Dette er det som irriterer flest

Ny stor undersøkelse viser hva som plager nordmenn mest i trafikken. Sjekk om du er enig!

Publisert Publisert

TRØBBEL I TRAFIKKEN: Kø er kanskje plagsomt nok i seg selv, men undersøkelsen viser at vi mener andre bilister trenger fornyet kjøreopplæring fortere enn svint! Foto: Elias Dahlen

 • Linn Gjerstad
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den landsomfattende spørreundersøkelsen om trafikkadferd er gjennomført av YouGov for forsikringsselskapet If. Bergens Tidende har fått eksklusive tall for Bergen, i tillegg til tall for hele Norge.

Hvem er verst i trafikken?

For hvem er egentlig verst i trafikken? De som kjører sakte? De som ikke blinker? De som kjører fort? De som sniker? De som legger seg feil i rundkjøringen? De som ikke vet når de har vikeplikt?

 • Fortell i kommentarfeltet hva du synes er mest plagsomt!
  Ja, for det later til å være mange ting som ikke er som det skal i Bergen.

Hele fem av seks av Bergen og omegns sjåfører tenker nemlig ofte eller en gang iblant at andre bilsjåfører kunne trenge en oppfriskning av trafikkregler, skilt eller kjøreteori. 83 prosent av oss har svart ja på dette spørsmålet.

Og det vi angivelig trenger mest opplæring i, ifølge våre medtrafikanter?

(Alle tall i prosent)

— Av de 1003 som er spurt på landsbasis, som altså er et landsrepresentativt utvalg, har vi definert Bergen som et område. Dette har vi gjort for å kunne presentere noen forskjeller i ulike områder av Norge, men det har kun vært 24 intervjuer i Bergen, sier markedsanalysesjef Oddveig Telle i If.

Rasende i rundkjøringer

Da Bergens Tidende for noen uker siden lot leserne teste om de er gode til å kjøre i rundkjøring, var nærmere 300.000 engasjert. I tillegg til å ta testen gikk debatten på hvor i Bergen det er vanskeligst i kjøre i rundkjøring og hva som er mest irriterende med våre medtrafikanter i rundkjøringer.

Ta testen nesten 300.000 har tatt og sjekk om du er bedre eller verre enn naboen, din mor, kompisen eller din kone:

Les også

Kan du kjøre i rundkjøringer?

BT-lesernes svar samsvarer med undersøkelsen. For rundkjøringer irriterer gjerne i seg selv, men det er den manglende eller feilaktige bruken av blinklys, samt elendig forståelse av vikeplikt som er mest plagsom i selve rundkjøringen.

Enig?

Les også

- Dette er Bergens verste rundkjøring

Man kunne dermed lagt sammen tallene over og latt de totalt over 200 prosentene med irritasjon over andre bilister, tale et tydelig språk om hvor sinte bergenserne er når de ferdes i byens karusellkryss.

Hvordan kjører du?

Les også

- Folk kjører jo som rambukker

Mye mer irritasjon i Bergen enn andre steder i Norge

Når det gjelder denne oppfatningen av at mange bør friske opp egne kjøreferdigheter, er landsgjennomsnittet et helt annet enn snittet for Bergen. Tallenes talen er nokså klar: I Bergen er vi mer sur i trafikken enn ellers i landet.

Godt under halvparten i Norge totalt – 40 prosent – mener andre trenger en oppfriskning. Og det er altså slik at det er «alle de andre» som trenger trafikkopplæring ...

Kan du triksene?

Les også

Slik blir du Norges- mester i rundkjøring

Undersøkelsen viser både blant kvinnelige og mannlige sjåfører er det dobbelt så mange som svarer at andre kunne trengt en oppfriskning av trafikkregler, enn som synes de selv trenger det:

 • Mer enn tre av fire bilister tenker ofte eller en gang iblant at andre bilsjåfører kunne trenge oppfriskning av trafikkregler, skilt eller kjøreteori.
 • De ferskeste sjåførene, de som har hatt førerkort under fem år, er i størst grad dem som ofte tenker dette.
 • Godt under halvparten tenker ofte eller en gang iblant at de selv kunne trenge oppfriskning av trafikkregler, skilt eller kjøreteori.
 • Bare fire prosent mener de kunne trenge det.

(Alle tall i prosent)

På plassen under kommer bykjøring, parkering, nye regler eller generell oppdatering.

Passerer du noen av disse?

Les også

Dette er de 22 farligste veistrekkene på E16

Landssnittet skiller seg ikke veldig fra snittet for bergenserne. Det er bruk av blinklys og atferd i og ved rundkjøringer som irriterer folk mest. Man kan dermed tenke seg hvor mye folk kan irritere seg over folk som blinker feil i rundkjøringer ...

(Alle tall i prosent)

Målingene i forbindelse med undersøkelsen ble gjort i april i år. 1003 intervjuer av sjøfører som er 18+ er utført. 82 prosent var i målgruppen «har førerkort og kjører bil minst en gang i måneden».

 • Del gjerne denne artikkelen på Facebook og fortell vennene dine hva du mener er aller verst i trafikken!

— Det er ingen Northug-sak å kjøre i rundkjøring

Dagfinn Moe er trafikkpsykolog i Sintef. Han mener nordmenn trenger noe ganske annet enn det de selv antyder at de kunne trengt en oppfriskning av.

— Det folk trenger kursing i er ikke trafikkskilt, men samhandling. Rundkjøringer er et glimrende eksempel på det jeg vil kalle duellsituasjoner. Der er det høy trafikk på alle armene, og så blir det kamp om å komme seg inn. Noen begynner å slåss for dette, men poenget er at dette skal rulle og gå hele tiden. Man må jo ikke tenke at man har tapt hvis noen kommer foran. Det er ingen Northug-sak å kjøre i rundkjøring, sier han til Bergens Tidende.

Ta testen nesten 300.000 andre har tatt. Er du bedre enn din mor og ektefellen din i rundkjøringer?

— Alle må jo få komme hjem til middag med ungene sine. Og denne samhandlingsprosessen må alle delta i. Det er dette nordmenn trenger kurs i, ikke i skilt, legger Moe til.

Han beskriver det å kjøre bil som å ferdes i et sosialt system.

— Da er det viktig at alle har et visst ferdighetsnivå, men det vil alltid variere hvor konsentrert folk er og hvilke luker vi tar og hvordan vi beregner. I tillegg er nivået for å bli irritert og frustrert varierende, og raseri kan dessuten føre til at man får et annet kjøremønster.

Deler sjåførene i to

Moe deler norske sjåfører i to. Man har de duellorienterte som er veldig aktive, og så har man dem som tenker samhandling og fellesskap.

Er du en av disse, kanskje?

— De bidrar, mens andre skal vinne hele tiden. Det som er mest vanlig i trafikken er en slags rettferdighetsharme. Den oppstår når man opplever at andre tar en shortcut, tar seg en frihet og gjør ting som gjerne er både frekt og farlig.

— Du er jo trønder, men har du noen tanker om hvorfor bergenserne er mer irritert enn landsgjennomsnittet?

— Jeg kunne skylt på Brann som kanskje skaper en generell irritasjon, sier Moe og ler.

— Nei da, det var en spøk. Men det er klart at bystrøk vil få alt litt mer satt på spissen. Deler av Oslo også er annerledes når det gjelder stress enn andre steder. Og det kan jo hende Bergen har større generelle trafikkproblemer enn man for eksempel har i Trondheim, avslutter trafikkpsykologen.

13 gode råd:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Slik blir du norgesmester i rundkjøring

 2. Dette er de 22 farligste strekkene på E16

 3. Her er de farligste delene av E39

 4. - Vi bruker enormt mye tid på rundkjøringer

 5. - Mange kjører som en rambukk i rundkjøringer

BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN