kritikkverdige forhold, og mener vi har en god og åpen partikultur.

Partisekretæren avviser at de to har meldt fra om problemer med ledelsen sentralt tidligere.

– Det jeg kan si er at det har vært store samarbeidsutfordringer lokalt og i bystyregruppen som vi har satt inn mye ressurser for å forsøke å løse, sier Gaupnes, som ikke vil gå inn på hvem som har de problemene.

Ønskes velkommen

I en pressemelding fra SV, sier Oddny Miljeteig følgende om de nyankomne innmeldingene:

– Vi ønsker de nye medlemmer velkommen med åpne armer, og ser frem til å jobbe sammen med dem. Vi kjemper for de samme politiske sakene, og jeg vet at Randi og Diane vil være en formidabel hjelp i SVs arbeid i Bergen bystyre. Dette styrker ikke bare et SV som allerede vokser både i medlemstall og på målingene, men åpner spennende muligheter for oss i bystyret.

På pressekonferansen legger ikke Miljeteig skjul på at SV nå får et annet tyngdepunkt i bystyret.

– Vi har telt, vi også. Vi blir tredje største parti, og det har jeg veldig respekt for.

Publisert: